Tesztoszteronhiány: a férfi menopauza?
A tesztoszteronhiány esetben a kezelése a tesztoszteron pótlás. Vajon ez a kezelés fokozza-e a rák kialakulásának veszélyét?

Férfi menopauza?

A férfi nemi hormonok, beleértve tesztoszteront, meghatározzák a férfi nemi szervek differenciálódását (a magzatnál), és lehetővé teszik a másodlagos nemi jellegek kifejlődését (a nemi szervek megnövekedése, kinövő szőrzet, férfias hang, stb) a serdülőkorban és annak megőrzését a felnőttkorban. Ugyanezek a hormonok befolyásolják a fehérjék, cukrok és zsírok metabolizmusát, segítve az izom fenntartásában és a csonttömeg és a zsír tömege közötti eloszlását. Végül hatnak a pszichére, stimulálják a libidót (nemi vágy), és antidepresszáns szerepét játsszák.

Ahogy öregszünk, a vérben csökken a tesztoszteron szint. A női menopauza jól ismert, amelyet a női hormonok gyors csökkenése okozza, amelynek hatásai meglehetősen látványosak. Azonban a férfiakonál, a férfi hormonok csökkenés kevésbé jól definiált tüneteket okoz. Ezért továbbra is rosszul ismert.

Normális csökkenés vagy "hypogonadismus"?

A legtöbb férfinál a korral csökken a tesztoszteronszint. Mindannyian, azonban nem panaszkodnak a tünetekre. Ezek a tünetek a következők lehetnek: csökkent szexuális funkciók, gyengülő csontok, fáradtság, vagy hangulati zavarok. Ha a vérben csökkent a tesztoszteron szinttel társulnak, ez az úgynevezett hypogonadismus.

Tesztoszteron és prosztatarák

Mivel a hipogonadizmus tesztoszteronhiányból ered, kezelése egyszerű: e hormonból kell elsősorban beadni.

Természetesen fel kell tenni a kérdést, hogy milyen veszélyei lehetnek egy ilyen kezelésnek. A kutatások kimutatták, hogy amikor már kifejlődött a prosztatarák, a a tesztoszteronszint megnövekedése elősegíti a rák fejlődését. Ugyanakkor nehéz következtetést levonni, a nem rákos betegeknél. A mai napig egyetlen tanulmány sem állítja azt, hogy a tesztoszteron beadása elősegítené a prosztatarák kialakulását.

További kutatásokra van szükség, hogy pontosan meghatározzák a tesztoszteron beadásával járó kockázatot. Még ha a hosszú távú hatások nem is ismertek, a legjobb elkezdeni a kezelést, miután kizárták a rák jelenlétét, és szigorúan figyelemmel kell kísérni a prosztatát, hogy azonnal a lehető leggyorsabban észleljenek bármilyen rendellenességet.


Forrás: topsante.com - Fotó: Day Donson (Flickr.com)