Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Kedves Doktornő!

Több mint 3 hónapja tettem fel Mirena spirált. Azóta kisebb megszakításokkal folyamatosan vérezgetek, talán mostanában még erősebben is. A spirál jó helyen van, Rutascorbin nem használ. Mit tanácsol esetleg mit próbáljak még meg? Ergam cseppet esetleg? Szedhetem a Rutascorbinnal együtt is?

Köszönöm segítségét!

Nyugadtan szedhet Ergamot és Exacylt Rutascorbinnal együtt. Nem ritka, hogy a pecsételés, vérezgetés fél évig eltart a Mirena felhelyezése után.

Kedves Doktornő!

Lassan 2 éve szedem a Jangee 3 mg/0.02 fogamzásgátlót. Egyetlen egy szemet sem hagyok ki soha, most sem tettem, mégis az elmúlt 2 napban barnás folyásom van.
Most tartok a jelenlegi levél 2.hetében, így még nem aktuális a megvonásos vérzés.
Csináltam terhességi tesztet, egyértelmű negatív lett. Mivel nem ment a hasam és nem hánytam, nem szedtem semmiféle gyógyszert ami befolyásolná a fogamzásgátlót.
Az lenne a kérdésem, hogy így is védve vagyok? A barna folyás ellenére?

Köszönöm a válaszát előre is!

A barnás folyást nemcsak gyógyszerkihagyás okozhatja. Nagyon gyakori, hogy egy kis folyás megzavarja a méhszáj hámjának regenerációját és az vékonyabb lesz. Könnyen elkezd vérezni egy kis tornától vagy aktustól. A felfázás is néha pecsételéssel jár. A védettség természetesen így is megmarad.

Tisztelt Doktornő!

42 éves leiden heterozigóta vagyok. Problémám hogy amikor a menszesz lezajlik (kicsit darabos vérzés) akkor amikor elmúlik, a következő 4-5 napon több órán keresztül nagyon erős méhösszehúzódásaim vannak, mint szüléskor a vajúdás , ahhoz tudnám hasonlitani. A méhem belülről tiszta myoma nagyon sok kicsi van.Van két gyerekem bár a teherbeesés nehéz volt ,állítólag a myomás méhem miatt. Kérdésem hogy a menszesz utáni nagyon erős fájdalmat okozhatja e a myoma ,illetve Doktornőnek mi a véleménye az esmya gyógyszerről?Köszönettel Katalin

Valóban érdemes megpróbálni az Esmyát. Csökkenni szokott a myomák mérete ( akkor is, ha kicsik). Egészen vékonnyá teszi a méhnyálkahártyát így remélehtően a menstruáció sem lesz megeröltető.

Kedves Doktornő!

44 éves vagyok, 10 éve szültem. Szülés utáni 2-3. évben elkezdett erősödni a vérzésem. A nőgyógyász először fogamzásgátló tablettát ajánlott erre a panaszra, ami nagyon kényelmes volt. Most már 4 éve nem szedem a korom miatt. A nőgyógyász hormonspirált vagy progeszteron tartalmú fogamzásgátlót ajánlana, én ezektől idegenkedem. Egyébként egyészséges vagyok, egyedül a koleszterin szintem magas 20 éves korom óta. Exacyl tablettát szedek be az elviselhetetlen napokon. A menszesz rendszeres, bár kimaradt már 1-2 ciklus, de a vérzésem csak 1 napig nagyon sok. Az Exacyl tablettával ez elviselhető. Tud e valamit ajánlani erre a panaszra?

Hormonmentes megoldás a méhösszehúzó Ergam csepp az Exacyl mellé. Nagyon hatékony. Manapság a fogamzásgátlók törzskönyvezés előtti vizsgálataiba 50 éves korig veszik be a nőket. Tehát ha nincs visszér, májbetegség stb, akkor lehet szedni a fogamzásgátlót. Persze sok folyadékkal és mozgással - így jól csökkenthető az esetleges trombózis rizikó -ami egyébként sem nagy.

Kedves Doktornő!
21 éves vagyok, 2 éve szedem a Symiciát és úgy érzem, illetve a körülöttem lévők is azt mondják hogy egyre többször vannak nagy hangulatingadozásim, nem igazán érzem jól így magam a bőrömben. Szeretném abbahagyni a gyógyszer szedését. Mikor ajánlott abbahagyni, illetve ezután meddig nyújt még védelmet a gyógyszer?
Válaszát előre is köszönöm!

Az utolsó tabletta bevételétől számított 36 óra elteltével már nem védett, bármikor terhes lehet. A Zoely fogamzásgátló semlegesebb a hormonrendszerre, természetes ösztrogént tartalmaz. Ha fogamzásgátló nélkül is vannak hangulatingadozásai érdemes kivizsgálni, sokszor vitaminpótlás is javít a helyzeten.

Tisztelt Doktornő!
42 éves vagyok, a férjemmel gyereket szeretnénk. Sikertelen inszeminációk voltak eddig, decemberben úgy döntöttünk, megpróbáljuk az IVF-et. Eddig minden akadályt sikerrel vettünk, eredményeink jók voltak, észlelt szervi probléma nincs, a 2. ciklusnapi vérvételek szerint minden érték nagyjából határértéken belüli (FSH: 9,6; LH: 5,7; E2: 22; PRL: 25,5; TSH: 2,5; teszt.: 0,3), ennek alapján május elején kezdődött volna az IVF. Csakhogy az utolsó mérésnél a 2. napi LH-m rendkívül magas, 56 mU/mL lett, emiatt az orvosom a short protocol mellett döntött és két hetes fogamzásgátló kúrát ajánlott. Sajnos a legutóbbi leletem többi értékét nem ismerem. A ciklusaim másfél éve rendszertelenek, két-három hónap kimaradás után néhány hónapig változó hosszúságú spontán vérzések vannak, a kimaradásokat norcoluttal rendezzük. A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja a hirtelen drasztikus LH-emelkedést, tehetek-e valamit annak érdekében, hogy rövid vagy hosszú távon rendeződjön? Fórumokon a DHEA-t és az Inofolicot ajánlják ebben az esetben. Lehet a kettőt együtt alkalmazni? Illetve: érdemes-e elkezdenem bármelyiket a kettő közül a tervezett IVF előtt?
Segítségét előre is köszönöm,
M.

Így van, az Inofolic nagyon hatékony ebben az esetben és nyugodtan lehet DHEA-val szedni. A petesejtek minősége, az embriók minősége és beültetés utáni megmaradása is javulni szokott.

Tisztelt Dr.Nő
Megkaptam a válaszát az előző kérdésemre amit köszönök Ovestin krémmel kapcsolatosan. Viszont még azt szeretném tudni hogy ez a hámosodási zavar amit irt tulajdonképpen mit jelent és a vérzés meddig tart ilyen esetben? Ez méhnyakrákra utalhat?
Köszönöm előre is válaszát

A méhnyakrákot jelezné a szűrés. Ha használja az Ovestint, 1 hét alatt helyrejön, de utána is érdemes minden hónapban 1-1 hétig, amikor pecsételésre hajlamos időszak van. Szépen meg szokott erősödni a hám.

Kedves Doktor No!
Parommal nem olyan reg elunk nemi eletet. Kozelmultban volt neki ajakherpesze.
Lehet nagyon felelotlenul, de ajka erintkezett nemi szervemmel. Most piros pottyok jelentek meg. Jelenleg is itthon labadozom betegsegem miatt.(laz, mandulagyulladas)
Van koztuk osszefugges?
Elkaphato igy a betegseg?
Elmulaszthato?
Mihamarabbi valaszat varva tisztelettel:
Egy aggodo lany

A piros pöttyök oka lehet herpes VAGY gomba. A gomba sem ritka mandulagyulladás után, mert az antibiotikum szedése hajlamosít rá. A herpes gyógyulását a receptköteles isoprinosin és acyclovir segíti, míg a gombára néha elég a Canesten, de gyakori, hogy vényköteles kapszula kell rá.

40 éves  vagyok és  a nőgyógyászom ovestin krémet  irt fel hüvely szárazság tüneti kezelésére. A menstruációm 5 napja elmúlt  amikor elkezdtem a krémet es egy használat  után  rá  3 napra menstruációs  vérzésem lett.
Amikor a nőgyógyászom javasolta az ovestin krémet hüvelyi ultrahangos vizsgálatot végzett ahol mindent rendben talált. Akkor a rakszűrest is levette melynek eredménye 2 hét múlva lesz meg .
A kérdésem  az lenne hogy ez az ovestin krem  hatása  lehet?

Eddig rendben volt mindig a ciklusom. 28 naponta 4 napig tartott.

Köszönöm  válaszát  előre  is


Tisztelettel  

Gönczöl  Timea

Az Ovestin miatt nem lehet. Sokkal inkább a méhszájon levő hám sérülékenysége miatt. Ezért is szoktuk javasolni az Ovestint.

Valószínűleg kisebb sérülés jött létre a méhszájon. Ez azért is valószínű,mert az Ovestint akkor is fel szoktuk írni, ha sérülékeny területet látunk a méhszájon, mert az Ovestin segít a regenerációban. Nem valószínű, hogy az Ovestin okozta volna a vérzést,inkább egy kis hámosodási zavar, amire felírták.

Kedves Gabriella!

Azt szeretném kérdezni Candida túlszaporodás esetén mit tehetek annak érdekében, hogy a cukor mobilizálást visszafogjam? És ne migráljanak a belekből a mikroorganizmusok. Fluconert elkezdtem szedni, a négyből már hármat,mikor orvosom felvilágosított hogyan működik a szervezet és a rendszer hogyan rendezi saját magának a gombák túlkapását. Viszont nem tudom, beszedjem-e az utolsó darabot a következő héten? Ugyanis azon állásponton van, ha gombaölő szereket használok a gomba elpusztul, de a cukor ott marad és folyamatos utánpótlást kap a bélből. (Inkább ülő gőzölést javasol) A cukor, inzulin mennyi ideig marad a hüvelyben? Vitagin C-t és lactinelle-t szereztem be, vissza kell ilyenkor állítani a pH értéket, és melyikkel érdemes kezdeni és hogyan? Pl. Végig használnám a vitagin C-t, majd menstruáció után 5 lactinelle-t használnék és így a következő menstruáció után is. Így butaság lenne? Vagy egyáltalán nem is érdemes belenyúlni a saját egyensúlyába?
Tanácsát még abban kérném,nagy vonalakban, több pici primordiális tüszőm indul meg. Későn érik be a tüsző, az is bevérezve. Sok ösztrogént állítok elő és túlpörgetem a petefészkem,a pajzsmirigyet is magas szintre emelem ezáltal. PCOS-nak tűnik, de nem az. Csak rosszul használom. Felhasználom a szénhidrátot de nem arra amire kéne,ezért fogyok. Már 7kg-t fogytam,jelenleg 45kg vagyok 168cm-hez társulva. :/ Mit tudok ezzel a túlpörgetett petefészekkel tenni,hogy vissza álljon a normálisra?

Várom válaszát. Előre is köszönöm szépen!

A petefészekben levő kis tüszőknek az oka lehet ugyan PCO, de akkor inkább hasi hízás indul, nem annyira fogyás - kivéve ha komoly cukor proplémája lenne. Prolaktin hormont és D vitamin szintet is nézni kell, mert ezek önmagukban is ilyen ultrahangos képet csinálnak. D vitamint és szelént szoktunk pótolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a D vitamin nemcsak a csontokat befolyáslja, de az inzulin felhasználást is javítja. A bélrendszer helyreállítására érdemes folyamatosan probiotikumot szedni, plProtexin IBS. Omega 3 tovább csööenti a gyulladáshajlamot. Ezek a kiegészítések a gombaölő kapszula ( partnernek is) mellett elég sikeresek agombás folyamat gyógyításában.

Tisztelt Doktornő!

42 éves vagyok, kb. 1,5 éve tartó szeméremtesti, hüvelyi fájdalom, gyakori vizelési inger (napi 20-25 )illetve fájdalmas vizelés problémájával kapcsolatban kérném segítségét. 5 nőgyógyásznál jártam ezidáig ezzel a tünetemmel, általában mindent rendben találnak, citológia P1, egy alkalommal bakteriális vaginózist állapított meg az orvosom, Klion tablettát és Klion kúpot kaptam.
Urológiai vizsgálaton, szintén voltam 5-6 alkalommal, a vizelettenyésztés eredménye negatív. Legutóbb a hólyagfalon gyulladásos foltokat, erezettséget állapítottak meg. Cystistat kezelést kaptam két alkalommal, de hatástalannak bizonyult.
Olyan érzésem van, mintha az egész hüvelyem fájna, alulról felfelé sugározva, a szeméremtest, nagyajkak, hüvelybemenet, gát környéke fáj.
Még nincs egészen 3 éve, hogy szültem. Jobb oldali hüvelyrepedésem volt, amit összevarrtak.
Menstruáció előtti napokban a fájdalom erősödik.
Fájdalmaim sokszor már a járást és az ülést is ellehetetlenítik. Vizelés után a fájdalom szűnik, de 10-20perc múlva visszatér. A fájdalomcsillapítók nem hatnak, Algoflex-Forte, Cataflam, Naprosyn, Panadol, Apranax -ot próbáltam.
Valamelyest a No-Spa Forte enyhíti a tünetegyüttest.
Az életminőségemet rendkívüli módon rontja ez a helyzet, mit tanácsol, mivel lehetne a fájdalmat enyhíteni.
Milyen irányban lehetne tovább vizsgálódni?

Válaszát tisztelettel megköszönöm.
Szilvia

Kedves Szilvia!
Ebben az esetben legtöbbször a gát és kismedence izomzatának van tónus problémája: néhol görcsös, máshol esetleg laza. Gátizom gyógytornával és TENS-sel szokott javulni ( ez egy elektromos inger-terápia) Tápayné Bajnai Mártát javasolnám, mert nem egyszerűen a gátizmokkal szokott ilyenkor gond lenni, az Intim Torna nem mindig jó erre a panaszra. Amint csökken a görcsöség a gátizmokon, a hólyagalap is felszabadul, javul a véráramlás és elindul a gyógyulás. A törzsizmoknak és a többi területnek is helyre kell jönni, hogy többet ne térjen vissza a panasz.

Jó napot kívánok Doktornő!

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy múlthét péntektől (ápr. 14.) ezen a héten keddig (ápr. 18.) barna színű folyásom volt folyamatosan a nap minden szakában, szeretkezès közben is. Azóta nincs (ma: ápr. 20.)
Ez mitől lehetett? Vagy mit jelent?
Terhességi tesztet csináltam ma, negatív lett, a menstruációm pedig jövőhét szerdán fog következni. Több, mint 3 ève Symiciát szedek, így a menzeszem rendszeres.

