Dr. Asbót Júlia

Bőrgyógyász, homeopátiás szakorvos www.dermanet.hu

Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karán végeztem, majd bőrgyógyászatból szakvizsgáztam.

Az alternatív gyógyító módszerek mindig is érdekeltek, ezért fordultam a homeopátia felé. A hagyományos (allopátiás), illetve homeopátiás megközelítés szerencsésen kiegészíti egymást, ami jól szolgálja a gyógyulásra váró páciens érdekét.

Elvem, hogy az igazi gyógyítás a megelőzéssel kezdődik. Mindennapi munkám során erre igyekszem a hozzám fordulók figyelmét  felhívni. Pácienseimet egyenrangú partnernek tekintem, az őket érintő fontos döntésekben megfelelő tájékoztatással, odafigyeléssel igyekszem együttműködésüket megnyerni. Az egészség szinte legfontosabb értékünk,  őrizni, vigyázni kell rá. Folyamatosan változó környezetünk komoly kihívás elé állít mindannyiunkat, sebezhetőek vagyunk, testileg, lelkileg egyaránt.
Kapcsolat: www.dermanet.hu

Napozás után az arcomon és a karomon fehér foltok jelennek meg.Először kicsit hámlik aztán sokáig fehér marad.Canesten,Pimafucort nem használt eddig, most kezd előjönni harmadszor.Szeretném, ha elmúlna és nem jönne elő.

Kedves Kérdező!

Valószínűleg nem gombásodás áll a háttérben hanem bakteriális fertőzés.
Atópiás ekcémás személyek erre fokozottabban érzékenyek lehetnek.
Érdemes lenne megmutatni magát, hogy a vizsgálat alapján hatékony külső kezelést kapjon.
A Pimafucort krémet tartós kezelésre nem javasolom.

Kedves Doktornő!
Perioralis dermatitist okozhat e laktóz érzékenységem illetve nikkel kobalt allergiám?

Kedves Patricia!

A laktóz érzékenység az emésztőrendszer sérülékeny állapotát tükrözi. A rosszabb emésztés, felszívódás , a bélflóra egyensúlyának eltolódása provokálhatja a tüneteket.
A kobalt és nikkel érzékenység közvetlenül allergizáló hatású, bizonyos ételfajtákat kerülni kell illetve a kozmetikum választásnál is tekintetbe kell venni.


Mennyi idő után okoz bajt, ha leég valakinek a bőre?
Pár év fényvédőzés, napozás kihagyása vissza tudja fordítani a kóros dolgokat?
Úgy tudom a dohányzás elhagyása után pár évvel sokat javul a tüdő állapota, remélem a bőrnél is így van.

Kedves Kérdező!

A többszörös leégések sajnos maradandó nyomot hagyhatnak a bőrön, főleg a világos hajú és szemű páciensek sérülékenyek ilyen szempontból.
A hosszú ideig tartó rossz gyakorlat eredménye különféle beavatkozásokkal tüntethető el, de mindenképpen érdemes leállni a szoláriummal illetve a forszírozott napozással.Fényvédő, hidratáló krém használata meghozza a maga jutalmát és a bőr állapotának romlása nem folytatódik.

T.Doktornő!
Mostanában sokat viszket a bőröm igaz nagyon száraz.Pár napja viszont a vakarások helyenként lilás szìnűek mintha megütném magam.Ezt vajon mi okozhatja és mennyire komoly?

Kedves Ica!

Vizsgálatra van szükség. Nem írta hol lakik, háziorvost tud könnyebben elérni vagy bőrgyógyászhoz is tud fordulni. Elképzelhető, hogy vérvételre is szükség van a makacs viszketés és kiütés miatt.
Mosószer, öblítő váltás, új testápoló, belszervi gyulladás egyaránt okozhat viszketést, amihez társult a bevérzés, véraláfutás szerű foltok megjelenése.

Kedves Doktornő!
12 éves lányom nyakán és hónaljában bebarnult a bőr.Olyan mibtha piszkos lenne,de nem jön le.Jó szappant és mosószert használunk.Nem tudom mitől lehet a gyereket zavarja.

Kedves Kérdező!

