A munka is káros az egészségre
Míg a MEDEF (Francia Vállalatok Mozgalma) azért küzd, hogy felszámolják az állami ünnepeket, amelyek akadályozzák a francia termelékenységet. Felmerül a kérdés, hogy a túlmunka veszélyezteti-e az egészségünket? Amerikai kutatók válasza: IGEN.

A cigaretta csomagokon lévő figyelemfelkeltő üzenetet a munkára is átültethetjük: "A (túlsok) munka árt." Túlzás lenne ez az állítás? Nem, ha hihetünk a friss amerikai tanulmánynak, amelyet szeptember elején publikáltak a Functional Ecology című folyóiratban.

Dr. Andrew Young az Ökológiai és Természetvédelmi Központ munkatársa, valamint Dr. Dominic Cram, az University of Exeter (UK) részéről kimutatták, hogy egy madárfaj, amelynek közösségében a feladatokat szétosztják, a legtöbb munkát vállaló egyedei rövidebb életűek. Gyakrabban betegszenek meg, mert csökken az antioxidáns szintjük. Ez a csökkenés oxidatív stresszt vonz maga után, ami korai öregedéshez és betegségek kialakulásához vezethet. Az analógia áll az emberre: azonos oxidatív stresszt találunk a keményen dolgozó embereknél is. Az kutatás véget vetett annak a mítosznak, hogy "a munka soha nem ölt meg senkit." Következtetésükben üzennek mindazoknak, akik túlzott energiát fektetnek a munkájukba: a várható élettartamot csökkentheti az anyagi javak megszerzése és a társadalmi ranglétrán való feljebb jutás reménye. Nem mondhatjuk, hogy nem figyelmeztettek minket.

 

A túlmunkától a kiégésig

 

Tehát nincs értelme dolgozni, mint egy őrült. Franciaországban több mint 3 millió ember van az idegösszeroppanás szélén a munkája miatt. A túlzott elkötelezettséget a lelki szenvedés okozza. Ez az a híres „burn out” szindróma, a kiégés, ami depresszióhoz vezethet, ha nem kezelik. A nagy nyomás, a stressz, a munkahely bizonytalansága. Ma már minden 10-ik franciát veszélyezteti a kiégés. Intő jel, hogy a munka nem egyenlő a jó egészség fogalmával. 


Van véleménye?

Olvassa el mit írnak az olvasóink a témáról és ossza meg velünk saját gondolatait.
Forrás: topsante.com