Költséges valós előny nélkül? A 60 millió fogyasztó magazin közzétett egy jelentést, amely rámutat arra, hogy a gluténmentes élelmiszerek meglovagolták a bio és egészséges termékek hullámát, anélkül, hogy valós táplálkozási vagy egészségügyi értékeik lennének. A glutén intolerancia 600.000 franciát érint: nem emésztik meg azt a fehérjét, amely megtalálható a búzában, a rozsban, a zabban és az árpában. Azonban a gluténmentes élelmiszerek, az intoleránsaknál szélesebb közönség figyelmét keltették fel, hiszen Franciaországban ötmillió ember fogyaszt rendszeresen belőlük. A 60 millió fogyasztó magazin glutén tartalmú és gluténmentes alapélelmiszerek címkéit vizsgálta meg, olyanokat, mint pite tészta, spagetti, pizza, szendvics kenyér, keksz, sonka, és készételek. Eredmény: a glutén mentes élelmiszerek nem egészségesebbek... épp ellenkezőleg!
Több adalékanyag, kevesebb fehérje
A glutén hiányának orvoslására, hogy olyan terméket állítsanak elő, ami úgy néz ki, mint a hagyományos élelmiszer, adalékanyagokkal és szerkezeti anyagokkal egészítik ki a gluténmentes termékeket. „Glutén hiányában, amely rugalmasságot és textúrát biztosít a termékeknek, a gyártók sűrűsítő adalékanyagokat és emulgeálószereket adnak hozzá, amitől boldogan eltekintenénk” - helyteleníti a magazin. És ez még nem minden: a gluténmentes élelmiszerek alacsonyabb tápértékűek, mint a hagyományos élelmiszerek hiszen „következetesen alacsonyabb fehérje tartalmúak”. „Ez nagyon kellemetlenül érintheti a vegánokat, akik nem esznek sem húst, sem tejtermékeket, sem tojást."
Egy másik jelentős negatívum a magazin szerint: a gluténmentes készítmények ára „következetesen 2-4-szer drágább, mint a hagyományos termékeké”.
Legyen óvatos, ne essenek a marketing csapdájába, ha nem glutén intoleráns, inkább a kiegyensúlyozott és változatos étrendet válassza.