Dr. Asbót Júlia

Bőrgyógyász, homeopátiás szakorvos www.dermanet.hu

Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karán végeztem, majd bőrgyógyászatból szakvizsgáztam.

Az alternatív gyógyító módszerek mindig is érdekeltek, ezért fordultam a homeopátia felé. A hagyományos (allopátiás), illetve homeopátiás megközelítés szerencsésen kiegészíti egymást, ami jól szolgálja a gyógyulásra váró páciens érdekét.

Elvem, hogy az igazi gyógyítás a megelőzéssel kezdődik. Mindennapi munkám során erre igyekszem a hozzám fordulók figyelmét  felhívni. Pácienseimet egyenrangú partnernek tekintem, az őket érintő fontos döntésekben megfelelő tájékoztatással, odafigyeléssel igyekszem együttműködésüket megnyerni. Az egészség szinte legfontosabb értékünk,  őrizni, vigyázni kell rá. Folyamatosan változó környezetünk komoly kihívás elé állít mindannyiunkat, sebezhetőek vagyunk, testileg, lelkileg egyaránt.
Kapcsolat: www.dermanet.hu

Tisztelt Doktornő!

Szeretném megtudni, ha nem napozok, akkor D vitamin tabletta szedése ajánlott-e?

Köszönöm válaszát:
T.Kata

Kedves Kata!

D vitamin szintet érdemes meghatároztatni és ennek alapján lehet eldönteni, hogy mennyire szükséges a pótlás.

Kedves Kata!

D vitamin szintet érdemes meghatároztatni és ennek alapján lehet eldönteni, hogy mennyire szükséges a pótlás.

Tisztelt Doktorno!

Vegso elkeseredesembe fordulok Onhoz. Tavaly novemberben a combhajlatban gombas fertozes alakult ki. Amit nem mutattam meg borgyogyasznak hanem teafaolajjal kikezeltem. Ebben egyidoben az urologian megallapitottak hogy prosztata gyulladasom van. A herezacsko sotet szinu elvaltozasara az urologus azt mondta hogy gombas fertozes. Adott Diflucant 150mg napi 2 x. 6 heten keresztul. Semmi valtozas nem tortent. Masik borgyogyasz hatasara kentem a herezacskot Travocort kremmel, aminek hatasara KICSIT egyhult a herezacsko szinenek elvaltozasa, de nem szunt meg. Azt figyeltem meg, hogy ha fekszem a herezacsko normalis szinu, valamnt tusolas hatasara (melegviz) ugyancsak enyhul az elszinezodes. Ugyancsak borgyogyasz tanacsara kamillaba aztattam napjaba 2 x. Kicsi javulas tortent, de megint nem szamottevo. Most ott tartok, hogy amikor fekszem minden rendben. De amint felalltam, vagy sokaig ulok a herezacsko szine sotet lesz, nehol nagyon sotet sot szurke. A derekamtol lefele az also reszt megutottem egy autobaleset kovetkezteben. A herek fizikai munka hatasara neha megdagadnak. A derekam faj . Alvas,pihenes hatasara minden visszaáll a rendes kerekvagasba. Kiveve a herezacsko szine. Az lenne a kerdesem hogy On szerint ez mi lehet? Borgyulladas a meleg miatt? Vagy gomba? Vagy ekcema? Vagy egyaltalan mivel kezeljem , hogy elmuljon? Esetleg kaphatok egy email cimet ahova fenykepet kuldhetnek?

Varom megtisztelo valaszat,
Udvozlettel,
Janos

Kedves Kérdező!

Fénykép alapján nem fogok tudni segíteni, sajnálom. A leírt panasz inkább bőrgyulladás maradványtünetére utal. Ne kamillázza, ne borogassa. Ezen a fórumon emailt, telefonszámot nem tudok megadni, sajnálom.

T.Szakértő!

Tejérzékenységet felnőtt korban milyen módszerrel lehet kimutatni?TB re megy a vizsgálat?

Kedves Ria!

Igen, mehet TB -re a vizsgálat, de beutaló kell hozzá.
Különbséget kell tenni a tejfehérje és tejcukor érzékenység között.
Előbbit vérből mutatják ki. A tejcukor érzékenységet általában jellegzetes panaszok kísérik, puffadás, görcsök, hasmenés, ha laktóz tartalmú ételt ital fogyaszt az illető. Ennek pontos kivizsgálása a gastroenterológián történik.

Mindkėt kezemen az ujjaim között rendszeresen hámlik a bőr. Sokszor szinte sebes. Mivel tudom kezelni?köszönöm G

Kedves Kérdező!

Kézmosáshoz használt folyékony szappan, háztartási vagy egyéb vegyszerek okozhatnak ilyet.
Nem kizárt a leírás alapján a gombás fertőzés sem. Látatlanban csak annyit tudok javasolni, hogy kerülje a felsoroltakkal való közvetlen érintkezést, gondosan törülje a kezét és lássa bőrgyógyász, ha nem javul.

T.Szakértő!
1 hónapja övsömör miatt kaptam kezelèst.A kiütések helye még nagyon feltűnő.Ez normális?Lehet halványìtani valahogy?

Kedves Kérdező!

Még rövid az eltelt idő. A hólyagok nagysága, a bőrben való elhelyezkedésük egyaránt hatással vannak a gyógyulásra.
Halványítani nem tudja, legyen türelmes, napozás, szolárium erre a területre nem javasolt.

Korábbi anyajegyeim helyén besüppedt a bőr műtét után.Ha megint ki kell vetetni valamit erre kell számítanom újra?

Kedves Kérdező!

Nem biztos, hogy újra ilyen lesz a heg.
A testtájék, az anyajegy nagysága, hogy mennyire tudta kímélni a műtött területet mind mind befolyásolhatják a heg minőségét. Heg kezelő gélek, homeopátia egyaránt segíthetik a szebb gyógyulást.

T.Doktornő!

A fogak romlását homeopátiával lehet csökkenteni? Javasolja homeopátiás fogkrém használatát?

Kedves Kérdező!

Bizonyos mértékig lehet a csontokat, fogazatot homeopátiával támogatni. Elsősorban alkati kezelés jön szóba, akut probléma esetén pedig többféle homeopátiás gyógyszer jöhet szóba.
Természetesen semmi nem helyettesíti a rendszeres fogápolást, a rágást, és a cukros dolgok kerülését.
Szoktam javasolni homeopátiás fogkrémet, de használatuk nem kizárólagos a kezelés mellett. Fontos a fél órás szünet betartása, evés ,ivás és fogmosás esetén.

Melyik antibiotikum mellé kell bélflóra javítót szedni? Megfáztam köhögök valószinuleg gyógyszer lesz a vége.

Kedves Kérdező!

Mindegyik antibiotikum mellé javasolt szedni, főleg akkor, ha valakinek a bélrendszere érzékenyebb.
Mivel a hasznos baktériumok is elpusztulhatnak a kezelés során érdemes támogatni a gyomor bélrendszert.
A többféle törzset és prebiotikumot is tartalmazó készítményt érdemes választani.

Kedves Doktornő!
Van egy anyajegy a hasamon ami kicsit sötétebb színű és az alakja is kicsit fura ez veszélyes vagy forduljak szakértőhöz?
Válaszát köszönöm

Kedves Viktória!

Igen ,azt gondolom érdemes megmutatni.
A kicsit eltérő szín és nem teljesen szabályos alak dermatoszkóp alatt jól ellenőrizhető és ennek alapján lehet dönteni az anyajegy további sorsáról.

Az utóbbi időben sok kávét iszom,mindenfélét.
Sajnos el kezdett viszketni a bőröm félek allergiás lettem a kávéra.Van ilyen vagy más az ok?

Kedves Kérdező!

Többféle magyarázat lehetséges.
A koffein felgyorsíthatja, módosíthatja a szervezet válaszreakcióit, ez nem okvetlenül allergia.
Az instant készítmények sokféle adalékot tartalmaznak-erre szintén reagálhat a szervezet viszketéssel, kiütéssel.
Pár napig ne igyon kávét, üdítőt sem és próbálja ki van-e tünet. Ha továbbra is van panasz vizsgálatok jönnek szóba.

Fejbőrön lévő pikkelysömör minél gyorsabb eltüntetésére szeretnék tanácsot kapni.Egyre jobban viszket és hámlik a fejem.

Kedves Dalma!

Erre látatlanban nem tudok konkrét gyógymódot javasolni, tekintettel arra, hogy a psoriasis krónikus, nemcsak a fejbőrt érintő panasz.
Vizsgálat után lehet vényre kapható speciális sampont használni. A kezelés függ attól mennyire gyulladt, hámló a fejbőr. Lakk, hab, vax ilyen esetben nem ajánlott. Elképzelhető, hogy a tünetek alapján kivizsgálásra is szükség van, személyes konzultációt javasolok.

T.DOKTORNŐ!
SAJNOS SZŐRTELENITÉSKOR MÁR KÉTSZER MEGSÉRÜLT AZ ANYAJEGYEM.JOBB KIVETETNI VAGY MARADHAT?ETTŐL MÉG NEM LETT KOMOLY BAJOM?

Kedves Kérdező!

Rossz helyen lévő, esetleg többször sérült anyajegyet érdemes eltávolítani.
Még nem lett komoly baj, nem izguljon. Az eltávolítás egy hosszú távú megelőzést jelent, azt, hogy 10-20 év múlva se legyen probléma.

Kislányom szája körül piros szegély alakult ki pár here.Viszket kicsit fáj.Mitöl lehet és hogy kéne eltüntetni?
5 éves eddig nem volt börproblémánk.

Kedves Veronika!

Étel vagy ital okozta irritáció lehet.
Szörpök, gyümölcslevek, gyümölcsteák okozhatnak ilyet, amit utána a folytonos nyalogatás rosszabbá tesz.
Mandarint, narancsot, paradicsomot ( levest se) szintén ne fogyasszon a gyermek.
Gyors segítség lehet az ABC periorale krém, ami védi a finom bőrt ezen a területen.

T. Doktornő!

Pár hónapja visszatérően aftás panaszaim vannak.
A fogaimmal nincs probléma. Mivel tudnám gyorsan, tartósan elmulasztani.

Kedves Kérdező!

Homeopátiás segítséget javasolok, a következő szerek segíthetnek
Borax 5Ch 3x5 golyó naponta
Nehezen gyógyuló, főleg az ínyen jelentkező tünetre Mercurius solubilis 5-9Ch 3x5/nap
Kiegészítésképpen Silicea 2x5 golyó 9CH, amit párhuzamosan lehet bevenni a javasolt szerek egyikével

Több családtagnál körömgomba fordult elő.Hogyan tudom magam megóvni mik a fertőtlenítési lehetőségek?

Kedves Kérdező!

Saját ápolási eszközök, törülköző, olló, reszelő. A fürdőszobát nem kell különösebben fertőtleníteni, de a kilépőn ne osztozzanak
Papucsot, cipőt nem használhat más személy.
Amennyiben partnere is érintett, könnyű zoknit viselése javasolt számára, ha egy ágyban alszanak.

Kedves doktornő!
Nagyon hámlik az arcom, télen, nyáron. Vizet iszom, hidratálom. Ha egy napi krémet kihagyok megint nagyon hámlik. Van valami fürdető vagy krém amivel ezt meg lehetne szüntetni?
Köszönöm.

Kedves Kérdező!

Többnek tűnik egyszerű szárazságnál, lehet alkati probléma vagy gyulladás okozta hámlás-
Megpróbálhatja a patikai mosakodókrémet tisztálkodáshoz, vény nélkül kapható.
Addig is illat és színezékmentes krémet javasolok ápoláshoz.

Üdvözlöm Tisztelt Doktornő!

Kb. 2 hete érdekes kiütések jelennek meg rajtam, amik úgy 1 hét alatt elmúlnak, eleinte kis pöttyöt hagyva, majd alighanem az is elmúlik.
Nagyon hasonlít a himlő kiütésekre, de nem pirosak körülötte, élesen elhatárolódnak az ép bőrfelülettől. Nem hólyagok. Viszketnek, de túlságosan, csak kissé kellemetlen.
Általában vékony bőrfelületen jelennek meg: a karjaim belső részén, lában hátsó részén, nyakam körül (nem a nyakamon). 1x-2x mintha valami hirtelen csípést éreznék mielőtt megjelennek a kiütések, de nem jellemző. Azt gondoltam, hogy valamilyen állat csípés, de bolha, vagy ilyesmi nem valószínű. Többnek kellene lenni belőlük, és talán észrevenném. Háztömbben lakom, nincs semilyen állatom.
Más tünet nincs, mint pl. láz, hurutosodás, vagy rossz közérzet, bágyadtság. A közérzetem változatlan.

Van-e valamilyen gyanúja, mi lehet ez? Bőrgyógyászhoz menjek, vagy háziorvoshoz inkább?

Köszönettel
Félix

Kedves Félix!

Bőrgyulladásnak gondolom a leírás alapján. Új ruhanemű. mosó vagy tisztálkodószer kiválthat ilyen jellegű panaszt.
Bőrgyógyász lássa Önt, vizsgálat alapján lehet a további tennivalókra javaslatot adni.
Fürdés közben sampon ne kerüljön a bőrére, inkább kevés szappant használjon a legszükségesebb területekre, amíg nem tisztázódik a helyzet.

Tisztelt Doktornő!
Két hónapja diagnosztizált Reflux betegségemre Omaprazolt szedek,Salvus vizet fogyasztok,de egyelőre nem túl sok sikerrel.A megengedett ételek közül is alig tudok valamit enni.Nagyon étvágytalan vagyok,hányási ingerem van gyakran éjszaka,és reggel miután fel kelek.Nem a gyomor tartalom jön vissza hanem fehéres színű habzó nyáladék.a háziorvosom nagyon elutasító,neki minden úgy jó ahogy van.Tulajdonképpen a súlyosabb tünetek december óta jöttek ,amikortól vérnyomás beállításra kaptam 2x80 mg Tolura,2x fél Nebibeta ,1x 5 mg Normodipint estére.Ezt megelőzően ingadozott a vérnyomásom,mellkasi fájdalmaim is voltak.A kardiológiai teljes kivizsgálás során kiderült szervi problémám nincs,a vérnyomást kell beállítani. Amióta két hónapja szedem a savcsökkentőt a mellkasi tüneteim enyhültek,de a hányás stb sajnos nem,és nagyon kihat a mindennapjaimra ,munkavégzésemben akadályoz.Tudna-e ön segíteni homeopátiával ,vagy ajánlani valakit.Köszönettel veszem válaszát.Tisztelettel Varga Teréz ,Budapestről.

Kedves Kérdező!

Homeopátiás gyógyszer egyelőre kiegészítésként jöhet szóba, a beállított kezelést semmiképpen nem lehet elhagyni. Gondolom gastroenterológus javasolta az Omeprazolt, de ilyenkor Salvust párhuzamosan nem szoktak fogyasztani.
Tükrözés mellett valószínűleg hasi ultrahang is történt, az epekövességet kizárták.
Személyes konzultáció során a tüneteket átbeszélve lehet homeopátiás gyógyszert javasolni.

Tisztelt Szakértö!

Körömgomba ellen kezeltem a kezemen a körmöket.Új orvosom szerint pikkelysömöröm van,amit nem lehet kezelni.Tényleg igy maradok nincs gyógymód?

Kedves Kérdező!

A köröm psoriasis kezelése figyelmet érdemel, főleg abban az esetben, ha izületi panaszok is társulnak hozzá.
Lakhelyét nem írta, az egyetemi bőrklinikákon kiemelten foglalkoznak ezzel a területtel érdemes ott megmutatni magát.

Másfél éves kicsinek milyen fényvédőt érdemes venni? Játszótéren már kell használni?

Kedves Kérdező!

Fizikai szűrős készítményt javasolok. Ezek közvetlenül visszaverik a napfényt, látszanak a bőrön, de ilyen kicsiknél ez a típus ajánlott. Igen, ha sokat vannak szabadban már érdemes elkezdeni, vagy olyan sapkát adni a gyermekre, ami takarja az arcot.

Ételallergia teszten voltam vérből végezték.Orvosom azt mondja az eredmény nem magyarázza a pöttyeimet.Mi van ilyenkor?Nem is kicsi csalódott vagyok.

Kedves Kérdező!

A kiinduló állapotot ismernem kéne ahhoz, hogy miért merült fel az ételallergia szükségessége.
Kezelőorvosa javasolta vagy más ajánlotta?
Előfordul, hogy a klinikai kép és a labor nincs teljesen fedésben.
Személyes konzultáció, az előzmények, egyéb eredmények birtokában lehet többet mondani.

T. Doktornő!

Évekkel korábban kivettek egy anyajegyet.
Nemrég vettem észre, hogy barna pöttyök jelentek meg a helyén.
Mit jelent ez? Kell-e aggódni miatta?

Kedves Léna!

Dermatoszkóppal át kell nézni az anyajegyet. ( speciális nagyító)
Jó lenne bemutatni a szövettani eredményt, remélem készült.
Mindezek ismeretében lehet eldönteni, hogy kell-e ismételt eltávolítás vagy sem.

Körömgomba megelőzésére mit érdemes használni?

Kedves Kérdező!

Vizes közeg után gondos szárítás javasolt.
Chinofungin spray. Exoderil oldat vagy Canesten oldat eseti használata.
Óvatos manikűr, pedikűr, saját ápolóeszközök használata.
Lábon időszakosan cipőfertőtlenítés, formalinnal. Fel kell iratni és követni kell az orvos utasítását.

T.Doktornő!

Mitől képződnek pattanåsok a fejbőrön, ha az illetőnek máshol nincsen és egyébként nincs gond a bőrével.

Kedves Kérdező!

Túlérzékenység samponra, hajápoló szerre.
Izzadás, befülledés, határon vagy felette lévő vércukor érték.
Fejbőrön a bőr ph, saját flóra eltolódása kedvezőtlen irányba.

Kedves Doktornő!
Nagymamámnál visszeres ekcémát állapított meg az orvos.Azóta attól fél,hogy fekélyes lesz a lába.Megnyugodhatunk,hogy ilyen nem lesz vagy mégis van rá esély?

Kedves Kérdező!

A visszeres ekcéma utalhat a gyűjtőeres ( vénás) keringés hibájára, gyengeségére, de ez nem eredményez önmagában fekélyt .A bőr gondos ápolása, az erek állapotának támogatása nagyon fontos. Javasolt a nem megterhelő mozgás, hosszas állás kerülése, kímélő tisztálkodószerek használata. Mindezekkel együtt a fekély kialakulását el lehet kerülni.

Szoptatás alatt lehet tyúkszemtapaszt használni talpi szemölcsre?

Kedves Kinga!

Meg lehet próbálni, veszélye nincs, komoly eredményt nem várok tőle.
Lehet patikában kapni olyan ecsetelőt, amit kismamák is használhatnak, homeopátiás gyógyszerrel ki lehet egészíteni a kezelést illetve szóba jöhet a fagyasztás is.

T. Doktornő!

Arcon nyakon masszázskezelésen vettem részt.Úgy érzem túl erősre sikeredett.
Lehet ebből később problémám? Ráncosodás, bőrszakadás?

Kedves Kérdező!

Erre a helyre ne menjen többet, ha erősnek érezte a kezelést.
Egyszeri alkalom szerencsére nem tud árt okozni, ne izguljon, a kellemetlen érzésen kívül nem fenyegeti semmi.

Kedves Doktornő!

A segítségét szeretném kérni. egy nagyon durva bőrbetegségem van Prurigo nodularist állapítottak meg,ami már kb. 7 éve van a bőrömön. Kaptam rá Suprastint, kenőcsöt, fürdőkrémet,2x15 alkalmas fényterápiás kezelést amitől kicsit javult de mivel nagyon viszket folyamatosan ezért újabb kiütések jönnek elő. tudna esetleg más hatékonyabb módszert javasolni amivel enyhíteni lehetne a viszketést illetve javulás indítható el?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kedves Kérdező!

Jó lenne tudni, hogy kivizsgálás történt-e illetve mi indította be a folyamatot.
A Suprastin helyett van hatékonyabb viszketéscsillapító, hagyományos vagy homeopátiás gyógyszer egyaránt.
Személyes konzultáció után tudok Önnek terápiára vonatkozóan javaslatot adni.

Kedves Doktornö!

Anyajegy kivétel után mikor lehet heg ellen kezelni és szoláriumba menni?

Kedves Kérdező!

A varratszedés után, ha teljesen gyógyult a felszín lehet hegkezelő gélt használni.
Műtét után 6 hétig ne menjen szoláriumba, mert túlbarnulhat vagy kifehéredhet a heg.
Természetesen fontos, hogy a szövettan is negatív legyen.

A rózsahámlás betegséget mennyi idö alatt lehet elmulasztani?Egy ismerösöm szteroidot is kapott, de nála is 3hétig tartott. Március 20 körül tünetmentesnek kell lennem.

Kedves Kérdező!

A gyógyulási hajlam egyén függő. Alapjában véve jóindulatú betegség, irritánsok hatására, sport, izzadás után romolhat. Az enyhe szteroid tartalmú krémek, antihisztamin mellett a viszketés gyorsan csökkent, komolyabb belső kezelésre az esetek jelentős részében nincs szükség.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés