Mi tekinthető menstruációs zavarnak?
Menstruációs zavarról akkor beszélhetünk, ha a menzesz valamilyen tekintetben eltér a normális, rendszeres menstruációs-vérzéstől. 

Különböző zavarokról beszélhetünk. Előfordulhat, hogy megváltozik a vérzés gyakorisága (túl gyakran, vagy túl ritkán jelentkezik), vagy ugyan a ciklus rendszeres, de a vérzés szokatlanul erős vagy gyenge, vagy éppen túl rövid vagy túl hosszú ideig tart. Előfordulhat, hogy teljesen kimarad a havi vérzés, nagyon rendszertelen, sokáig elhúzódik, vagy köztes vérzéseket tapasztalunk. A fenti tüneteknek számos testi és hormonális oka lehet, pl. a nemiszervek megbetegedései (mióma, polip, méh- vagy daganatos elváltozások), a pajzsmirigy működési zavara, cukorbetegség, vagy máj- és vesebetegségek.

Testünk és hormonrendszerünk számos külső hatásra érzékenyen reagálhat. Hatással lehet a menstruációs ciklusra a stressz, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a kábítószerek, a versenysport, levegőváltozás és az időeltolódás is. Ugyanakkor pozitív események hatására akár rendeződhet, stabilizálódhat a vérzésünk

Pozitív hatással lehetnek a különböző relaxációs módszerek, mint például az autogén tréning, a jóga, vagy a medencetorna. Számos népi praktika is segíthet kimaradozó, vagy túl gyenge menstruációs vérzés esetén. A meleg ülőfürdő, vagy lábfürdő a lefekvés előtt enyhítheti a panaszokat; erős vérzés esetén érdemes pihenni, sokat aludni, vagy egy hideg vádliborogatást kipróbálni.

 

A vérzési zavarok kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre, ezek azonban elsősorban a tüneteket, és nem az okokat kezelik. Annak érdekében, hogy a menstruációs zavarok hosszú távon megszűnjenek, a rendszertelen vérzés okait nőgyógyásza segítségével kell feltérképezni és a megfelelő gyógymódot alkalmazni.