Gluténmentes diéta: csak három esetben
A glutén teljes eltávolítása táplálkozásunkból egy trend, amelyet már sokan elfogadtak. Mégis ez a megszorító étrend csak néhány embernél hasznos. Ez a helyzet áll fenn természetesen a glutén allergiásoknál és a lisztérzékenyeknél. Azonban a szakemberek egyre komolyabban vesznek egy harmadik csoportot a „nem cölikáliás glutén érzékenyeket”.

A glutén allergiát és a lisztérzékenységet egyszerű diagnosztizálni, a szérummarkereknek köszönhetően. Olyan betegeknél, akiknél nem cölikáliás glutén érzékenység áll fenn, a diagnosztizálás jóval nehezebb. „Ez érintheti a lakosság 1-6%-át, de még mindig nincs marker,” jegyzi meg Nathalie Vergnolle az INSERM-Toulouse Purpan kutatója.

Mindenesetre, sokan panaszkodnak a bél és bélen kívüli kellemetlenségekre (izomfájdalom, anémia, fejfájás...) glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása miatt. A kutatók megállapították, hogy a gluténmentes diéta ezeknél a betegeknél jelentősen mérsékelte a tüneteket.

Légből kapott betegség?

Hogyan magyarázható ezen betegek megjelenését? Miért szenvednek bennük egyre többen? „Agrármérnök csoportok teszik fel a kérdést," mondja Nathalie Vergnolle. „Az agrár-élelmiszeripari ágazat, amely profitál az új „gluténmentes” piacból, nem maga járult hozzá a gluténnel kapcsolatos betegségek megjelenéséhez az elmúlt 80 évben?" Legyen szó növényvédő szerekről, a gabona törzsek kiválasztásáról vagy az élelmiszer-adalékanyagokról."


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Miran Rijavec (Flickr.com)
2015 DEC 29 00:42:00/