Az ételallergiában vagy -intoleranciában szenvedőknek szigorúan kerülniük kell azokat az élelmiszereket, amelyekre érzékenyek, hiszen általában már egészen kis mennyiségben is kiválthatják a rettegett allergiás reakciót.
A legtöbb ember bármilyen ételt megehet minden kockázat és kényelmetlenség nélkül. Néhányunknak, azonban bizonyos élelmiszerek ki vannak tiltva a tányérunkról, ezek kellemetlen tüneteket okozhatnak, sőt veszélyesek is lehetnek. Allergia vagy intolerancia? Mi a különbség a kettő között?
Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy a Round Up gyomirtó, aminek a glifozát a fő összetevője, lehet a felelős a glutén-intolerancia robbanásszerű megnövekedéséért.
A Clostridium baktériumok védelmet biztosítanak bizonyos élelmiszer-allergiákkal szemben, a PNAS orvosi folyóiratban megjelent amerikai tanulmány eredményei szerint. A mogyoró allergiára is hatással lenne.
Magzat és csecsemőkori talákozás a Biszfenol A-val (BPA) élelmiszer intoleranciát válthat ki. Ezt bizonyítja egy francia kutatás, ahol vemhes patkányokat, majd kicsinyeiket etettek ezzel a szerrel. Ezen a területen úttörőnek számító tanulmányt az INRA (Institut National de la Recherche Agronomique – Állami Mezőgazdasági Kutatóintézet ) toulouse-i kutatói végezték, akik nem győzik hangsúlyozni annak fontosságát, hogy az új generációs műanyagokban tiltsák meg a BPA használatát.