Az ételallergiák gyakran már gyermekkorban megjelennek. Az adott étel elkerülésén kívül jelenleg nincsen más gyógymód. Az utóbbi években több tanulmány is készült a mikrobióták szerepéről ezen a területen. A terhesség és a szoptatás alatt bevitt prebiotikumok hatékony megoldást jelenthetnek, hogy csökkentésék az allergia kialakulásának kockázatát a gyermekeknél. Az egereken végzett kísérletek reménykeltők.
Allergiás tüneteket okozhat a váratlanul kivirágzó mogyoró - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdán.
A Journal of Allergy and Clinical Immunology nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók több ezer gyermeket és környezetüket érintő megfigyelés során azt tapasztalták, hogy azoknál a babáknál, akiket már születésük előtt is érintette a passzív dohányzás, gyakrabban alakul ki ekcéma gyermekkoruk során.
Azok a dolgok, amelyekre allergiásak vagyunk - pl. a mogyoró vagy a pollen - olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek hasonlítanak bizonyos parazitákban megtalálható fehérjékre.