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Melinda

A vérezgetés jöhet a méhnyálkahártyáról vagy a kívülről, a méhszájról. Ha alhasi fájdalom nem kíséri, akkor inkább a méhszáj hámjának gyengeségéről van szó: pl az ott levő hám sérül vagy valamilyen folyás kimarja egy kicsit. A recept Ovestin krémre helyre szokott jönni. Gondolom, szűrésen volt egy éven belül,mert akkor nem kell aggódnia, semmi komoly.

Jónapot! Április 5-én kezdtem el használni a fluomizin hüvelytablettát. Április 10-én kellett volna megjönnie. Már 9 napot késik. Szedek vitaminokat. ( E-vitamin, Czeizel 1 vitamin) Nagyon szeretnénk a Férjemmel kisbabát. Nincs semmi tünetem. Késhet a hüvelytabletta miatt ennyit? Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Anna

A hüvelytabletta miatt nem késhet. Nem tudom, csinált-e terhességi tesztet, mert ha pozitív, akkor meg is van oldva a dolog. A Fluomizin nem ártottt a babának. Ha negatív, akkor meg kellene nézni, nincs-e esetleg ciszta. Ha további 1 hétig késik pozitív menoteszt nélkül, akkor legjobb meghozni progeszteron gyógyszerrel. Ezt 10 napig kell szedni és abbahagyás után 3-4 napra jön vérzés. Ha közben mégis terhes lenne, akkor sincs semmi baj, csak nem szabad abbahagyni, mert segít megtartani a terhességet.

Tisztelt Doktornő!
46 éves vagyok, vérzészavarokkal küszködök. Küretem volt 6 hete. Hyperplasyát és a méhnyakon CIN I-es elváltozást mutatott. Norcolutot írt fel az orvos. 12 napja szedem, és azóta is folyamatosan van egy kevés vérzésem. Pont azért kaptam, hogy ne legyen. Normális ez?
Köszönöm válaszát!
Edit

A vérezgetés jöhet a méhszáj terüruletéről is, ha gyulladás van rajta, néha a recept nélkül kapható Ovestin is javít a méhszájon,főleg CIN I-nél. Ha Hyperplasia volt a szövettani, akkor valóban jól tesz a Norcolut. Sokszor még méhösszehúzót( Ergam csepp) és vérzéscsillapítót ( Exacyl) is szoktunk mellé írni. A nagy adag C vitamin is szokott javítani a tüneten.

Szia Gabi. Bocsi, hogy itt kérdezek. 52 éves vagyok, 9 hónapja estem át egy teljes Hysterectomián, ment minden, petefészkek vezetékek méh méhnyak. Azóta hüvelyszárazsággal küzdök, de használom a Cikatridinát. A szex igen ritka. 2 hónapja a partnerem panaszkodik, hogy együttlét után kipirosodik a makkja egy kis foltban. Én nem érzem, hogy valami bajom lenne, folyás viszketés vagy egyéb, a szex az fájdalmas nekem. Lehetséges e, hogy a partnerem problémáit a szárazságom okozza, vagy pedig a kúp amit használok action előtti este?
Köszönöm válaszod: Piti Erika

Ha a petefészkeket is eltávolították,akkor természetesen semmi ösztrogén nincs, ami elősegítené a hüvelyhám jobb ellátását. Nem tudom, hogy mi miatt volt a műtét, hogy a patafészkeket is el kellett távolítani, endometriosis? Ez azért fontos, mert bizonyos betegségeknél nem lehet a helyi hatású Ovestint se használni. Ha nem ilyen lenne a műtét oka, akkor az Ovestint kellene kipróbálni.

Tisztelt Doktornő!


Fél éves flukonazol kúra végén jártam (5 hónap már eltelt), amit visszatérő hüvelygomba miatt kellett szednem, heti 1-szer 150 mg-ot.
4 hetes terhes vagyok és az utolsó szemet a beágyazódás környékén vehettem be, azóta nem. Most rettegek amiatt, hogy valami kárt okoztam a babában, hiszen mindenféle születési rendellenességről, illetve vetélésről írnak a neten, a "flukonazol terhesség alatti alkalmazása" témakörben. Ennyi gyógyszerrel okozhattam-e kárt?

Köszönettel: Kiss Noémi

Nem okozott gondot. Most gyorsan végigolvastam az angol nyelvű szakirodalmat ( amit szavahihető, tapasztalt szakemberek írtak). A heti 1x 150mg-nál nincs több fejlődési rendellenesség, akkor sem, ha tovább szedi,mint a beágyazódás környéke. A napi 800mg! nál írnak le enyhe emelkedést, de ilyen adagot eleve súlyos csökkent immunitású betegeknek kell adni. Az FDA ( amerikai gyógyszerhatóság) is azt írja, hogy magas napi adagok esetén okozhat problémát és kis adagoknál nem.http://www.medscape.com/viewarticle/747466

Tisztelt Doktornő!
16 éves vagyok és avval a problémával fordulok önhöz hogy a menstruációm rendszertelen.
2016 Márciusában jött meg először utána áprilisban és májusban, majd következőleg 2017 Januárjában. Elmentem nőgyógyász hoz és felírt Norcolut ot 2x1 adagolásban. Április 6.-a óta szedem de 8.-án az estit nem tudtam bevenni és másnap is csak 1 et vettem be a 2 helyett, ez jelenthet problémát? Két napja nagyon görcsölök de még semmi :(

A Norcolut szedésének abbahagyása után 3-7 nappal jön meg a vérzés. Csak akkor jön vérzés, ha előtte a tüszőhormon megvastagította a méhnyálkahártyát. Ha abbólse termelődött elég, akkor nincs mint leválasztania a Norcolutnak.Érdemes lenne kivizsgálni, hogy miért rendszertelen a vérzése: a "vezérléssel" van-e a gond, vagy inzulin rezisztencia, vagy a prolaktin nevű hormon emelkedése.

Kedves Doktornő!
Van egy 3x5 cm-es miómám, amire azt mondták, hogy nem foglalkozunk vele, mert vérzésem már nincs, idővel elsorvad (?). Semmilyen tünete nincs, sem vérzés (1 éve teljesen megszünt), sem alhasi fájdalom. Mellette van egy méhszájsebem is, amihez nem nyúlnának hozzá, próbáljak keresni valamilyen homeopátiás szert. Kérném tisztelettel az Ön véleményét, hogy mi lenne a jó megoldás? Ha lenne erre valamilyen homeopátiás bogyócska, akkor hogy keressem? Valamint valóban nem kell aggódnom?
Nagyon köszönöm a válaszát: Gabi

A méhszájon levő hámproblémát a recept nélküli Ovestin és a vitaminokat tartalmazó Vitagyn C szokta javítani, ezek a gyógyszertárban kaphatók, nem homeopátiásak. Ha a myoma nem növekszik és tünetet se okoz, akkor valóban nem kell aggódni miatta. Ez egy símaizmokból és kötőszövetből álló jóindulatú sűrűbb kis szövet. 40 év felett a nők több, mint felénél látható ultrahangon. D vitamint javasoltak egy cikkben myoma esetén.

Jó napot, Doktor nő!

Egy kisebb gonddal fordulnék Önhöz, nem tudom komoly-e a probléma.
Szombat óta gyomornyálkahártya-gyulladásom van, sajnos mindent kihánytam amit megettem, így 2 fogamzásgátlót is, valamint ezt az egeészet hasmenés is kísérte. Miután kihánytam a két bogyót, így ma kb 4 nappal hamarabb jött meg.
Ennyire bezavarhatott a betegség? Még a hétre maradt 3 bogyó, azokat beszedjem és vissza fog állni a ciklusom?

Üdvözlettel, Sándor Nelli

Kedves Nelli!
Nem szükséges beszedni. 4 nap múlva kezdheti újra, így olyan lesz, mintha 3 nappal hamarabb tartott volna szünetet.

Kedves Doktornő!
2 éve szeretnénk kisbabát a férjemmel, és azóta aktívan próbálkozunk is. 2016 áprilisában clostilbegyt szedés eredményeként sikerült teherbe esni, de nem alakult ki szívhang, ezért júliusban missed ab műtétén estem át. A 3 hónap kivárása után ismét próbálkoztunk, de sikertelenül, ezért a nőgyógyászom vizsgálatok nélkül kiírta ismét a clostilbegyt- et, melyet idén februárban menszeszkor beszedtem. De azóta (február 3. óta) nem volt menstruációm. Terhességi tesztek negatívak lettek. Azonban a clostilbegyt szedés alatt felfázásom volt melyre ciprofloxacint szedtem. Ez okozhatja a menseskimaradást? A nőgyógyászom most vizsgálat nélkül kiírta a Norcolut gyógyszert. Kérdésem az lenne beszedhetem ezt a gyógyszert vizsgálat nélkül is?

Igen, szedheti ezt a gyógyszert vizsgálat nélkül is, valószínűleg megoldja a problémát. A menses kimaradásának az oka többféle lehet. Egyik a prolaktin nevű hormon emelkedése - ezt csökkenti a norcolut. A több ciklus kimaradásával vastagodhat a méhnyálkahártya, ennek leválasztásában is segít. Ha petefészek ciszta az ok, az is sok esetben eltűnik Norcolut után. Ha további fél évig nem lesz terhes, akkor persze érdemes lenne megnézni a hormonokat, pajzsmirigyet, D vitamint, inzulin rezisztenciát

Tisztelt Doktor Nő!
Szeretném véleményét kérni , hyperplásia miatt 4 hónapja már folyamatosan Norculut tablettát szedek napi2x1 szemet. Ma másik nőgyógyásznál jártam aki azt javasolta hogy térjek át 60 napig napi 1 szem és 7 nap szünet. Most 4 hónapi folyamatos szedés után 6 mm a ny,hártya vastagság. Kicsit tartok tőle hogy a csökkentett dózis miatt vastagabb lesz.Előre is köszönöm válaszát. Zsuzsa

Nemcsak a vastagságáról van szó. A vékonyabb méhnyálkahártya is elkezdhet vérezni, ha nem megfelelő hormonhatás alakítja ki. A napi 2 Norcolut valóban szükséges a méhnyálkahártya átalakításához. Érdemes időnként szünetet tartani. Én azt szoktam javasolni, hogy 2 hét Norcoluttal, 2 hét nélküle. Így havonta felfrissül, leválik a méhnyálkahártya. Avérzés jelentkezése kiszámítható és nem túl bő. Lehet a 2 Norcolutot emelni akár 4-ig. Vérzés idejére méhösszehúzó cseppet és vérzéscsillapítót szoktam még javasolni

Tisztelt Doktornő!
A rákszűrésem eredménye: "P2, gyulladás, HPV-s jelek?"
Erre Macmiror komplex h.kapszulát és Isoprinosint kaptam.
Az utóbbit nem szedtem több okból sem.
A gyulladàs diagnózisra elég csak kiírni egy ilyen gyógyszert (macmiror) vagy szükséges lenne tovabbi vizsgálat is a célzott kezelés érdekében?
Kivàltottam a Vagilactot is, azt mikor kezdjem el alkalmazni, egyből a macmiror-os kúra után vagy várjak pár napig mire kitisztul?
Továbbá mi a teendőm a "HPV-s jelek?" esetén? Ez azt jelenti, bàrmikor kialakulhat a méhnyakrákos állapot nálam? Mikor érdemes ellenőriztetnem ezt?
A kezelőorvosomtól sajnálatos módon semmilyen tájékoztatást nem kaptam,
ezért fordulok Önhöz bizalommal.
Köszönöm válaszát!

A vírus elleni védekezést hatékonyan segíti az Isoprinosin, a HPV és a herpes virusok esetén is kimutatták hatékonyságát. A HPV-t legtöbbször a saját immunitás is kiküszöböli, ehhez persze a folyásokat meg kellgyógyítani, hogy ne az kösse le az immunitást. A Macmiror erre alkalmas. Én ebben az esetben fél év múlva szoktam kérni a kontrollt. A P2 azt jelenti, hogy nem látnak a sejtek közt olyat, ami rákmegelőző állapot felé haladna, tehát ezen ne aggódjon.

Kedves Doktor Nő!

Az endometriózisra a fogamzásgátló tabletta közül melyiket ajánlaná? A Depo provera injekción is gondolkodom de nagyon megoszlanak a vélemények. Ön szerint melyik nyújtana jobb megoldást?
Egyébként a tabletta tartalmazhat olyan mennyiségben laktózt, hogy az hasmenést okozhasson?

Várom válaszát.
Köszönöm!

Az endometriózisra kevés ösztrogént tartalmazó tabletta kell és fontos, hogy nagyon kevés legyen a megvonásos vérzés, mert azzal a rányos az endometriózisos szövetbe való vérzés, ami mensesként távozik. Ezért legjobb 24+4 tablettát szedni. Legjobb lenne folyamatosan szedni ( Mistral continous) , de ez fiatal nőnél esetleg pecsételéssel járna. A Belara is jó választás, de 24 napig kellene szedni, 4 nap szünettel. Sokaknál bevált az endometriózis diéta. A tablettákban nagyon kevés a kaltóz, nem szokta zavarni a laktóz érzékenyeket.

Jó napot kívánok! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy symicia fogamzásgátlót szedem 8hónapja és hétfőn barna folyásom volt és ma is és még van 1 szem gyógyszerem és csak vasárnap kellene, hogy megjöjjön. És nem értem, hogy ez mitől lehet. Normálisan szedtem a gyógyszert nem csúsztam vele. Válaszát előre is köszönöm.

Kisebb folyások is tudnak ilyen pecsételést okozni. Talán jobb lenne vényköteles kúp erre, de sokszor elég a vény nélkül kapható is, pl Vitagyn C. A méhnyálkahártya is elég könnyen elkezdhet távozni túl hamar, elég egy erősebb testedzés, ezt sokszor nagyobb adag C vitamin is megoldja. Ha megint előfordul, akkor érdemesnőgyógyászhoz menni, nehogy chlamydia legyen esetleg.

Kedves Doktornő!Egy éve kezelnek pajzsmirigyalulműködéssel, inzulin rezisztenciával, PCOS-st is diagnosztizáltak. Mára minden szépen helyre állt, életmódot váltottam, 15kg-ot fogytam, PCOS-nek nyoma sincs, pajzsmirigy normál értéken, inzulinrezisztencia megszűnt. Viszont 3-4 hónapja minden hónapban a ciklus közép idején amikor a peteérés van, vagy lennie kéne gombás tünetek jelennek meg 3-4 npaig, pont a 13-17-nap között alatt... máskor nincs.. csak ilyenkor.. rettentően kellemetlen, nem ég és nem viszket, csak túrós bő folyás, néha egy kicsit talán viszket, de nem az a tipikus gomba. A nőgyógyász azt mondta próbáljak meg ezeken a napokon sokkal sokkal többet inni. Most ezt teszem, ám megjelent ismét.. Nem tudom mitévő legyek pont az esélyek napokon kellemetlen az együttlét. Kérem ha már találkozott ilyesmivel adjon tanácsot mit tegyek, mit egyek, vagy ne egyek ezeken a napokon, hogyan készüljek fel a középidőre, segítsem esetleg elő a peteérést szelíd természetes módon. Nagyon Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Rita

A túrós folyás az mindenképpen gomba. Érdemes kapszulával kiírtani, hogy ne térjen vissza állandóan. Nem árt a peteérésnek. A Micovag nevű hüvelykúp gyógynövény tartalmú, a későbbiekben már ez is tud segíteni a megelőzésben.

Tisztelt Doktor Nő!

Az elmúlt években többféle fogamzásgátlót szedtem, de előbb-utóbb mindegyiknél jelentkezett a tablettaszedés idején pecsételő vérzés.(Belarától cisztáim; Graciáltól 2 év után az utolsó szemeknél , Lindynettől, Gestomix30tól, Reziától végig pecsételő vézésem lett). 2 éve így abbahagytam a gyógyszerszedést. Rendszeres menstruációm előtt 4-5 nappal viszont fennmaradt ez a pecsételő barnázás. UH, citológia alapján egészséges vagyok. Orvosom Triodena nevű tablettát írt fel, ami megszünteti ezt a 4-5 napos barnázást és a fogamzásgátlás is megoldott lesz. A többfázisú gyógyszerek szerinte pont az ilyen problémákra, sokat próbált, be nem vált gyógyszerek után jó.
Ön szerint próbálkozzak vele? Félek ez a gyógyszer is csalódás lesz, illetve nem túl erős a háromfázisú tabletta?
Válaszát előre is köszönöm!
Dóra (30)

A 3 fázisú tényleg jobb szokott lenni ilyenkor. ( Tri-Regol, Triodena) összességében nem nagyobb a hormotartalma, csak azokon a napokon, ahol a pecsételés szeret jelentkezni. Néha az okozza a panaszt, hogy a méhszájon van egy kis vérezgető terület. Ezt a recept nélkül kapható Ovestin nagyon jól regenerálja fiatal nőknél is, nemcsak időseknek való.

Tisztelt Doktornő!
Újra Önhöz fordulok segitségért. Előző levélben Raoultella ornithinolytica-val kapcsolatban volt szó,amit Macmiror-val kezeltek,utána kenetvizsgálat eredménye erre már negativ lett,viszont most meg E-coli/enterococusvan a hüvelyben (nem tudom ez a kettő ugyan az e?).Nem is értem ez hogy kerülhezett oda,nem csak bélben fordul elő?Együtt párommal nem vagyunk úgy együtt,hogy abbol kifolyólag hüvelybe kerülhetne,wc után zuhanyzok. Sok antibiotikumos kezelés után doktornőm nem irtfel ujjabb antibiotikumot,3hónapos Vitagyn C hüvelykrémes kezelést irt ki. Viszont a hőemelkedésem,alhasi fájdalmak,enyhébb égető érzés nem szünt me(ezt minthapisilés után is érezném olykor),szúrós érzést hasam alján legjobban a jobb petefészektáján érzem. Aggódóm ezen fájdalmak miatt,nehogy komolyabb gond,szövődménye legyen,akár petefészkeknél.ÖN szerint elegendő ez a jelenlegi 3hó kezelés,nem lenne szükséges másfajta kivizsgálás,laparoszkópia,e-coli okozhat-e ilyesfajta fájdalmakat? Mivel kerülhető ki,hogy ne forduljanak elő ezek az állandó betegségek,még babavállalás előtt állok. Gondolom megneheziti a méhszájsebem is a dolgokat a fertőzésekkel szemben,de már tanácstalan vagyok,hogy vigyázzak ennél jobban magamra. Válaszát előre is köszönöm!

Ezek a baktériumok nagyon könnyen bekerülnek a gát bőréről. Nem veszélyesek, de Fluomizin kúp és Supplin tabletta azért nem ártana, ha panaszok is vannak. Jót szokott tenni az intim torna - akár könyvből vagy DVD-ről - , mert ennyi kellemetlenség után a gátizomzat kicsit görcsös szokott lenni, ami rosszabb vérellátást csinál, ami viszont a kórokozók elleni védekezést gyengíti.

Tisztelt doktornő!
43 éves nő vagyok.Most február hónapban influenzás,majd tüdőgyulladást kaptam ,így nagyon sok antibiotikumot szedtem.Kimaradt a menstruációm. Utoljára január 9.én volt meg, és most március 2.án megjött. Ma 8. napja hogy menstruálok, elég sok van nem győzöm cserélgetni az éjszakai betétet.Több alvadt vér darab is távozott. Kérdésem az lenne hogy normális ez a ciklus most vagy már kóros? Tompán fáj a hasam alja,és a derekam is. Reggel és délelőtt alig volt a betéten valami kevés vér,szinte egyszer cseréltem,aztán egyet gondol és zutty 1 óra alatt kétszer is cserélnem kell.

Visszatérhet a rendes ritmus, de én 8 nap után már mindenképpen javasolnék Norcolutot, Ergamot( méhösszehúzót) Exacylt ( vérzéscsillapítót) Valószínűleg a szervezetet ért stressz okozta - a tüdőgyulladás.

Kedves Doktornő!

4 éve szenvedek hüvelygomától (candida). Szabadkán minden orvosnál, valamint Újvidék elitjét is körbejártam.

Szerbiában kapható minden hüvelykúpot, krémet, irrigálót, szájon át bevehető tablettát használtam már, természetesen a férjem is folyamatos kezelés alatt áll ( mindig negtiv volt az eredménye a teszteken), homeopátián és candida diétán is voltam még sem hozott semmi sem tartós eredményt.

Nem, hogy tartós eredményt nem hozott hanem már másnap vissza is tért.

Jelenleg anti candida teát iszok, es grepfrut kapszulákat.

Orvosaim szavai:
-hordj szoknyát,
-rajtad a stressz így jön ki,
-nem tudok már mit felírni ezt nem lehet eltávolítani....

Megkeseríti mint a párom mint az én életemet.
Folyamatosan viszketek, bedagadok, száraz vagyok, fura savanyú szagom van odalent....

24 éves vagyok, gyermekünk nincs, spirálom van, így védekezünk. Senki sem veszi komolyan a gondomat, de félek attól, hogy ha majd családot szeretnénk akkor ez miatt majd nem lehet...

Ha úgy gondolja Ön tud segíteni akkor szeretnék Önhöz elmenni!Válaszát előre is köszönöm!


Ha ez gomba, akkor több hónapos kapszulás kezelsre van ilyenkor szükség, helyi kúpok nem elegendőek. Sokszor ki kell egészíteni nyákoldóval, mert a gomba és a baktérium is tud biofilmet termelni, ami megvédi a gyógyszerektőlés ezést is tér vissza a betegség. Előfordul, hogy inzulin rezisztencia hajlamosít, ilyenkor Inofolicot szoktunk javasolni, ami táplálék kiegészítő.

Tisztelet doktornő! 50 éves vagyok, 8 éve szenvedek részben állandó részben visszatérő urogenitális panaszoktól. Gyakori nőgyógyszati kontroll alatt számos kezelést kaptam, gombára, baktériumra, volt ginevac oltássorozat 3 db. Tünetmentes soha nem vagyok, évek óta ginofilusszal és ellen krémmel működöm. Már a változó korba kerültem. A nőgyógyászom mostanra feladta, azt mondta, nőgyógyászatilag egészséges vagyok szerinte, és nem tud segíteni rajtam. Tegnap, 22 év után másik orvoshoz mentem. Megállapította a külső területek gyulladását, gombát is, és felírt többek között Ovestin tablettát, 1 hónapra. Mivel anyukám mellrákos volt, többször felhívták a figyelmemet orvosok, hogy ne szedjek ösztrogént soha, ha lehet. Ezt jeleztem is az orvosnak, mégis felírta. A gyógyszertájékoztatóban az van, hogy csak akkor adják a gyógyszert, ha már a menopauza 1 éve fennáll. Én még menstruálok. Az orvoshoz nincs elérhetőségem, hogy kérdezzek, és sehol nem találtam leírást erről. Tudni szeretném, hogy 1 hónapos gyógyszerszedéssel okozhatok -e magamnak bajt, illetve mi értelme van, mert mindenhol hosszútávú szedésről írnak, én meg azt nem vállalom. Esetleg megszünteti a külső intim terület gyulladását 1 hónap alatt, azért kaphattam? Teljesen tanácstalan vagyok, hogy merjem -e beszedni? Segítségét és válaszát előre is nagyon köszönöm: Mamorc

Az Ovestin krém helyileg szívódik fel, nem kell tartania tőle. Persze van tabletta formája is, de Önnek a krém javasolt. Sajnos a hüvelyhám regenerációja nem várható és mivel a hüvelyhám és a húgyhólyag alján levő háromszög alakú terület ( trigonum) ugyanabból a fejlődéstani részből származik, az oda kerülő ösztriol ezen a területen is segíteni fog. A krém recept nélkül kapható, nem árt az Ön esetében sem, akkor sem, ha édesanyjának mellrákja volt.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés