A francia 60 millions de consomateurs magazin ( 60 millió fogyasztó) átvizsgálta a gluténmentes élelmiszerek címkéit. Eredmény: több adalékanyagot és kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a hagyományos termékek.
A glutén teljes eltávolítása táplálkozásunkból egy trend, amelyet már sokan elfogadtak. Mégis ez a megszorító étrend csak néhány embernél hasznos. Ez a helyzet áll fenn természetesen a glutén allergiásoknál és a lisztérzékenyeknél. Azonban a szakemberek egyre komolyabban vesznek egy harmadik csoportot a „nem cölikáliás glutén érzékenyeket”.
Liszt, földimogyoró, diófélék vagy szója nyomokban... Ön valószínűleg már olvasta ezeket a jelzéseket az összetevők listáján a müzlijén vagy készételeken. Ez normális, mert 2003 óta a törvény kötelezi a gyártókat, hogy feltüntessék minden élelmiszer-ipari termék csomagolásán a 14 allergén jelenlétét. Ha az allergiás betegek tájékoztatása sokat javult ezen a területen, az éttermekben, más a helyzet.
Egy új tanulmány szerint, a gluténérzékenyek újra ehetnének kenyeret és süteményt, a tojássárgának köszönhetően, amely ellensúlyozni tudja a glutén irritáló hatását a lisztérzékenyek szervezetében.