A Biszfenol-A felelős az élelmiszer intoleranciáért
Magzat és csecsemőkori talákozás a Biszfenol A-val (BPA) élelmiszer intoleranciát válthat ki. Ezt bizonyítja egy francia kutatás, ahol vemhes patkányokat, majd kicsinyeiket etettek ezzel a szerrel. Ezen a területen úttörőnek számító tanulmányt az INRA (Institut National de la Recherche Agronomique – Állami Mezőgazdasági Kutatóintézet ) toulouse-i kutatói végezték, akik nem győzik hangsúlyozni annak fontosságát, hogy az új generációs műanyagokban tiltsák meg a BPA használatát.

10 franciából 2 szenved ételallergiában vagy étel-intoleranciában. Részben a környezeti hatások váltják ki, de az endokrin rendszert károsító anyagoknak való napi kitettség is közrejátszik.

Az INRA kutatócsoportja azt bizonyította be, hogy a BPA-nak való perinatális kitettség növeli a felnőttkorban kialakuló élelmiszer intolerancia esélyét. "Még nagyon alacsony dózisban is, a műanyagokban megtalálható endokrin rendszert károsító anyagok mérgezőek, különösen a védtelen magzatokat és a csecsemőket súlytja", magyarázzák a szerzők.

Ennek bizonyítására, a kutatók összehasonlítottak két csoport vemhes patkányt és az immunitásukat és az élelmiszer-toleranciájukat vizsgálták. "Az első csoport naponta szájon át 5 μg / testtömeg-kg BPA adagot kapott a vemhesség ideje alatt, a megszületés után a kicsinyek egészen az elválasztásig kaptak még BPA-t. "A patkányok második csoportját nem tették ki a biszfenol A-nak.

Felnőttkori allergia

Mindkét csoportot ezután tojásfehérjével táplálták. Ez azt eredményezte, hogy felnőttkorban, a tojásfehérjében megtalálható fehérje a vastagbélben váltott ki gyulladást a BPA-nak kitett állatoknál, ami étel-intoleranciáról árulkodik.

Ezek az eredmények alátámasztják a francia hatóságok közelmúltban hozott döntését, miszerint a 2013 előtt érvényes toxikológiai küszöbértéket tizedére csökkentették. " Az elmúlt évben tiltották be a BPA használatát csecsemőknek szánt élelmiszertárolókban." 2015-től endokrin rendszert károsító anyagok eltűnnek valamennyi élelmiszer csomagolásából.


Forrás: https://destinationsante.com