Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Tisztelt Doktorno!
fogamzasgatlot szedek, es a 3. heten volt 2-3x hasmenesem (1x egy nap de akkor majdnem hogy csak viz jott) en az idegeskedesnek tudtam/tudom be, mert eleg stresszes az utobbi 2 hetem. kerdesem az lenne, hogy a hasmenestol most vesztett a hatasa a tablettanak?a betegtajekoztatoban az van, hogy sulyos hasmenes eseten lehetseges, hogy nem szivodott fel rendesen.
2. levelem volt ez, es egyszer sem volt hasmenesem, csak most az idegeskedestol. (most van a szunet utolso napja, verzesem rendben van)
szoval ilyen esetben veszt a hatoerejebol?

Ha rendes vérzés jött időre és hasmenés után nem, akkor nem kell attól tartania, hogy vesztett volna a hatásából. A következő levél alatt már nem szükséges kiegészítő védekezés.

Kedves Gabriella,

Múlt héten szerdán volt egy spontán vetélésem, kb. 9 hetes lehettem. A kérdésem az lenne, hogy mára már szinte csak pecsételő vérzésem van, de tegnap kontroll vizsgálaton kiderült, hogy még maradt bennem egy kis darab... amely nem jött ki. Ergamot irt fel az orvosom. De ha jól tudom ez vérzés csillapitó és méhösszehuzó. Nem lehet hogy még kijönne belölem ez is, ha nem szedem a vérzés csillapitót?Ha van rá esély szeretném kikerülni a műtétet.
Köszönöm a választ.
Erika

Az Ergam össze szokta húzni a méhet, kipréseli belőle a maradék szövettörmeléket. Szedje csak, 3x20 cseppet, hadd távozzon minél hamarabb.

Jó napot kívánok kedves doktornő!33hetes terhes vagyok és mostanában éjszaka gyakori vizelési ingerre ébredek és égő érzésem van utánna.Nap közben viszont nincs égő érzem utánna és nem szagos a vizelet sem szagos folyas sincs.Mitől lehet hogy csak éjszaka,hajnalban van ez?Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Akkor is kell vizeletvizsgálatot nézni, ha nap közben nincsenek tünetek, nehogy mégis hólyaghurut okozza a problémát. Nap közben sok minden eltereli a figyelmet éjszaka jobban előjönnek a tünetek. Hüvelyi vizsgálat is jó lenne, a 36.héten úgyis van egy hüvelyváladék tenyésztés, hogy nehogy felfelé haladó bakteriális fertőzés legyen,mert akkor antibiotikumot kell szedni.

Tisztelt Doktornő!
38éves,gyermektelen vagyok! Tavaly év végén 8év szedés után abba kellett hagynom a levél 6.szeménél a fogamzásgátlómat (Novynette),mert Tüdőembóliám lett. Pont Ct.n voltam Szarkóidózis gyanúval. Ott derült ki,hogy a jobb oldali tüdőnél trombust látnak. Semmi tünetem nem volt.Előtte menstuáltam, majd ahogy abbahagytam újra megjött jó sok mennyiségben (inj.ba kaptam a vérhigítót) Utána másfél hónapra jött meg. Közbe beigazolódott a Szarkóidózis is. Azóta vérhigitót szedek Apixabam származékot reggel-este, és tavaly december óta folyamatosan Szteroidot a szarkóidózisra. 32mg.al kezdtem, most még mindig napi 8mg.nál tartok. Azóta a menstruációm sokkal hosszabb. Nem is túl erős,inkább elhúzodó. Van hogy 10-14napig is elbajlodók. Volt olyan hogy majdnem 40 napra jött meg júniusba. Utána meg 1hét erős szinte véres barnázás,majd normálís menstruáció 1hétig, majd még pár nap szintén erős barna. Most nov.1.én megint 1hét enyhe vérezgetés,majd rendesen megjött,majd megint hol van hol nincs állapot. Aztán most nov.29.én megint megjött. Elvileg aktuális lenne a nov1.után, csak most szinte alig volt szünet. Most is ugy van meg hogy egyik nap erősebb,picit darbabos, másik nap alig. Nem ugy erős hogy elönt,hanem egy átlagos. Napi 2-3betét elég. Most 9napnál tartok. Már azt hittem el fog múlni de ma megint normális vérzés, pici görcsel, mellfeszüléssel. Az tény hogy rájátszhatott hogy az elmúlt 3hétben nagyon stresszes időszakom volt,amilyen még soha. (Édesapámnak gégeírtás mütét,közbe Édesanyám agyvérzést kapott) Doktor nő! A szteroid és a vérhígító ennyire bekavarhat a hormonjaimba? Azt tudom,hogy a szteroid egy hormon. Van olyan betegtársam akinek nem jön meg töle. Nekem meg azóta ilyen elhúzodó, rendszertelen. Vagy nekem még közre játszík a vérhígító is egybe?Előtte sose volt ilyen próblémám. A novemberi elhúzodó menstruácionál reggel este ittam palástfű és pásztortáska teát,de mikor abbahagytam mert mentem vérvételre a múlt héten,akkor mintha felerősödtek volna a tünetek. Pedig elhúzodó vérzésre ittam,hogy természetes progreszteron. De nem volt jó. Aztán vettem e.vitamint. De utána azt olvastam ez se túl jó mert megvastagíthatja a méh nyálkahártyát,s igy még nagyobb a menstruáció. Olvastam progreszeron tartalmú krémekről is. Nem tudom. Mit tudnék tenni? Ezek a gyógyszerek csináltak ilyen hormonzavart? Köszönöm válaszát.

Kedves Zsuzsanna!
Az Ön által szedett gyógyszerek és a stressz valóban létre tudják hozni a rendszertelen, kiszámíthatatlan ideig tartó és medjósolhatatlan mennyiségű vérzést. Ösztrogént valóban nem szedhet, de a levonorgesztreles spirál meggondolandó lehetőség, nem szült nők számára is lehetséges feltenni,még akkor is, ha kisebb méretű a méh. Néhány hónap után megszűnik a havi vérzés- de nem lesz változó korban, csak a méhnyálkahártya vékonyodik le. A Levosert 32 ezer Ft és évekig jól működik, a terhességtől is véd.

Köszönöm a válaszát Doktor Nő!

Még annyi lenne a kérdésem, hogy az Exacyl-t milyen időközönként érdemes szedni a vérzés elmulasztására? Ugyanis mindenfélét mondanak. Csak akkor kell beszedni, ha elkezdtem újra vérezni, vagy folyamatosan, amíg el nem múlik teljesen?

Segítségét előre is köszönöm!
Edina

Csak a vérzés ideje alatt kell szedni az, elejétől amíg el nem múlik.

Jó napot Doktornő!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy majdnem 2 hete fáj a hasam,érzékenyek a melleim. Kb 4 éve symicia fogamzásgátlót szedek. Nem tudom mitől lehet ez. Doktornő tudna segíteni,hogy mitől lehetnek ezek?
Válaszát előre is köszönöm!

A hasfájás okát ultrahanggal kellene kideríteni, lehet gyulladásos eredetű, hólyaghurut, bél eredetű és még sok más. A mellfeszülésre érdemes lenne kipróbálni a Mastodynon cseppet, amit a gyógyszertárban recept nélkül lehet kapni. Ha nem javul, akkor a női hormonokat szoktuk megnézni, főleg a prolaktint.

Tisztelt Doktornő!

18 éves vagyok és nemrég kezdtem fogamzásgátló tablettát szedni. Ezen a héten pénteken kell elkezdjem szedni a 2. levél Symicia tablettát, viszont mit tehetnék hogy a következő menstruációm kimaradjon? Mivel ma kezdődött az e havi menstruációm, ezért gondolom a következő is hétfőn fog, viszont szerda-csütörtökön utazás miatt akadályozna nagyon,hiszen a párommal megyek.

Válaszát előre is köszönöm!

Addig kell tovább szedni szünet nélkül, amíg nem akarja, hogy megjöjjön a vérzés.

Kedves Doktor Nő!
A hiperandrogenizmus mit is jelent?

A hiperandrogenizmus azt jelenti, hogy több a tesztoszteron ( rosszul fogalmazva férfi hormon) mint kellene. A petefészekből és a mellékvesébők származhat. Ha a petefészekben sok ciszta van, nem érnek meg a tüszők, akkor ezekben is tesztoszteron keletkezik, nem ösztrogén ( tüszőhormon). Önnél azért nincs nagy eltérés, nem kell megijedni. Ciklus közepén érdems lenne ovulációs tesztet csinálni.

Ködzönöm doktornő!
Még annyi lenne a kérdésem, ha ez ciklus első felében lett levéve, akkor volt p. é. vagy egyáltalán nincsen!

Ha a ciklus első felében lett levéve, akkor még nem következhetett be peteérés, mert a ciklus közepén kellene. Így rendben van, hogy nem magas a sárgatest hormon ( progeszteron). Ovulációs teszttel meg tudja nézni, hogy van-e peteérés. Ha nem lenne peteérés, akkor a gyanús, hogy kicsit javítani kell a cukor anyagcserén a HOMA index eredmény miatt.

Tisztelt Gabriella!

44 éves vagyok, és az idén szeptemberben egy 36 mm-es miómát állapítottak meg. Az orvos műtétet ajánlott, de előtte még Esmya kezelést javasolt. A menzesz megjötte után a 6. nap kezdtem szedni. (Vesztemre?) Ugyanis, ahogy már pár napja szedtem, egyre erősebb, vérömlenyes, darabos vérzések következtek. A darabok néha kb 5 cm-es-ek voltak. A hasam nem görcsölt. Felhívtam az orvosomat, ez normális-e, merjem-e tovább szedni. Azt mondta szedjem tovább, mert ez egy hormonmegkötő gyógyszer, és nem múlik el a menzesz egyik napról a másikra. Hozzáteszem, ez már a 12. napon volt! A darabos vérzések nem múltak, két-három nap után ismét beszéltem az orvossal, mert már igen meg voltam ijedve. Azt mondta, hagyjam el az Esmya szedését, és kezdjem el szedni az Exacyl-t, ha erősen vérzek...
Három napja szedem, de még mindig szivárgok, néha picit vérzek, és jön egy-egy nagyobb darab.
Mit tegyek doktor nő? Ön szerint mi lehet itt a probléma.

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel,
Edina

Az Esmyát elég gyakran alkalmazzák műtét előtt és helyett, mert csökkenteni szokta a myoma nagyságát és a menstruációt is leállítja. Sajnos Ön azon kevesek közé tartozik, akik nem jól reagálnak rá. Ilyenkor valóban legjobb elhagyni és Ergam, Exacyl mellett megszüntetni a vérzést.

Kedves Gabriella!

Ezekkel az értékkekkel Ön szerint mik az esélyek a mihalarabbi teherbeesésre?

Euthyreosis pajzsmirigy
FSH: 1.9 mlU/ml
LH: 0.2 mlU/ml
Oestradiol: 26.1 ng/dl
Progesteron 0.8 ug/L

PRL: 444 uU/ml
ACTH: 1.09* pmol/l
Cortisol: 423 nmol/l
DHEA-S: 19.65* umol/l
A-dion 1.7 nmol/l
17OH-progesteron: 0.5 nmol/l
SHBG 45.6 nmol/l
Testosteron: 1.1 nmol/l

Éhgyomori vércukor: 4.5 mmol/l
insulin: 5.3
HOMA: 1.06mlU/l

120 perces vércukor: 5.2 mmol/l
insulin:38.6
HOMA:8.92* mlU/l

Ha a ciklus második felében lett levéve a vér, akkor az látszik, hogy nincs peteérés. A HOMA index 120 percnél elég magas, ami inzulin rezisztenciára utal. A terhességre jók az esélyek, ha szed gyógyszert a cukor anyagcsere rendezésére és ha kell peteérés serkentőt. Elég gyakori probléma ez. Én mindenképpen a kezelést javasolnám,mert nem túl megterhelő és a keletkezett terhesség megmaradása is biztosabb. Arról nem is beszélve, hogy a fogantatás utáni első 10 hét anyai vércukor szintje befolyásolja a baba későbbi anyagcseréjét, így vele is jót tesz, ha rendben van a saját vércukor szintje.

Kedves Doktornő!
Lassan 2 éve szedek fogamzásgátlót (Taisa) és az útólsó előtti tabletát el felejtettem bevenni és másnap vettem be az utólsó napon mind a kettőt és az első tablettamentes napon már pecsételődéses vérzésem volt és azóta is van. A kérdésem az lenne h a következő levél fogamzásgátlót ugyan úgy 7 nap után szedhetem-e vagy kezdjem el hamarabb?
Válaszát előre is köszönöm

Elég lesz a 7 nap után kezdeni a következő levelet, ha nem telt el 36 óra az elfelejtett tabletta miatt. Ha igen, akkor jobb lesz 5 nap után indítani a következő levél szedését. A következő ciklusban már nem várható pecsételő vérzés.

Tisztelt Doktornő!

Trisequens tabletta (4. csomagot tegnap kezdtem el) mellett, erős menstruáció miatt Ergam cseppet szedek. Doktornő véleménye szerint a gyógyszer egyik komponensét emelni kellene az erős vérzés megszüntetése céljából. Kb 2 hónapig személyesen nem tudok a kezelő orvosommal konzultálni, de a mai rövid üzenetváltásunkkor a Norcolutot javasolta. Ön szerint is megfelelő lehet a problémám megoldására? És hogyan kell szedni a másik hormonpótló tabletta mellett?
Válaszát, segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Panni

A fehér tabletták mellé, tehát a ciklus 13-22. napjáig kell kiegészíteni 2x1 Norcoluttal. Így sokkal kevesebb vérzés lesz és hamarabb is múlik el.

