Allergia és intolerancia: mi a különbség?
A legtöbb ember bármilyen ételt megehet minden kockázat és kényelmetlenség nélkül. Néhányunknak, azonban bizonyos élelmiszerek ki vannak tiltva a tányérunkról, ezek kellemetlen tüneteket okozhatnak, sőt veszélyesek is lehetnek. Allergia vagy intolerancia? Mi a különbség a kettő között?

Az ételallergia a felnőttek 3-4%-át érinti és a gyermekek 6-8%-át. Ezzel szemben, az étel-intoleranciáról szóló adatok nem túl pontosak. Úgy becsülik, hogy a lakosság körülbelül 20%-át érinti az intolerancia. Hogyan lehet megkülönböztetni az allergiát és az ételintoleranciát?

Allergia, az immunrendszer reakciója

Az élelmiszer-allergia az immunrendszer egy allergén elleni túlzott reakciójának köszönhető. Láncreakciót okoz a szervezet védekező rendszerében, amely antitesteket termel, az immunrendszer fehérjéit. Ezek az antitestek más gyulladásos anyagok kibocsátását eredményezik, mint például a hisztaminét. Éppen ezek a molekulák felelősek az allergia tüneteiért: viszketés, duzzanat, bőrpír, hányinger, hányás,... Ezek a tünetek személyenként változhatnak, és függenek a hisztamin felszabadulásának területétől. Így a légúti allergia nem okoz hasonló tüneteket, mint a bőr- vagy ételallergia.

Még ha az allergia általában nem komoly, néha anafilaxiás reakció lép fel. Ez a súlyos allergiás reakció sürgősségi ellátást igényel.

Intolerancia, amikor egy enzim hiányzik

Az élelmiszer-intoleranciának, azonban nincs köze az immunrendszerhez. A metabolizmus reakciójáról van szó, egy hiányzó, inaktív vagy elégtelen enzim miatt. Emiatt a rendellenesség miatt, a szervezet nem képes megemészteni egyes élelmiszereket. A legszembetűnőbb példa a laktóz intolerancia. Ez a laktáz, a laktóz emésztéséért felelős, enzimhiányának köszönhető. A laktóz intoleráns egyének nem képesek megfelelően megemészteni a tejet. Ha tejet isznak, olyan tünetek jelentkeznek, mint például hasi fájdalom, puffadás, bélrendszeri rendellenességek és hasmenés. A leggyakoribb étel intolerancia a laktóz, a gluten és a fruktóz intolerancia.

Az allergiával ellentétben, az élelmiszer-intolerancia lehet átmeneti. Így csak egy ideig kell elkerülni az érintett ételek fogyasztását, mielőtt újra megpróbálna fokozatosan és kis mennyiségben fogyasztani belőle.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: hobvias sudoneighm (Flickr.com)