Mik tehetünk a mellrák megelőzéséért?
Még mindig nem tudunk eleget a mellrákról, kialakulásának okairól, abban azonban egyetértés mutatkozik az orvosok között, hogy a genetika, a környezeti hatások és az életmód mind szerepet játszhatnak a betegség megjelenésében. Teljesen biztos módot a mellrák megelőzésére egyelőre ugyan nem talált a tudomány, bizonyos dolgokról, szokásokról azonban már bebizonyosodott, hogy csökkentik a kockázatot. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.  
1. Testedzés: napi 15 perc mozgás elég ahhoz, hogy egyötödével kisebb legyen a mellrák kialakulásának valószínűsége az Oxfordi Egyetem egyik friss kutatása szerint. A kutatásban 125.000 változókoron átesett nő vett részt, és közülük azoknál, akik naponta 15-35 percet mozogtak, jelentősen ritkábban fedezték fel a betegséget. 

2. "Melltudatosság": az önvizsgálatnál, a testünk ismereténél hatékonyabb módszer gyakorlatilag nem létezik a betegség felismerésére. A minél korábbi diagnózis alapfeltétele, hogy ismerjük a mellünket, a ciklusunk alatt bekövetkező változását, formáját és tapintását. A korai diagnózis ugyanis, ami a gyógyulás esélyei szempontjából nagyon fontos, legtöbbször annak köszönhető, hogy a mellrák jeleit a beteg észreveszi önmagán és felkeresi az orvosát. 

3. Szoptatás: 2013-ban a World Cancer Research Fund azt tanácsolta a nőknek, hogy legalább 6 hónapon keresztül szoptassák gyermekeiket, mivel egy kutatás szerint így 10%-kal csökkenthetik a végzetes daganat kialakulásának valószínűségét. 

4. Kevesebb alkohol: az alkohol még korlátozott mennyiségben is károsíthatja az egészséget, nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet 1988 óta rákkeltő anyagként tartja számon. 2013-ban bostoni kutatók a mellrákkal kapcsolatos halálesetekkel összefüggésben kimutatták, hogy akár 15%-ukért is felelős lehet az alkoholfogyasztás!

5. Kevesebb zsíros étel: a zsíros ételekkel teli étrend egyötödével növeli a mellrák kockázatát, míg a telített zsírok a hormonérzékeny mellrák megjelenésének esélyét 28%-kal is emelhetik!

6. Testsúly: azok a nők, akiknek minden évtizeddel eggyel nő a szoknyaméretük, a változókort követően harmadával nagyobb kockázatnak vannak kitéve a mellrák tekintében. A túlsúlyt sokszor hozzák összefüggésbe a mellrák kialakulásával, így a betegség ellen is tehet azzal, ha egészségesen étkezik és kordában tartja a súlyát!


Van véleménye?

Ossza meg velünk!