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm előző két válaszát. Az elsőnél 100%-ban a küret elutasítása mellett döntöttem, de az orvosom nem írt fel gyógyszert. Második válaszában elbizonytalanodtam és iszonyúan félek. Kérem segítsen valahogy. (Ha minden ellene szól nem értem miért kell kitennem magam egy fájdalmas, altatásos procedúrának.)

Tisztelettel Tanácstalan

Valójában nem minden szól ellene, mert a szövettan segítségével a Norcolut adagja is jobban beállítható. A méhnyálkahártya rosszindulatú elfajulásánal kicsi az esélye, de nem nulla. Minden bizonnyal ezért ragaszkodik kezelőosvosa a műtéthez.

Úgy van ez, hogy minden orvos saját döntése, hogy mekkora elővigyázatossággal jár el, csak utólag dől el, hogy kellett-e. Én csak azt tudom leírni, ahogy én szoktam elbírálni a dolgokat: ha 5mm a méhnyálkahártya vastagság és egyenletes, akkor nem ragaszkodom a méhkaparáshoz, ha nemrég volt az utolsó vérzés, főleg ha a páciens nagyon nem szeretné. Fel szoktam írni a gyógyszert, ha nem látok valami ellenjavallatát. De ez nincs így leírva módszertani levélben vagy tankönyvben, minden orvos saját felelőssége és döntése

Tisztelt Doktornő!

49 éves múltam. Kb 1.1,5 éve lerövidültek a menstruációs ciklusaim, 22-23 nap, és meghosszabbodott a menstruációm (6 nap). Fél éve pedig az első 2-3 napon nagyon bő lett a vérzésem, majd csökkent, és elmúlt. A nőgyógyászom sürgősen hormonpótlás javasolt a kezdődő klimaxos vérzési rendellenesség kezelésére. Trisequens tablettát ír fel. A ciklusom hosszabbodott, de a vérzésem ugyanúgy az első 2-3 napban nagyon erős, pedig, gondoltam, hogy a 3. csomag után rendeződni fog. Orvosom Ergam cseppet rendelt 3*25 cseppet mindaddig amíg a menstruációm be nem áll. Ha ez nem sikerül, akkor keressem meg, mert gyógyszert kell váltani. Elkezdtem az Ergam cseppeket, valamelyest csökkent a vérzésem...de nagyobb reményeket fűztem hozzá...viszont erős alhasi görcseim vannak. Sajnos már előre szorongok ha csak arra gondolok, hogy napokon belül menstruálni fogok, amikor megjön, és bőséges, alig merek felállni, aludni...stb, ez pedig már pszichésen visel meg. Ön szerint hogyan lehetne ezt a borzalmas időszakot elviselhetőbbé tenni?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelettel:

Panni

Nagyon jó döntés a hormonpótlás és az Ergam. A bő vérzés arra utal, hogy egy kicsit még emelni kell a gyógyszer egyik komponensén, ami a ciklus második felében dominál. Ilyen módon lényegesen csökkenteni lehet a vérzés mennyiségét. Többféle ilyen készítmény van, amit a Trisequenshez hozzá lehet tenni ilyenkor, kezelőorvosa biztosan felírja valamelyiket és sokkal kevésbé lesz megterhelő a menstruáció.

Tisztelt Doktornő!
48 éves vagyok , 3 hónapig nem menstruáltam, utána 1 hét vérezgetés majd 12 napig nagyon bő menstruáció. Ekkor írtam Önnek. Ön , ha jól emlékszem Norculut 2 hétig szedését, majd 2 hétig nem szedését javasolta, exacyl és ergam cseppek mellett. A fő kérdésem az volt, hogy lehet-e méhküret nélkül ezeket elkezdeni szedni. A 12 napos bő menstruációt 10 nap vérzésmentes nap követett, eközben pont a 10 napon elmentem a nőgyógyászomhoz. Aki 5 mm nyálkahártyát mért, semmi rendellenességet nem talált az UH-n, és levette az éves rákszűréshez a kenetet. Ő azt mondta valóban jó ez a gyógyszerszedés, de méhküret nélkül nem írja fel., mert nehogy a vérzés méhtest rák előjele legyen és a hormonokkal csak szétszórjuk a rákot, illetve elnyomjuk a tünetet. Közben a vizsgálat másnapján ismét elkezdtem vérezni, ez 1 hete tart. Mit csináljak? Várjak még hátha megjön a rendes menstruációm? Tud-e Bp-n a doktornő olyan kollégát javasolni, aki e fentiekre tekintettel küret nélkül gyógyszert ír?

Tisztelettel: Tanácstalan

Ilyen vastagságú méhnyálkahártya mellett nagyon nagyon kicsi a méhnyálkahártyarák valószínűsége, de kezelőorvosa minden bizonnyal ezt is szeretné kizárni. A küret előnye leginkább az, hogy a pangó méhnyálkahártyát eltávolítja, másrészt szövettani vizsgálatra lehet küldeni az így eltávolított szövetet. A szövettan meghatározza, hogy milyen mértékű a méhnyálkahártya túltengése ( hyperplasiája) , tehát milyen napi adagban érdemes Norcolutot adni. Ez a kezelés hosszú hónapokig mehet így és az is a feladata, hogy ne engedje a folyamatot méhnyálkahártyarák irányában elfajulni. Valószínűleg ezért erőlteti kezelőorvosa a beavatkozást.

Tisztelt Doktornő!

Kérdésem az lenne,hogy symicia fogamzásgátló hatását a citromfű tea is csökkentheti? A betegtájékoztatóban az orbáncfű volt csak leírva, gondolom azért mert erősebb a hatóanyaga.

Válaszát előre is köszönöm!

Csak az orbáncfűvel kell vigyázni, mégpedig azért, mert a májban a fogamzásgátlót lebontó enzim működését fokozza az orbáncfű, így annak a vérszintje csökken és nem lesz elég aktív hatóanyag a fogamzásgátlásra. Ha mégis muszáj lenne orbáncfüvet alkalmazni, akkor a Remotiv nevű készítményt kellene, mert abból kivonják azt az összetevőt, ami árt a fogamzásgátló hatásnak. A citromfűvel nincs gond.

Tisztelt Doktornő!
Az a kérdésem lenne, hogy ha okt. 11. óta fogamzásgátlót szedtem, de első héten antibiotikumot is, és nov. 19.-én barátom elment bennem. Mennyire védhet a gyógyszer? Ön szerint teherbe eshettem?
Előre is köszönöm válaszát!
Tamara, 17

Attól függ, milyen antibiotikumról van szó. A legtöbb, járóbeteg ellátásban használt antibitikummal nincs gond, de a felíró kezelőorvost érdemes megkérdezni erről.

Tisztelt Doktornő!

Elnézést ha túl hosszura sikerül a levelem, de nagyon régen fennálló problémával fordulok Önhöz, pontosan 2015. Január óta.
Menses után 1-2 nappal égö, viszketö érzésem lesz, hüvelyfolyás és a csiklo köré fehér váladék rakodik ami nehezen tisztítható vizsugárral.
Következöket használtam:
Fluconazole heti 1 db 4 hétig, páromnak 1x1 kapszula egy alkalommal.
Canesten kup és krém, Candibene, Macmiror kapszula, Gynoxin, Klion kúp, Pevaryl, Pimafucort krém, Fluomizin, Dalacin hüvelykrém, Gynoflor, Lactofeel, Betadine kup, Idelyn krém, Vitagyn-c, Canesflor, Protexin, Grapefruitmag csepp, Lapacho tea, ezüstkolloid, micovag.
Van, hogy a készitmény használatát követöen ujra beteg lestek, ujra irnak valamit, majd megjön a mensesem és kezdem elölröl. Minden vizsgálat alkalmával gombát diagnosztizálnak a fizikális vizsgálat során, a folyás jellegéböl és a gyulladásból. Legutobb mult héten már meg sem vizsgáltak, közölték h nincs más a palettán, felirták ujra a macmirort, most ezt használom.
Fogamzásgátlót 4 honapja szedek orvosi utasitásra hátha segit a gondon, Ditinell-t.
Illatositottat semmiböl nem használok, higiéniára ügyelek, tisztálkodáshoz külön oda baba szappant használok.
Páromnak tünete nincs, szex nagyon ritka mert nekem fájdalmat okoz.
Voltam már magánorvosoknál, szakrendelésen de nem érzem h törődnének a problémámmal pedig én utána szeretnék járni mi okozza. Tenyésztésem kétszer volt és minden negativ. Ennek ellenére láthatoan gyulladt, láthato a folyás és nekem ég és viszket. Már bárhová elmennék ha valaki segítene akár magánklinikára is. Kérem, adjon tanácsot hová forduljak és mi Önnek erröl a véleménye. Köszönöm előre!

nekem az a tapasztalatom, hogy ilyen hosszú idő alatt az immunitás is megváltozik. Jó lenne látni a fehér bevont területet, ami nehezen mosható, mert szerintem ez egy speciális kezelést igényel, nem elég a gombairtó. Ezzel a bőrproblémával negatív szokott lenni a tenyésztés.

