Több allergén növény pollenkoncentrációja a magas, akár a nagyon magas szintet is elérheti, és okozhat tüneteket az arra érzékenyeknek a következő napokban - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton az MTI-t.
A mogyorófélék (földimogyoró, mogyoró, mandula, dió) a leggyakoribb táplálkozási allergének közé tartoznak. Legtöbb esetben a földimogyoró azonosítható a betegség kialakulásának hátterében. Rendszerint már gyermekkorban sikerül diagnosztizálni, de felnőtt korban is bármikor előfordulhat.
A napokban elsősorban a nyír virágporának koncentrációja érheti el a magas, sőt akár a nagyon magas szintet – derül ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) friss pollenjelentéséből, amelyet a tisztiorvosi szolgálat juttatott el az MTI-hez szombaton.
Az enyhe tél és a korai tavasz miatt már elkezdődött a fafélék virágzása, a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenszórása már január óta tart - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón.