Tőzegáfonya a hólyaghurut megelőzésére? Vége van a mítosznak!
A tőzegáfonya (vagy angolul "cranberry") generációk óta hagyományosan elismert gyógymód a húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére. Brit kutatók számos tanulmány eredményét átnézték és összevetették: a tőzegáfonyának nincs igazi bizonyított hatása.

Fogyasszon áfonyalevet, amint a hólyaghurut első jelei érezhetőek vagy alkalmazzon preventív kúrát ... Hölgyeim, ezt a tanácsot valószínűleg már hallották, és lehet, hogy követik is. Évtizedeken keresztül, ennek a bogyónak a levét ajánlották enyhe húgyúti fertőzések kezelésére.

Az idő nagy részében ezeket a fertőzéseket baktériumok okozzák, mint például a kólibaktérium. A gyulladás nagyon fájdalmas főleg vizelés közben.

Elméletben, a tőzegáfonya olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a baktériumok megtelepedését: ez a fruktóz és a proantocianidinek. Ma, a tőzegáfonya és a feltételezett előnyeire jövedelmező kereskedelem épül. Tőzegáfonya koncentrátumot tartalmazó kapszulákat értékesítenek orvosi laboratóriumok és gyógynövényt forgalmazó cégek. Azonban a nagyon komoly szaktekintéllyel bíró brit Cochrane című folyóiratban megjelent tanulmány megkérdőjelezi a megelőző kezelés hatékonyságát.

Nem csökken a megbetegedések száma

Ha „rá vannak cuppanva” ezekre a természetes gyógymódokra, akkor csalódniuk kell. A tudósok 24 tanulmány eredményét vizsgálták felül összesen 4500 résztvevővel.

Némelyik a gyümölcsléről szólt, a többi kapszulákról... Minden alkalommal, a vizsgált nőket összehasonlították egy olyan csoporttal, akik nem kaptak kezelést, placebót kaptak, sokat ittak vagy antibiotikumos kezelést kaptak. Ezen vizsgálatok alapján, a tőzegáfonya rendszeres fogyasztása nem csökkenti a fertőzés előfordulásának gyakoriságát, olyan nőknél, akik évente 1-2-szer megbetegszenek.

A krónikus hólyaghurutban szenvedő nőknél vették észre egy kis javulást, de csak akkor, ha a tőzegáfonya hatóanyaga kellőképpen magas. A kutatók emlékeztetnek bizonyos alapelvekre, amelyeket mindenképpen tiszteletben kell tartania a húgyúti fertőzésekre hajlamosaknak a megelőzés érdekében: mint például sok vizet kell inni, nem szabad az utolsó pillanatig visszatartani a vizeletet, közösülés után mindig ki kell menni vizelni, és nagyon fontos az intim higiénia.

A tőzegáfonya kapszulák étrend-kiegészítők, nem gyógyszerek. A tőzegáfonya nem gyógyítja a hólyaghurutot. François Haab, urológus professzor szerint: „mi nem beszélhetünk kezelésről vagy megelőzésről még akár elméleti szinten sem, hiszen a tőzegáfonya az étrend-kiegészítő területére tartozik”.


A teljes tanulmány itt olvasható angolul "Cranberries for preventing urinary tract infections", Ruth G Jepson, The Cochrane Library, 17/10/ 2012.

Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: www,allodocteurs.fr - Fotó: Pen Waggener (Flickr.com)