Tisztelt Doktorno!
2 honappal ezelott 3 hetig barnazasom volt amire Rutascorbint kaptam, ill. kiderult 3x4 cmes cisztam van. szedtem is a rutascorbint es 2 napig gyenge menstruaciom volt. elso nap el is kezdtem az elso level fogamzasgatlo szedeset minden rendben volt meg is jott a 7 napos szunetbe a verzes ami 6 napig tartott es miota elmult, megint barnazasom van.
ez mitol lehet?
valaszat koszonom elore is!

Nem ritka, hogy a barnás pecsételés nem a méhnyálkahártyáról jön, hanem a méhszájon van egy kis terület, ahol gyengébb, vagy kicsit gyulladt a hám. A gyógyszertárban recept nélkül lehet kapni Ovestin krémet, az javítani szokta a regenerációt, heti 2-3szor használva..

Tisztelt Doktornő!
Az lenne a kérdésem, hogy a hüvelygomba kiújulását elősegíti a tampon?
Válaszát köszönöm előre is.

Sajnos ez előfordulhat. Ha esetleg van a háttérben cukorbetegség vagy inzulin rezisztencia,akkor méginkább. Ha már nem túl sok a vérzés, akkor a tampon mikrosérüléseket okozhat a hüvelyhámon, amin a gombák könnyebben kötődhetnek. Érdemes a menses vége felé egy gomba ellenes kapszulát bevenni és akkor ez a panasz megszűnik.

Tisztelt Doktornő!
45 éves, 7 gyermekes anyuka vagyok. Szeptemberben volt egy vetélésem az 5. héten, amit nagyon megszenvedtünk a férjemmel, szerettük volna a babát. Azóta rendszertelen lett a menstruációm, a vérzést megelőzi egy-másfél hét barna maszatolás, illetve a vérzés elmúltával szintén van 3-4 nap barna folyás. Az orvosom Norcolutot írt fel, amit a mai naptól (a ciklus 7. napján járok, ha a barna folyást nem számítom bele csak a vérzést) 10 napig 2x1 dózisban kell beszednem. Ettől elvileg lesz egy mesterséges menstruációm. A kérdésem az lenne, hogy a vérzés elmúltával elvileg egy normális ciklus kezdődik, vagy ez csak egyszeri eset és folytatódik a vérzészavar? Nagyon szeretnénk még egy babát, és túl sok időm nincs várni.
Köszönettel, Judit

A Norcolut valóban rendszeresebbé teszi a menstruációt, miután meghozta a vérzést. A prolactin nevű hormon szintjét is csökkenti, ami akadályozná a teherbe esést. Érdemes lenne a 12-16. napig ovulációs tesztet nézni a Norcolutos vérzés utáni ciklusban, hogy van-e peteérés.

Kedves Doktor Nő! Megvan a béta hcg vérvétel, terhesség kizárva. 13-án kellett volna jönnie, de semmi..utoljára szept. 18-an volt meg. Mi lehet a baj? Azt mobdták ha hétvégéig nem jön meg 1 hét múlva menjek vissza. Ez a naboth-tüsző pontosan mi? Okozhatott vetélést és most a vérzés kimaradást?
Köszonom elore is valaszat!

A Naboth tüsző egy ártalmatlan jelenség. A nyakcsatorna nyáktermelő mirigyei közül egyik elzáródik és a nyák bennreked. Ez egy színes gombostűfejnyi képlet, de jól lehet látni vizsgálatkor és ultrahangon is. Nem okozhat gondot a terhességnél.Ha nem rendszeres a vérzés, akkor ki kell vizsgálni az okát és rendezni kell, mert nehezebben is esik így teherbe és könnyebben is vetél el. Enyhe pajzsmirigy-elégtelenség, cukorbetegség is kivizsgálandó, hormon profil, női hormonokra és még más, amit a nőgyógyászaton tudnak elindítani.

Tisztelt Doktornő!

