A Clostridium baktériumok védelmet biztosítanak bizonyos élelmiszer-allergiákkal szemben, a PNAS orvosi folyóiratban megjelent amerikai tanulmány eredményei szerint. A mogyoró allergiára is hatással lenne.
Új tanulmány támasztja alá, hogy nagymértékben csökken az asztma kialakulásának valószínűsége azoknál a gyermekeknél, akik életük első néhány hónapjában érintkeznek állati szőrrel - a tanulmány azt vizsgálta, mennyire lesznek hajlamosak az asztmára azok a csecsemők, akik szőrmén vagy bőrön alszanak.
Magzat és csecsemőkori talákozás a Biszfenol A-val (BPA) élelmiszer intoleranciát válthat ki. Ezt bizonyítja egy francia kutatás, ahol vemhes patkányokat, majd kicsinyeiket etettek ezzel a szerrel. Ezen a területen úttörőnek számító tanulmányt az INRA (Institut National de la Recherche Agronomique – Állami Mezőgazdasági Kutatóintézet ) toulouse-i kutatói végezték, akik nem győzik hangsúlyozni annak fontosságát, hogy az új generációs műanyagokban tiltsák meg a BPA használatát.
A poratkák aprók, szinte mindenhol előfordulnak, és jelentősen megnehezíthetik annak az életét, aki allergiás rájuk. Úgy tűnik viszont, hogy az amerikai Iowa Egyetem kutatói végre megtalálták a legjobb védekezési módot ellenük.
Köztudott, hogy a városban élő gyerekeknél nagyobb az asztma és például a pollenallergiák kialakulásának valószínűsége, egy új kutatás szerint viszont ételallergiákat is aránytalanul nagyobb arányban regisztrálnak városi gyerekeknél, mint egészségesebb környezetben élő társaiknál.