Betegtájékoztató az asztmáról

Mennyire gyakori betegség az asztma?

Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség a Földön, amely világszerte több mint 300 millió embert érint, gyakorisága sajnos folyamatosan emelkedik, becslések szerint 2025-re a betegek száma eléri a 400 milliót.
Gyermeke itthon sincs egyedül a betegségével, hiszen csak Magyarországon több mint 200 ezer asztmás beteget kezelnek a tüdőgyógyászati centrumokban, valós számuk azonban valószínűleg ennek a számnak a másfél-kétszerese, melynek oka, hogy a betegség enyhe formájában szenvedő betegek gyakran nem fordulnak orvoshoz, így nem kerülnek felismerésre.

Melyek az asztma tünetei?

Az asztma rohamokban jelentkező, nehézlégzéssel járó betegség, melynek alapját a tüdőben levő hörgők falában zajló, gyulladásos folyamatok képezik. A gyulladásos folyamatok következtében a hörgők túlérzékenyek, bizonyos hatásokra fokozott reakciókészséggel reagálnak, melynek következtében hörgőszűkület jön létre. A szűkebb hörgőkön keresztül, a légzés során a levegő nehezebben halad át. A tüdőbe még könnyebben bejut a levegő, a kiáramlás viszont akadályozottabb, ezért asztmás rohamban főként a kilégzési nehezítettség jellemző.
A szűk keresztmetszetű hörgőkön a kifelé áramló levegő sípoló hangot ad, ez súlyos esetben sokszor szabad füllel is hallható, enyhébb rohamban csak fonendoszkóppal. Ezek a sípolással járó asztmás rohamok leggyakrabban a hajnali órákban jelentkeznek, mert normális esetben is ekkor a legszűkebbek a hörgők. A roham kapcsán a betegnél leggyakrabban nehézlégzés, mellkasi nyomásérzés és köhögés jelentkezik. A nehézlégzés, fulladásérzés súlyossága a hörgőszűkület mértékétől függ. A köhögés sokszor száraz, kínzó, de néha tapadós, sűrű váladék szakad fel, melynek sárgás színét a hörgőkből a köpetbe kerülő fehérvérsejtek okozzák, melyek az ott zajló gyulladásos folyamatban központi szerepet játszanak.

Mivel kezelhető az asztma?

Az asztma kezelése nemzetközi irányelvek szerint történik.
Az asztma ellenes gyógyszereknek alapvetően két fő csoportját különíthetjük el:

1. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek
Az asztma betegség alapját a hörgők gyulladásos folyamatai képezik, ezekkel a gyógyszerekkel a gyulladás megszüntethető, rendszeres használatukkal megakadályozható a gyulladás kialakulása, így az asztmára jellemző tünetek nem jelentkeznek. Ezeknek a gyógyszerek a hatása 6-10 nap alatt alakul ki, a megelőzést szolgálják, ezért rendszeres, előírásszerű használatuk elengedhetetlen, akkor is, ha a beteg tünetmentes. Elhagyása esetén a hörgőgyulladás ismét létrejön, melynek következtében újból kialakulnak a tünetek is. Ezek a gyógyszerek rohamoldásra nem alkalmasak.

2. Tüneti szerek
Oldják az asztmás rohamban kialakuló hörgőszűkületet, a tünetekre hatnak, de nem rendelkeznek gyulladáscsökkentő
hatással. Az asztma a megfelelő és rendszeres gyógyszerek alkalmazásával ma már egy igen jól kezelhető betegség, melynek eredményeképpen jobb életminőség érhető el.
Az asztma kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor a súlyosbodás megakadályozása.
Az Asztma napló segítségével követni tudja gyermeke asztmájának alakulását. Jelölje be, hogy milyen tüneteket észlelt gyermekénél és a következő kontroll alkalmával mutassa meg a kezelőorvosnak.