A Levoserttel kapcsolatban lenne kérdésem. Korábban Mirenát használtam, ami 5 évig nyújt biztonságot. Ezt követően a Levosert mellett döntöttünk orvosommal. Azt az információt kaptam tőle, hogy ugyanolyan hatóanyagú stb. és hiába még 3 évet írnak a betegtájékoztatóban ez is 5 évig használható. (Olyasmit említett, hogy kezdetben egy darabig a Mirenánál is 3 év szerepelt, mert azonnal nem kapják meg az 5 éves időtartamot.) Mostanában ránéztem a Levosert betegtájékoztatójára, viszont még mindig 3 év szerepel benne, ezért elbizonytalanodtam, és el is keseredtem, hogy lehet mégiscsak 3 év után cserélni kell.

Köszönettel: Tné

A Levosert lényegében ugyanaz, mint a Mirena. A gyógyszerhatóság által előírt klinikai vizsgálatok elvégzése után adnak engedélyt a forgalomba hozatalra. A gyártó a Levosertnél egy 3 éves vizsgálat eredményét adta be engedélyeztetésnél valószínűleg, ezért van ráírva a betegtájákoztatóra a 3 év. Ennek ellenére - mivelmegegyezik a Mirenával, nyugodtan lehet 5 évig viselni, sőt ezen túl is, mert ha a hormon-tartalom lecsökkenne a tartályban ( ezt a menstruáció visszatérte jelzi ), akkor is hagyományos hurokként működik és megakadályozza a teherbe esést.

Kedves Doktor Nő!
Az lenne a problémám, hogy 2 hónapja késett a menzeszem (folyamatosan teszteltem én, de csak most lett halvány pozi), ezért elmentem az sztk.ba. Mivel babát tervezünk örültünk. Tegnap megnéztek uh-n. Hasin is, hüvelyin is. Azt írták a lapomra, hogy Endometrium:7mm Naboth tüsző 5mm a corpus-cervix határán. Aztán megkérdeztem ezek mit jelentenek? A válasz az volt nem lényeg. Csináltak még egy hcg vérvételt, délután megyek eredményért és ennyi. Én itthon aztán olvasgattam erről és az lenne a kérdésem, hogy ez akadályozza e a teherbeesést? Illetve vetélést okozhat e? Mert egy 6hetes magzatot elvesztettünk..
És hogy ezt mivel kell kezelni, elmúlasztani?
Köszönöm válaszát!

Ha halványan pozítív a terhességi teszt, akkor az terhesség, csak még nem látszik ultrahanggal. A méhnyálkahártya vastagsága lehetne vastagabb, hogy a beágyazódásbiztosan sikeres legyen. Ezt a vérvétellelvégzett HCG szinből kiderül.

Tisztelt Doktornő!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy már 1 éve szedem a Dande fogamzásgátlót, nem fordult elő olyan, hogy elfelejtettem volna egy szemet is bevenni csak egyszer az fordult elő hogy kettőt vettem be véletlenül egy nap, utána ugyan úgy folytattam, és most nem jött meg a menstruációm kimaradt a hét nap és azóta eltelt 3 nap és még nem jött meg, fenn áll a terhesség veszélye? (megszakításosan védekezünk a gyógyszer mellett is, egyszer fordult elő hogy nem)

A fogamzásgátló mellett nem ritka, hogy olyan mértékben vékonyodik el a méhnyálkahártya, hogy nincs minek leválnia. Ilyenkor is szoktunk persze terhességi próbát végezni. Ha ez negatív, akkor a 7 nap szünet után folytatni kell a következő levéllel. A védekezés nélküli aktushoz képest legalább 10 napnak kell eltelnie, hogy a teszt kimutassa az esetleges terhességet - ami egyébként nem valószínű.

Tisztelt Doktorno!
Most kezdtem el a Symicia nevu fogamzasgatlot szedni, elso levelet mar bevettem es most a 7 napos szunet 3. napjan vagyok, de verzesnek meg jele sincs. ez normalis az elso honapokban?

Igen, lehet, hogy a negyedik napon jelenik meg, mert a hormonszintnek csökkennie kell ahhoz, hogy vérzés jelentkezzen. Másrészt a fogamzásgátló általában csökkenti a méhnyálkahártya vastagságát, ezést a vérzés mennyisége is kevesebb. Ha a menstruáció első napján kezdte szedni a fogamzásgátlót, akkor az már az első naptól véd- Ha későbbi napon, akkor csak a második levéltől biztonságos.

Jó napot Kedves Doktornő !
3 hete műtöttek veseplasztikám volt, műtét után még 3 hétig kell adni Trombózis ellen injekciót még van 6 db, és még egy 26cm-es sín van bent a vesémtől a vizeletvezetékig, most 24.-én fogják eltávolítani.
A menstruációm mindig 35-45. nap között jelentkezik hamarabb sosem, mindig nagyon görcsölök, és mindig nagy vérdarabok távoznak, ami olyankor nagyon nagyon tud fájni, és nagyon sok szokott lenni egy menstruáció alatt kb 35 db betétet elhasználok, és általában 6.7. napig tart.
Most kellene megjönnie, és azt vettem észre 3 nappal ezelőtt pisilés előtt, hogy a wc-papíron élénk vörös, kis vérfolt van, pecsétes, azt hittem megjött a menstruációm de ez nem az és azóta is ez a jelenség van, a betéten azóta sincs semmi, de pisilés után mindig látható a wc-papíron.
Párommal rendszeres nemi életet élünk, és óvszerrel védekezünk, mindig megnézzük biztonság kedvéért aktus után, hogy esetleg nem e szakadt ki de sosem volt ilyen.
Nem fáj a hasam, nem görcsölök, de ez az élénk vörös vér nyálkás csak a wc papíron látható, betéten semmi nincs.
Ön szerint mi lehet ez ?
Esetleg a műtét kavart be ?
A választ előre is köszönöm !
Tisztelettel : Judit

Szinte biztos, hogy a műtét okozta stressz zavarta meg a ciklust. Ilyenkor ugyanis nem vastagodik meg a méhnyálkahártya nagyon ( a szervezet nem erre "pazarolja az energiát") És így leválni se tud nagyobb mennyiségű szövet. Ami a bő vérzést illeti, ami egyábként jellemző, azt érdemes kezelni, mert könnyen vérszegény lesz így és egyébként is nehezíti az életet.A méh összehúzódását is segíteni kell, mivel ha túl laza, akkor az ereken keresztül a saját keringő vérgől is befolyik a méh felé, nemcsak a menstruációs szövettörmelék távozik, ezést az Ergam csepp és az Exacyl nagyon jót szokott tenni.

Tisztelt Doktornő!

48 éves vagyok. 3 hónapja nem menstruáltam, most pedig 12 napja erős bő vérzés jelentkezett. Méhkaparás nélkül lehet-e orvosolni?

Tisztelettel Tanácstalan

Ebben az esetben a petefészek még bőven termel tüszőhormont ( ösztrogént), ami egyre vastagabbé teszi a méhnyálkahártyát.Sajnos a ciklus második felére jellemző sárgatest hormon viszont nem termelődik elég mennyiségben. Ennek az lenne a "feladata" hogy minősében átalakítsa a méhnyálkahártyát, hogy néhány nap alatt egyben váljon le, normális mennyiségű vérzéssel. Hiányában bő, elhúzódó, kiszámíthatatlan vérzések következnek és a méhnyálkahártya tovább vastagosik, ezésr polipózus felszín jön létre. Norcolutot szoktunk adni, ami a jelenlegi problémát helyre hozza, de jobb rendszeresen leválasztani a méhnyálkahártyát.A kezelés tehát a következő: 2 hét gyógyszer nélkül, 2 hét Norcoluttal ( legalább 2x1). A Norcolut a hiányzó sárgatest hormonnak felel meg. A Norcolut befejezésétől( vagy ha hamarabb pecsétel, akkor attól a naptól) Ergam 3x20 csepp és Eacyl 2x1. A méh összehúzódását is segíteni kell, mivel ha túl laza, akkor az ereken keresztül a saját keringő vérgől is befoyik a méh felé, nemcsak a menstruációs szövettörmelék távozik. A túlburjánzó méhnyálkahártya havonként letisztítása Norcoluttal nemcsak kiszámíthatóvá teszi a vérzést, hanem a rákmegelőző állapot kialakulását is megakadályozza.

Tamara 18 napja

Kedves Doktornő!
Másfél éve szedem a jangee tablettát és egy héttel hamarabb megjött közben még szedtem a gyógyszert, amit végig szedtem ahogy szoktam és csütörtök óta nem szedem. A vérzésem nem múlt el már a 8.napja tart de minimális és inkább barnás. Csütörtöktől új levelet kell kezdenem és esetleg új gyógyszer felirása megoldaná a problemat, a tablettavál van a baj?

Ha ez most fordult először, akkor inkább egy kis gyulladás lehet a háttérben ( nyakcsatorna vagy hólyaghurut), néha stressz is okoz ilyesmit, esetleg tabletta későbbi bevétele. Máskor hasmenés miatt nem szívódikfel jól a tabletta.Természetesen vannak olyan fogamzásgátlók, amelyekkel ez kevésbé fordul elő, de egy epizód miatt még nem kell feltétlenül váltani.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés