Glutén-intolerancia - egy gyomirtó lehet a tettes?
Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy a Round Up gyomirtó, aminek a glifozát a fő összetevője, lehet a felelős a glutén-intolerancia robbanásszerű megnövekedéséért.

Az Interdisciplinary Toxicology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a glifozát, a Roundup gyomírtó fő hatóanyaga, a glutén-intolerancia fő felelőse.

A glutén-intolerancia és a glutén érzékenység egyre gyakoribb betegség. Úgy becsülik, hogy Európában és az Egyesült Államokban, a lakosság 5%-a érintett. A vékonybél bélbolyhainál okoz sorvadást és a betegek számára lehetetlen glutén tartalmú ételt fogyasztani, anélkül, hogy hasi fájdalmat, görcsöket és hasmenést ne tapasztalnának.

Franciaországban közel 500.000 ember szenved ebben a betegségben, a Francia Glutén-Intolerancia Szövetség  (Association française des intolérants au gluten - AFDIAG) szerint. Jelenleg az egyetlen kezelés a szigorú gluténmentes diéta.

Halakon tesztelték a Round Up-ot

Ebben a vizsgálatban Anthony Samsel és Stephanie Seneff, két független amerikai kutató, glifozátnak tette ki a halakat. "A halaknál emésztési zavarok jelentek meg, amelyek megegyeznek a lisztérzékenység által okozott emésztési problémákkal, amelyeket az enzimek gátlása, az aromás aminosavak szintézis zavarai, és a vas, kobalt vagy réz hiánya okoz."

Ennek ellenére további vizsgálatok szükségesek, mert a glifozát biztonsági adatlapja említi, hogy "mérgező a vízi élőlényekre", és káros hatásai lehetnek az állatokra "elsősorban a gyomor-bél traktusban."

Ez nem az első alkalom, hogy a Monsanto által kifejlesztett Round-Up toxikus hatásait boncolgatják. Néhány hónapja, Gilles-Eric Séralini professzor a Caen-i Egyetemről, azt állította, hogy a készítmény létrehozásához használt adalékanyagok nagyban megnövelik a növényvédőszer toxicitását. Toxicitása százszor vagy akár ezerszer nagyobb, mint, amit a csomagoláson feltüntetnek. 


Forrás: www.topsante.com