A legtöbb ember bármilyen ételt megehet minden kockázat és kényelmetlenség nélkül. Néhányunknak, azonban bizonyos élelmiszerek ki vannak tiltva a tányérunkról, ezek kellemetlen tüneteket okozhatnak, sőt veszélyesek is lehetnek. Allergia vagy intolerancia? Mi a különbség a kettő között?
Liszt, földimogyoró, diófélék vagy szója nyomokban... Ön valószínűleg már olvasta ezeket a jelzéseket az összetevők listáján a müzlijén vagy készételeken. Ez normális, mert 2003 óta a törvény kötelezi a gyártókat, hogy feltüntessék minden élelmiszer-ipari termék csomagolásán a 14 allergén jelenlétét. Ha az allergiás betegek tájékoztatása sokat javult ezen a területen, az éttermekben, más a helyzet.
Számos helyen megvethetik magukat a penészgombák: romlott gyümölcsben, kenyérben vagy sajtban, előszeretettel tenyésznek nyirkos falakban és szobákban, megbújnak a tapéta és a falburkolatok mögött. Leginkább olyan helyiségekben kell tartanunk tőlük, ahol klíma vagy párásító berendezés működik. A penészspórák legjobb barátja azonban a komposzt és a szerves hulladék.
Egy új tanulmány szerint, a gluténérzékenyek újra ehetnének kenyeret és süteményt, a tojássárgának köszönhetően, amely ellensúlyozni tudja a glutén irritáló hatását a lisztérzékenyek szervezetében.
Viszket, ég a bőre, duzzadást tapasztal, hólyagok jelentek meg a bőrén? Jó ha tudja, hogy ezt akár egy új kozmetikum is okozhatja. Azonban nem biztos, hogy azonnal jelentkezik a smink által kiváltott allergiás reakció, akár 3 nap múlva is tapasztalhatjuk a kellemetlen tüneteket.