Teltebb alkatú serdülőkön elfordulhat ilyesmi, a szénhidrát anyagcsere zavara miatt.
Érdemes a vércukrot ellenőrizni, szükség esetén diétát kezdeni.
Jó lenne megmutatni, hogy külső kezelésre javaslatot tudjak adni.

Szemerősítő homeopátiás gyógyszert keresek.Rengeteg aprólékos varrni és hímeznivalóm van még Karácsony előtt.Késő estig hajtok és már ég szúr a szemem.Remélem tud valamit tanácsolni, mert kell a munka. Köszönöm szépen

Kedves Kérdező!

Két szert tudok javasolni, párhuzamosan lehet őket szedni, egymás után bevenni.
Lilium tigrinum 9CH , Ruta graveolens 5 CH reggel este egymás után bevenni a kétféle gyógyszerből egyaránt 5-5 golyót. ( tiszta szájnyálkahártya, evés, ivás, fogmosás előtt 25-30 perccel.)
Javulás függvényében, a nehéz időszak lecsengésével lehet fokozatosan elhagyni.

Kedves Doktornő!

30 éves kor körül mennyire normális,ha valaki pattanásos? Korábban nem volt ilyen gond, a testvéremről van szó, de őt nem zavarja, pedig kellene vele foglalkozni.

Kedves Kérdező!

Azért úgy gondolom elsősorban neki kellene kérdést feltenni. Általánosságban valóban, ha 30 körül lesz valaki pattanásos annak oka van. Emésztési, hormonális okok egyaránt szóba jöhetnek. Stressz, megváltozott munkakörülmények, B vitaminok emelt dózisban való szedése mind mind provokáló tényezők lehetnek.

Fiam talpi szemölcsére a patikában fagyasztót vettünk.Háromszor is kezeltem,de a szemölcs maradt.Van értelme folytatni vagy más kezelés jobb lenne?

Kedves Kérdező!

Házilagosan nem tud olyan mértékű fagyasztást elérni, mint amit a folyékony nitrogénnel lehet.
Bőrgyógyász lássa a gyermeket. Ha a fagyasztásból elég volt többféle ecsetelő közül is lehet választani, de jobb, ha orvos javasolja vizsgálat alapján.

Fél éven belül másodszorra fordul elő,hogy antibiotikum után gombásodás lesz a nemi szervemen.Most ittam probiotikumos yoghurtot az se segített és magyarázkodnom kell a barátnőmnek.Mi a véleménye,hogy kerülhetem el a jövőben?

Kedvesés Petya!

Alkati problémáról van szó, az Ön esetében az antibiotikum teljes egészében kiirtja a hasznos bélflórát és emiatt alakulhat ki gombásodás. Ilyen esetben rögtön az antibiotikum kezelés napján többféle, jótékony hatású baktériumot tartalmazó probiotikumot, kell szedni és a teljes gyógyuláshoz gomba ellenes gyógyszerre is szükség van.

Kedves Doktornő!
Felnőtt elkaphatja a kéz láb szájbetegséget? Babát tervezünk és a keresztfiamnak van, találkoztunk a hétvégén.

Kedves Kérdező!

Felnőtt is elkaphatja a betegséget. Praxisomban a tavasz folyamán több fiatal szülő is beteg lett, egyiküknél el is húzódott a tünetes állapot, lassú volt a gyógyulás. Vírus fertőzésről lévén szó oki kezelés nincs, megelőzésre se tudok javaslatot tenni.

T.Doktornő!

A lábamon orbánc gyanús fertőzés volt gyógyszert is kellett szednem.Kicsit még piros a helye.Edzőterembe mikor mehetek leghamarabb? December közepén gyógyfürdőzni szeretnék. Szabad már akkor?

Kedves Kérdező!

Az edzőteremben olyan tevékenységet válasszon, ami a korábban beteg bőrfelületet nem irritálja, dörzsöli.Csak teljesen gyógyult állapotban menjen. A gyógyfürdővel kapcsolatban a meleg vizes blokkot, jakuzzit nem ajánlom, Hideg vízben viszont gyógyult állapotban úszhat.

T.Doktornő!
A laktóz érzékenység miatt lehetek csalános?Az utóbbi 1 hónapban elég sokszor vannak viszkető dudoros kiütéseim.Magától elmúlik egyelőre.

Kedves Kérdező!

A laktóz érzékenység mellett elképzelhető, hogy egyéb anyagok is átjutnak a gyomor bél rendszer nyálkahártyáján. Laktóz nagyon sokféle táplálékban előfordul, olyanban is, amire esetleg nem is gondol első nekifutásra. Érdemes kerülni a sokféle adalékot tartalmazó étel italféléket és figyelni a szervezet reakcióját. Ha nincs változás pár napon belül lássa Önt orvos.

Refluxos vagyok,amire gyógyszert kell szednem.Két hete vettem észre,hogy hullik a hajam.Lehet összefüggés a gyógyszerrel?Szívesen abbahagynám a tablettát.

Kedves Sanyó!

A tablettát csak az orvossal való konzultáció után hagyja el.
Nem gondolok közvetlen ok okozati összefüggésre a tablettával kapcsolatban.
Az viszont elképzelhető, hogy a refluxhoz elszívódási probléma is társul, vashiányos például és ez már magyarázhatja a hajhullást.

2 x volt aranyér miatt kisműtétem.
Szeretném elkerülni hogy kiújuljon.
Étkezésre súlyomra figyelek,melyik homeopátiás gyógyszer segíthet,hogy ne legyenek panaszaim a jövőben?

Kedves Kérdező!

Alapszernek tekinthető az Arnica montana, 9CH 3x5 golyó javasolt, panasz esetén. Javulás függvényében el lehet hagyni. Mivel az aranyér kötőszöveti gyengeségre utal a Calcarea fluorica javasolt 15 CH heti 1x 10 golyó.
Alkati szer beállítására is szükség lehet, amit a tünetek jellegzetessége, egyéb betegséghajlam alapján lehet meghatározni.

T.Doktornő!

A lábkörmök sárgás elszíneződése minden esetben gombásodásra utal?

Előre is köszönöm válaszát.
T.Kata

Kedves Kérdező!

Nem jelent minden esetben gombásodást.
Lehetséges, hogy egyéb fertőzés, baktérium áll a háttérben.
Keringési ok, a nem tökéletes oxigén ellátottság is okozhat elszíneződést.

T.Szakértő!
Új főnököt kaptunk és azt vettem észre,hogy a meetingek előtt egyre jobban izgulok.Piros az arcom leizzadok.Korábban is volt hasonló, de nem ennyire.Nyugtatózni nem szeretnék.Homeopátiás gyógyszer vagy egyéb módszer segítene?

Kedves Kérdező!

Autogen tréning elsajátítása javasolt, ami a megnövekedett stresszel való megküzdést tudja javítani, elviselhetővé tenni.Homeopátiás gyógyszert csak rövid távra tudok ajánlani, mert alkati problémáról van szó, aminek megoldásához személyes konzultáció szükséges.
Gelsemium 30 CH a munkanapokon reggelente, 5 golyót kell naponta 1x a nyelv alá tenni és hagyni elolvadni.A javulás függvényében lehet fokozatosan elhagyni.

12 éves gyerek benőtt gyulladt körme kezelhető levétel nélkül?köszönöm

Kedves Onix!

1 dl kamilla teában negyed neomagnol tablettát oldjon fel, ezzel lehet borogatni pár percig. Szárazra törlés után Betadine oldattal ecsetelje be a köröm szélénél.
Napi 2x alkalmazzák, ha 3-4 napon belül nem enyhül lássa a gyermeket bőrgyógyász.
Kényelmes, nem szoros cipő, torna alól felmentés javasolt.
Kiújuló panasz esetén a köröm szél megkisebbítése a megoldás.

Édesanyám 82 éves.Állandóan viszket a fejbőre,de semni nem látszik.Korpásodástól félve ecettel öblít hetente 2x.Panaszkodik,hogy az alvásában is zavarja a viszketés.Mi lehet az ok és a megoldás?

Kedves Kérdező!

Édesanyja életkora miatt a túl gyakori hajmosást, pláne ecettel nem javasolom.
Kímélő gyermek sampont viszont bátran használhat, hetente 1x.
A viszketés hátterében esetleg vércukor probléma állhat, amit ki kell zárni.
A nyaki gerinc kopása, túl sok ízfokozó ( vegeta, delikát, levespor) szintén előidézhet ilyen jellegű kellemetlen panaszt.

T. Doktornő!

Erős lábizzadásra szeretnék tanácsot kapni.
Nagyon zavar, hiába váltok cipőt szinte állandóan nedves a zoknim.
Félek, hogy be fog gombásodni a lábam.
Nem hordok edzőcipőt, naponta 2x mosom a lábam és nem használ semmi.
köszönöm

Kedves Kérdező!

Zeodry hintőport javasolok, amit a cipőbe, zokniba be tud szórni.
A homeopátiás gyógyszerek közül a Silicea 9CH -s higításából 2x5 golyót szedjen, kb. 2 hétig.
A javulás függvényében lehet ritkítani, majd elhagyni a szedést.


Kedves Doktornő!

Húgom IBS ben szenved 3-4 éve. Kivizsgálták már, történt ultrahang, ételallergiateszt, kolonoszkópia és nem találtak semmit.
Viszont nagyon stresszes. Időszakosan nagyon görcsöl a hasa, főleg a reggelek borzalmasak. Szeretném biztatni, hogy van alternatív segítség az állandó Nospa helyett. Emiatt kérem szíves véleményét, tanácsát.

Kedves Kérdező!

A felvetett kérdés megválaszolása meghaladja az online fórum lehetőségeit.
Tüneti kezelésre, a görcsök enyhítésére a Colocynthis 5CH-s higítása alkalmas alternatíva lehet.Napi 3-4 alkalommal, 5 golyót kell a nyelv alá helyezni.
A stresszel való megküzdés, a panaszok kiújulásának megakadályozása viszont alkati kezelést igényel.
Ehhez részletes kikérdezés, korábbi betegségek,re vonatkozóan is szükséges. Személyes konzultációt javasolok.

T.Szakértő!
10 éves fiamon striákat vettem észre?
Nem túl korai ez?Meg tudom előzni a terjedést?

Kedves Kérdező!

A növekedéssel vagy hízással-fogyással van összefüggésben. Ilyen korú gyermeknél is megjelenhet.
Váltott hőfokú zuhany, hűvössel fejezzék be a mosakodást. Dörzs kesztyű használata javasolt a fürdés alatt, hogy a vérkeringés fokozódjon a striás területeken. Fontos a nem kívánatos súlygyarapodás kivédése.
Belsőleg homeopátiás kiegészítés jön szóba, ha nyitottak az ilyen gyógymód iránt. Személyes konzultáció javasolt.

Párom nemi szervi szemölcsre Condilint kapott.Valószinuleg többet tett rá,mert fáj neki és sebes.Gyors segítséget szeretnénk kérni,hogy mit lehet tenni.

Kedves Kérdező!

A Condyline-t átmenetileg ne használja. Curiosa gélt tud rátenni pár napig, amíg a gyulladás illetve hámlás elmúlik. Ezt követően vizsgálatra van szükség annak elbírálásához, hogy gyógyult vagy vannak még szemölcsök, amiket kezelni kell.

Kedves Doktornő!
A tisztasági betét okozhat allergiát vagy gombásodást?Vettem egy no name olcsó betétet és azóta viszketek, ahol nem kéne. Erősebb váladék nincs, de elég kellemetlen az egész ráadásul utazás előtt állok.Köszönöm

Kedves Viktória!

A betét fertőzést nem okoz, elég magas higiéniai előírásokat kell betartani a gyártás során.
Az anyagára lehet érzékeny valaki, befülledhet alatta, az esetleges illatosító is okozhat panaszt.
Patikai mosakodókrémmel tisztálkodjon, az érzékeny területre Curiosa gélt tehet. Belsőleg viszketés ellen Histaminum 15 CH napi 1x vagy 2x 5 golyó.1-2 napon belül illik a panasznak enyhülni, ha nem érdemes megmutatni.

T.Szakértő!

