Dr. Asbót Júlia

Bőrgyógyász, homeopátiás szakorvos www.dermanet.hu

Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karán végeztem, majd bőrgyógyászatból szakvizsgáztam.

Az alternatív gyógyító módszerek mindig is érdekeltek, ezért fordultam a homeopátia felé. A hagyományos (allopátiás), illetve homeopátiás megközelítés szerencsésen kiegészíti egymást, ami jól szolgálja a gyógyulásra váró páciens érdekét.

Elvem, hogy az igazi gyógyítás a megelőzéssel kezdődik. Mindennapi munkám során erre igyekszem a hozzám fordulók figyelmét  felhívni. Pácienseimet egyenrangú partnernek tekintem, az őket érintő fontos döntésekben megfelelő tájékoztatással, odafigyeléssel igyekszem együttműködésüket megnyerni. Az egészség szinte legfontosabb értékünk,  őrizni, vigyázni kell rá. Folyamatosan változó környezetünk komoly kihívás elé állít mindannyiunkat, sebezhetőek vagyunk, testileg, lelkileg egyaránt.
Kapcsolat: www.dermanet.hu

T. Doktornő!

Évekkel korábban kivettek egy anyajegyet.
Nemrég vettem észre, hogy barna pöttyök jelentek meg a helyén.
Mit jelent ez? Kell-e aggódni miatta?

Kedves Léna!

Dermatoszkóppal át kell nézni az anyajegyet. ( speciális nagyító)
Jó lenne bemutatni a szövettani eredményt, remélem készült.
Mindezek ismeretében lehet eldönteni, hogy kell-e ismételt eltávolítás vagy sem.

Körömgomba megelőzésére mit érdemes használni?

Kedves Kérdező!

Vizes közeg után gondos szárítás javasolt.
Chinofungin spray. Exoderil oldat vagy Canesten oldat eseti használata.
Óvatos manikűr, pedikűr, saját ápolóeszközök használata.
Lábon időszakosan cipőfertőtlenítés, formalinnal. Fel kell iratni és követni kell az orvos utasítását.

T.Doktornő!

Mitől képződnek pattanåsok a fejbőrön, ha az illetőnek máshol nincsen és egyébként nincs gond a bőrével.

Kedves Kérdező!

Túlérzékenység samponra, hajápoló szerre.
Izzadás, befülledés, határon vagy felette lévő vércukor érték.
Fejbőrön a bőr ph, saját flóra eltolódása kedvezőtlen irányba.

Kedves Doktornő!
Nagymamámnál visszeres ekcémát állapított meg az orvos.Azóta attól fél,hogy fekélyes lesz a lába.Megnyugodhatunk,hogy ilyen nem lesz vagy mégis van rá esély?

Kedves Kérdező!

A visszeres ekcéma utalhat a gyűjtőeres ( vénás) keringés hibájára, gyengeségére, de ez nem eredményez önmagában fekélyt .A bőr gondos ápolása, az erek állapotának támogatása nagyon fontos. Javasolt a nem megterhelő mozgás, hosszas állás kerülése, kímélő tisztálkodószerek használata. Mindezekkel együtt a fekély kialakulását el lehet kerülni.

Szoptatás alatt lehet tyúkszemtapaszt használni talpi szemölcsre?

Kedves Kinga!

Meg lehet próbálni, veszélye nincs, komoly eredményt nem várok tőle.
Lehet patikában kapni olyan ecsetelőt, amit kismamák is használhatnak, homeopátiás gyógyszerrel ki lehet egészíteni a kezelést illetve szóba jöhet a fagyasztás is.

T. Doktornő!

Arcon nyakon masszázskezelésen vettem részt.Úgy érzem túl erősre sikeredett.
Lehet ebből később problémám? Ráncosodás, bőrszakadás?

Kedves Kérdező!

Erre a helyre ne menjen többet, ha erősnek érezte a kezelést.
Egyszeri alkalom szerencsére nem tud árt okozni, ne izguljon, a kellemetlen érzésen kívül nem fenyegeti semmi.

Kedves Doktornő!

A segítségét szeretném kérni. egy nagyon durva bőrbetegségem van Prurigo nodularist állapítottak meg,ami már kb. 7 éve van a bőrömön. Kaptam rá Suprastint, kenőcsöt, fürdőkrémet,2x15 alkalmas fényterápiás kezelést amitől kicsit javult de mivel nagyon viszket folyamatosan ezért újabb kiütések jönnek elő. tudna esetleg más hatékonyabb módszert javasolni amivel enyhíteni lehetne a viszketést illetve javulás indítható el?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kedves Kérdező!

Jó lenne tudni, hogy kivizsgálás történt-e illetve mi indította be a folyamatot.
A Suprastin helyett van hatékonyabb viszketéscsillapító, hagyományos vagy homeopátiás gyógyszer egyaránt.
Személyes konzultáció után tudok Önnek terápiára vonatkozóan javaslatot adni.

Kedves Doktornö!

Anyajegy kivétel után mikor lehet heg ellen kezelni és szoláriumba menni?

Kedves Kérdező!

A varratszedés után, ha teljesen gyógyult a felszín lehet hegkezelő gélt használni.
Műtét után 6 hétig ne menjen szoláriumba, mert túlbarnulhat vagy kifehéredhet a heg.
Természetesen fontos, hogy a szövettan is negatív legyen.

A rózsahámlás betegséget mennyi idö alatt lehet elmulasztani?Egy ismerösöm szteroidot is kapott, de nála is 3hétig tartott. Március 20 körül tünetmentesnek kell lennem.

Kedves Kérdező!

A gyógyulási hajlam egyén függő. Alapjában véve jóindulatú betegség, irritánsok hatására, sport, izzadás után romolhat. Az enyhe szteroid tartalmú krémek, antihisztamin mellett a viszketés gyorsan csökkent, komolyabb belső kezelésre az esetek jelentős részében nincs szükség.

Vállficam kezelésére melyik golyócskát érdemes szedni?Rögzítőt kapott a párom és nagyon gyorsan kéne javulnia.Köszönöm M.

Kedves Kérdező!

Arnica 9CH napi 3x5 golyó kb 10 napig.
Apis és Bryonia 9CH napi 2x5 golyó, felváltva 7 napig.

Kedves Doktornő!
Étvágytalanság ellen kérek 9 éves kisfiú részére tanácsot.Vékony alkatú és alig eszik.

Kedves Kérdező!

Homeopátiás étvágyjavító az Avena sativa 6DH és az Alfalfa 6DH-s higítása. Mindkét készítményből evések előtt 25-30 perccel vegyen be a gyermek 5-5 golyót kb 7-10 napig.
Természetesen számos oka lehet az étvágytalanságnak, amit érdemes tisztázni, ha nem következik be javulás.
( nassolás, kevesebb gyomorsav, szorongás )

T. Doktornő!

Felnőttkorban jelentkező pattanásokra lehet Roaccutant szedni vagy van más lehetőség is? Korábban nem volt baj a bőrömmel, most nagyon eldurvult a helyzet és a kencék, ecsetelők nem használnak.

Kedves Kérdező!

Lehet szedni felnőtt korban is, csomós, hegesedésre hajlamos akne betegség esetén.
Fontos előtte a laborkontroll, hölgyeknél a terhesség kizárása, mert a gyógyszer magzatkárosító.
Érdemes lenni kideríteni, hogy Önnél mi okozta az állapot ilyen jellegű romlását.

Kisfiam haja megváltozott.Több helyen más a tapintása van ahol le is tört több szál.Mivel lehetne elmulasztani?

Kedves Kérdező!

Elsősorban mechanikus ártalomra gondolok, ha korábban nem volt gond hajával.
A hajszálak pödrése, húzkodása nem múlik el nyomtalanul, akár óvodás társ is csinálhat ilyet.
Amennyiben ez kizárható lássa a gyermeket bőrgyógyász.

T.Doktornő!

Kötőhártyagyulladásra kaptam szemcseppet, a problémát valószínűleg a dörzsölés okozta.Sajnos 2 nap után nem javult a szemem,inkább rosszabb, váladékozik.Másik szemcsepp, másik orvos?

Kedves Polli!

Szerintem nyugodtan menjen vissza ugyanahhoz az orvoshoz és mondja el mit tapasztalt.
Elképzelhető, hogy az adott szemcseppre Ön érzékeny.
Homeopátiás segítség az Oculo Heel szemcsepp, ezt is megpróbálhatja.

Talpi szemölcsre lúgos ecsetelőt kaptam,de nem különösebben reagál rá.A patikában max.3 hetet mondtak azon már túl vagyok. Kellene mellé szedni valamit?

Kedves Kérdező!

Az ecsetelők mellett a szemölcsök felszínén a kezelés hatására képződő száraz, hámló részt kíméletesen el kell távolítani, hogy a szer kifejthesse hatását. Mellette homeopátiás immunválaszt segítő gyógyszer vagy vényre kapható hagyományos tabletta jöhet szóba.

T. Doktornő!

Vágott sebbel a kezemen nyers hússal foglalkoztam.
Mivel fertőtlenítsem, hogy ne legyen belőle baj?
Jódos oldattal bekentem 2x, most kötés alatt van.

Kedves Kérdező!

Neomagnolos fertőtlenítés jön szóba, fél tabletta fél liter vizben oldva, max 5 percig megáztatni a sérült részt. Utána lehet rátenni ecsetelőt vagy antibiotikus krémet. Betadine oldatot vagy krémet, esetleg vényre kapható kenőcsöt. A sebet fedőkötéssel el kell látni.

T.Szakértő!

12 éves gyerek erős lábizzadására mit lehet használni?Úgy tudom a patikában kapható hintőpor gyereknek nem jó.

Kedves Kérdező!

Zsálya teás lábfürdő javasolt esténként. Belsőleg Silicea 9CH napi 2x5 golyó 2 hétig utána fokozatosan elhagyni. A zoknit ne mosóporral, öblítővel mossák, hanem szappannal.
Amennyiben nem javul a helyzet személyes konzultáció javasolt.

Mindkét sarkam fáj,száraz szinte húsig bereped. Patikai krém, balzsamok semmit nem javítanak,eleget iszom.Mit tudna javasolni?

Kedves Kérdező!

Nincs gombásodás a körmökön, lábujjak között? Előfordul, hogy ez tart fenn makacs kiszáradást, akkor viszont ezt kezelni kell.
A zoknikat átmenetileg mossák szappannal, mosószer, öblítő nélkül.

T.Doktornő!
Körömgomba miatt gyógyszert szedek.Erős torokfájás miatt viszont Aktilt írt fel a háziorvos.Elfelejtettem megkérdezni a kettő mehet párhuzamosan?Félek,hogyromlik a körmöm,de a májam egészsége is fontos.

Kedves Kérdező!

Az antibiotikum nem tart sokáig, max 1 hét. Mellette szedjen probiotikumot, én a pácienseknek 7-10 napos szünetet szoktam javasolni a gomba gyógyszert illetően.

Hajhullásnál milyen hormon vizsgálatot kell elvégeztetni?
41 éves vagyok és 3 hónapja erősen hullik a hajam már csak fele a réginek.

Kedves Kérdező!

Nem minden hajhullás vezethető vissza hormonális problémára.
Vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy Önnél mi a helyzet, mi lehet a háttérben.
A vas, vérkép mindenképpen indokolt, mellette a pajzsmirigy és a nőgyógyászati hormonok.
Ez utóbbihoz a nőgyógyász beutalója javasolt, mert a ciklushoz igazítják a vérvétel időpontját.

A keresztcsontom felett többször volt herpesem. Az a baj,hogy megmarad a helye és nem tűnik el. A hólyagok sebbé válnak, majd egy lilás folt jelenik meg,ami nem szívódik fel teljesen.Van rá sansz,hogy szebb legyen?

Kedves Kérdező!

Külsőleg Cicaplast balzsamot javasolok, a hólyagok beszáradása után, napi 1-2 x érdemes kezelni a területet.
A Bioptron lámpát is hasznos lehet, a hólyagok, fájdalom, maradványtünetek ellen egyaránt.

Unokatestvéremnél műköröm alatt gombásodás alakult ki, így le is kellett szedetnie. Gyógylakkot ilyen esetben szabad használni? mert annál úgy tudom reszelni kell a köröm felszínt. Vagy jobb a tablettás kezelés?

Kedves Ila!

Műköröm levétele után a körömlemez eléggé meggyötört állapotban van, a gyógylakkot nem javasolom.
Vizsgálat alapján tudok konkrét javaslatot tenni, de valószínű, hogy érdemes lenne belső kezelést kezdeni.
Ilyen előzmény, nem túl régi fertőzés esetén 6-8 hét alatt jelentős javulás érhető el.

Csalánkiütésem van pár napja.A kálcium injekciót szoktam meginni pár nap után múlik.Van ennek veszélye,elég ez továbbra vagy kell rendes gyógyszert is szedni?

Kedves Ágnes!

Visszatérő panasz esetén kivizsgálást javasolok, a kalcium injekció megívása helyett.
Erős tünetes állapotban hatékony allergia ellenes szerek állnak rendelkezésre, de a kiváltó okot akkor is ajánlott tisztázni. Családorvosát, bőrgyógyászt tud felkeresni, aki ebben fog tudni segíteni.

T.Szakértő!
Naponta 2 kávét iszom több éve.Az utóbbi időben kb fél óra múlva viszket a bőröm főleg a második után.Allergiás lettem rá,nem ihatok többet?

Kedves Kérdező!

A kávé fel tudja pörgetni a szervezet, jelen esetben a bőr válaszreakcióját.
Új étel, ital bevezetése, tusfürdő, sampon szintén lehet együttesen provokáló tényező.
Átmenetileg a kávé kihagyását ajánlom, ha nincs változás érdemes megmutatni.

Kollegámnak övsömör jött ki az arcán.Pár napi szenvedés után mára derült ki az orvosnál. Mostantól nem jön dolgozni,de eddig bent volt.Elkaphattuk tőle,hazavihetem a terhes nővéremnek?

Kedves Kérdező!

Ha volt bárányhimlős védett a vírus ellen és nem fogja elkapni és hazavinni sem.

Pattanásos a bőröm eddig nem javult semmitől,amit rátettem.Ételallergia teszten még nem voltam.Érdemes csináltatni és mit kérjek?

Kedves Kérdező!

A pattanások hátterében számos ok állhat, amit kezelésre nem javuló esetben meg kell keresni.
Hormonális eltérések, inzulin rezisztencia, glutén érzékenység-jön elsősorban szóba.
Mivel vérvétel úgyis lesz, sor kerülhet ételallergia tesztre is, de erre kevésbé gondolnék.

Híztam fogytam többször és most csíkos,repedt a bőröm.Ilyenkor szabad edzőterembe járni, nem lesz rosszabb?

Kedves Szabi!

Ilyen előzmények után is szabad edzőterembe menni, de a cél ne a minél nagyobb izomzat legyen.
Fehérje fogyasztást nem javasolok, a testsúly tartására kell törekedni.
A bőrt érdemes ápolni, növényi olajok közül lehet választani, amit be kell dörzsölni fürdés után a problémás részekbe. A tusolást hűvösebb vízzel fejezze be.

T.Doktornő!
11 éves kislánynak lehetnek már igazi pattanásai, mitesszerek az arcán?
Barátnőm kislányáról van szó, pár hónap alatt nagyon megváltozott a bőre,kétségbe vannak esve.Normális dolog ez ilyen fiatalon?

Kedves Juci!

Igen lehet 11 éves korban pattanás, mitesszer, főleg abban az esetben, ha valamelyik szülő szintén küzdött ilyen panasszal. Nem kell kétségbe esni, főleg a gyermek előtt. Lássa őt bőrgyógyász, aki az állapotnak megfelelő kezelést fogja javasolni, érdemes kozmetikushoz is elvinni, ahol szakszerűen kitisztítják a bőrét.

T. Szakértő!

Szombaton készült egy tetoválás a karomra, nem ez volt az első alkalom.
Ma reggel levettem a fóliát, tiszta piros a karom és fáj, viszket.
Mitől lehet? Pesten élek, nem vagyok itt bejelentve, hova tudok menni ilyen esetben?

Kedves Kérdező!

A fólia alatt begyulladt, a fertőzés sem kizárt levele alapján.
Javasolom, hogy mutassa meg orvosnak, munkahelye alapján is fogadják szerintem.
A további tetoválás alapos megfontolást kíván, én lebeszélném Önt ilyen előzménnyel.

Kedves Doktornő!
Kb 1 hónapja erősen izzadok, még éjszaka is.Nem fűtök éjjel nem hiszem,hogy a melegtől lenne.Hova forduljak ilyen panasszal,a tartós dezodorok nem segítenek.

Kedves Kérdező!

Családorvoshoz kellene menni előszörre. Kivizsgálás javasolt, ha minden előzmény nélkül jelentkezett az erős izzadás. Vérvételt, tüdőszűrést fog javasolni a belgyógyászati vizsgálat, kikérdezés mellett. Ez nem bőrgyógyászati betegség, érdemes keresni a tünet mögött az okot.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés