Vesekő: figyeljen a cink bevitel mennyiségére!
Egy friss amerikai tanulmány szerint, a szervezetben lévő túlzott cink koncentráció miatt alakulhat ki a vesekő. Egy ásványi anyag, amire oda kell figyelni.

A vesekő nem más mint, a vesékben keletkező kemény kristályok, amelyek általában nagy fájdalmakat okozhnak, ha nem távoznak a szervezetből természetes úton. A vesekövek különböző méretűek lehetnek néhány milliméteres vagy akár néhány centiméteres (!) átmérőjűek is, és főként a középkorú férfiaknál alakulnak ki.

A kövek, a vizeletben nagy mennyiségben megtalálható ásványi anyagokból és a savakból kristályosodnak ki. A Kaliforniai Egyetem egy új tanulmánya szerint az egyik ásványi anyagot jobban kell figyelni, mint a többit és ez a cink.

Meszesedés

E szerint a munka szerint (Plos One című tudományos folyóiratban jelent meg), a szervezetben túl magas a cink kiválthatja egyéb vegyi elemek kristályosodását - mint például a kalciumét - és ez okozza a kövek kialakulását. A kutatók arra is rámutattak, hogy a vesekövek 80%-a kalcium-alapú.

Ön vese- vagy húgyúti problémákkal küzd? A családban már volt vesekő? Talán itt az ideje, hogy néhány változtatást tegyen a konyhában. Akkor le kell mondani az osztrigáról, ami 20 mg/100 g cinket tartalmaz. Búcsúzzon el a borjúmájtól (9 mg / 100 g), és a lencsétől is (5 mg / 100 g). És ne egyen sok teljes kiőrlésű kenyeret és tojás sárgáját.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Raphael Labbé (Flickr.com)
2015 JÚN 17 11:44:16/