Barátnőmmel november végén Kubába utazunk.Érdemes szoláriummal előkészíteni a bőrünket?
Nem vagyunk érzékenyek, de nem sok nap ért minket mostanság.

Kedves Kérdező!

Jó szívvel nem javasolom az elő szoláriumozást, mert az esetleges leégéstől nem védi meg.
Magas faktorszámú fényvédő, kalap és napszemüveg legyen magukkal és használják.
A direkt napozást ne próbálják.

Sokat vagyok szabadban.A bőröm is kiszárad,kireped rendesen, de csontok is fájnak az ujjaimban.Tanácsot szeretnék kapni hogyan kezeljem.

Kedves Kérdező!

Nem derül ki, hogy munkavégzés vagy szabadidős tevékenységről van- e szó.
Kesztyű viselése mindenképpen javasolt. Jól beivódó, nem zsíros tapintatú védőkrém, homeopátiás gyógyszerek közül a Petroleum 9CH , 2x5 golyó ajánlott kb 2 hétig. Folyékony kézmosót ne használjon.
Az ujjak fájdalmával kapcsolatban reumatológiai kivizsgálás jön szóba.

T.Szakértő!
Édesapámnál basaliomára gyanús elváltozást találtak.Csak sebészetileg lehet megoldani ezt a problémát? Arcán van kb 1 éve vette észre.

Kedves Kérdező!

Az elváltozás jellege alapján tesz a vizsgáló javaslatot, hogy mi legyen a bőrgyógyászati daganat eltávolításának módja. Felületes basalioma esetében szóba jöhet a fagyasztás, a helyi immunválaszt erősítő krémmel való kenés, nehezen hozzá férhető hely esetében a rtg besugárzás. A kollega Édesapja bőrt állapotát felmérve a sebészeti eltávolítást tartotta a legmegfelelőbb módszernek.

Őszi téli időben romlik az amúgy is erősen száraz bőröm.Melyik olajat javasolja ápolásra,hogy megússzam a szteroidos krémer.

Kedves Kérdező!

Nagyon kellemes a bőrnek a kókusz zsír, a mandula olaj. Száraz vagy ekcémás bőr esetén jó választás.
Jóval drágább és inkább szépészeti céllal szokták választani az argán olajat.

Párom fejbőrén visszatérően nehezen múló pattanások vannak.Merre induljon ezzel a panasszal?Egészséges nem szed gyógyszert.

Kedves Kérdező!

Bőrgyógyásznak érdemes megmutatni. Samponra, esetleg hajformázóra adott érzékenység is okozhat ilyen panaszt. Addig is kímélő sampont javasolt, illat és színezékmentes.
Csak ollóval szabad ilyenkor vágni a hajat, a borotválás tilos, mert az esetleges hámsérüléssel tovább viheti a gyulladásos folyamatot.

Körömágy gyulladás van az egyik ujjamon.Felvágták kaptam antibiotikumot,de még fáj és csúnya vörös.Homepátiás gyógyszert megpróbálnék mert a gyomrom nem birja az antibiotikumokat.köszönöm

Kedves Gabi!

Nem írta mennyi idő telt el a beavatkozás óta.
A lezajlott folyamat miatt, ha már nem kell antibiotikumot szedni, utókezeléshez a Silicea 9CH-s higítását javasolom. Naponta 3x5 golyót, evés ivás fogmosás előtt fél órával szopogasson el, kb 10 napig.
Mindenképpen fedje az ujját, egy darabig vizes közegben nem dolgozhat, ne ázzon fel a bőr.
Vércukor kontroll javasolt, ha még nem történt.

T.Doktornő!
Szteroidos krémet kaptam végbéltáji panaszokra.Mellette szedhetek homeopátiás gyógyszert vagy tanácsosabb addig elhagyni?

Kedves Kérdező!

Nem ideális a párosítás, de nem is zárják ki egymást .A szteroid miatt előfordulhat, hogy lassabban hat a homeopátiás készítmény, veszély nincs.
A szteroidos krém használatát ritkítsa, majd fokozatosan hagyja el, ha enyhülnek a panaszok. Mellette nyugodtan szedheti a homeopátiás golyócskákat.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés