Van ellenszere a kopaszságnak?
Visszafordítható a kopaszodási folyamat. Sok kopasz álmodik erről, egy angol-amerikai csoport hamarosan eléri ezt a célt. Emberi sejtek felhasználásával, a kutatók képesek voltak új hajat növeszteni. Ez nem a hajhullást lassítja, hanem a termelést indítja újra. De jelenleg egerekre korlátozódik – az ígéretes eredményt a Proceedings a National Academy of Sciences című folyóiratban tették közzé. 

Ma, a hajhullás ellen nincs más választás, mint gyógyszeres kezelés (Minoxidil vagy Propecia), hajátültetés a fej hátsó részéről a fejtetőre, vagy színes spray.

A Durham (Egyesült Királyság) és Columbia (Amerikai Egyesült Államok) egyetemek tudósai nem elégedtek meg azzal, hogy a kopaszságot megelőzzék. Sikerült nekik hajat növeszteni... kisérleti egerek hátán emberi sejtből.

Egér hátán haj

A kutatók hét önkéntes dermális papilláiból tenyésztettek sejteket. Majd egerek hátára ültették be és képesek voltak szőrtüszőket növeszteni. Még jobb hír, hogy öt esetben a hét tesztből, a beültetés hat héten keresztül új hajat növesztett. A DNS-elemzés még azt is megerősítette, hogy ezek az új szőrtüszők genetikailag megegyeznek a donorokéval.

Nyilvánvaló, hogy még további kutatásra van szükség, mielőtt ezt a módszert embereken is lehet majd alkalmazni.


Forrás: destinationsante.com