Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Kedves Doktornő!
Az orvosom csúnyának látja a méhszájamat, és műtétet javasol, bár nekem panaszt nem okoz, a rákszűrésem is rendben van. Valóban szükség van erre? Másik problémám, hogy hólyagsérvem van, amit szintén műteni akar, van valami más kezelési mód a műtéten kívül? Panaszom annyi, ha tüsszentek néha elcseppen a vizeletem, ha épp tele van a hólyagom. Egy császáros és egy természetes szülésem volt. Válaszát előre is köszönöm.

A méhszájon levő hámot első sorban a kenet alapján értékeljük. Ha ez P2 - megjegyzés nélkül - akkor nem szokott nagy gond lenni. Ha megjegyzi a citológus, hogy P2 ugyan, de gyulladás vagy regeneráció van, akkor kezelés után kontrollt érdemes venni. Ilyen esetben akkor szoktak úgy nevezett porció plasztikát végezni, ha néha vérezget a hám, vagy túl tág a nyakcsatorna és nyákos folyás távozik belőle. Az enyhe hólyagsérv miatti vizelet elcseppenésre jó szokott lenni a gátizom torna - DVD-n is lehet kapni és a TENS- ami elektromos ingerlést jelent. Megerősíti az izomzatot. Az orvosi segédeszköz boltokban lehet kapni.

Tisztelt Doktornő!
Legutóbbi menstruációm alatt felfáztam (symicia-t szedek). Sajnos nem múlt el, és egy hete tart. Régebben is fel voltam fázva, de 3-4 nap alatt kihevertem. De most már ülőfürdőztem, cickafark teát iszok, vettem vörösáfonya levet is. Első nap picit véreset pisiltem, de az megszün. Néha szúr, néha nem, de folyamatos hidegérzetem van.
Ön mit javasolna?
Köszönöm.

Ilyen esetben nagyon sürgősen orvoshoz kell fordulni, mert gyanús, hogy vesemedence gyulladásról van szó. Ha ez gyakran ismétlődik, az rontja a működését. Érdemes lenne vizelet tesztet venni/ rendelni és amint elszíneződés látható a teszten, máris orvoshoz kell fordulni. Veszéleys dolog otthon kezelgetni a visszatérő húgyúti fertőzést.

Tisztelt Doktornő!

Egy meggondolatlan abortusz után mennyi idő múlva lehet vállalni egy újabb terhességet?
A terhességmegszakítás után semmilyen szövődmény nem alakult ki és orvos szerint is minden rendben volt.
Válaszát előre is köszönöm!

3 hónap várakozás elég szokott lenni. Addig meg lehet bizonyosodni, hogy nem alakult ke semmilyen fertőzés és a hormon rendszer is újra egyensúlyba kerül. Vitaminokat is érdemes elkezdeni szedni már most.

Kedves Doktornő!
49 éves vagyok. kb.2 éve szedek progeszteront, mert a havi vérzésem rendezetlen lett. 11 napig tartó erős vérzésem volt. Orvosom progeszteron és ösztrogén kombinált kezelést ajánlott, persze hormontesztet nem végeztek. Ki is váltottam a gyógyszert, de mikor láttam mennyi mellékhatása van, s hogy magas vérnyomás és májproblémák esetén fokozott óvatossággal alkalmazható, visszamentem és mondtam szeretnék más megoldást. Erre ő elutasított. Megkérdeztem egy mésik doktornőt mi a teendőm. Azt mondta a doktor jól döntött a kezelést illetően, de mivel nekem ott a többi probléma is szedjem csak a progszteront, hogy a nyálkahártya ne vastagodjon, s menjek vissza a doktoromhoz , beszéljem meg vele újra. Így aztán az orvosom rendszeresen felírta a progeszteront. Három hónappal ezelőtt voltam vizsgálaton, s az orvosom megint a kombinált hormont rendelte. Azt mondta kezdjem a progeszteronnal, aztán folytassam a kombinált kezeléssel. Mikor mondtam, hogy ezt már egyszer megbeszéltük, hogy ha lehet nem szeretném ezt a gyógyszert, akkor azt mondta, hogy három havi adagtól nem lesz semmi bajom, és attól, hogy ciszták vannak a mellemben még szedhetem, s nem fog nekem magyarázni, mert ezt én nem érthetem. Hát én ezt a gyógyszert nem tudtam bevenni, hanem szedtem továbbra is a progrszteront ameddig volt. Ebben a hónapan már nem vettm be semmit. A menstuációm most is megjött, normális vérzés volt, csak most 8 napig tartott nem 4-ig. Nem tudom mitévő legyek, hogy bízhatom az orvosomban, ha még kontrollra sem hívott vissza. A kimax semmi más tünetét nem tapasztalom.
Válaszát előre is köszönöm!

Ebben az időszakban a petefészek hormon termelése más nem teljesen kiegyensúlyozott. Az inhibin nevű anyagot is a petefészek termeli és az a feladata, hogy az agyalapi mirigy egyik hormonjának a termelését csökkentse: Ez a hormon az FSH, vagy tüsző serkentő hormon. 40 év felett egyre kevesebb inhibint termel a petefészek, így egyre több serkentő hormon termelődik, így egyre több a petefészek ösztrogén termelése - a progeszteronhoz képest. Ezért lehet mellfeszülés és a méhnyálkahártya megvastagodása. ha gyógyszer nélkül hosszan tartott a mnestruáció, az azt jelenti, hogy szükség van a sárgatest hormonra, a progeszteronra havonta legalább 2-2 hétig. Ha majd hőhullám jelentkezne vagy alvászavar és ingerlékenység, akkor valószínűleg az ösztrogént is érdemes pótolni. Erre nagyon jó gyógyszerek vannak . A gyártóknak mindent rá kell írniuk a betegtájékoztatóra, azt is, ami nagyon-nagyon ritka. Ha mindig figyelembe vennénk a tájékoztatót, akkor egyetlen gyógyszert se lehetne bevenni. Hormon profilt magán laborban is készítenek, ha végképp nem írják ki.

Kedves Doktornő !
Olyat szeretnék kérdezi hogy : volt nekem olyan problémám hogy aktus közbe lecsúszott az óvszer . Erre bevettem a sürgősségi tablettát erre kb 1 hétre rá volt vérzésem . Miután elmúlt kiszámolva a következő menstruáció idejét 1-2 napra rá megint jelentkezett a menstruációm igy elkezdtem szedni a megbeszélt fogamzás gátlót. már a 3. levelet eszem eddig mindig a gyógyszer szüneteltetős 4.-ik napon jelentkezik a menstruációm . De reggelente napközbe előfordul hogy hányingerem van . Lehetséges hogy terhes vagyok ?
Válaszát előre is köszönöm

Kedves Anita!
Mivel már azóta többször is megjött a menstruáció, kizárt, a terhesség. A fogamzásgátló kérdése viszont időnként enyhe hányingerrel jár sőt a terhességtől való szorongás is okozhat ilyen tünetet. Érdemes vásárolni egy terhességi tesztet és a negatív eredmény látványa lehet, hogy meg is szünteti azösszes panaszt.

Kedves Doktornő !

Igen kényes dologba kérem az ön segítségét és tanácsát ! A szexet illetően vannak problémáim .... hüvelyi úton nem tudok elmenni csak csikló álltal ... mi lehet ennek az oka ? soha nem fogom már hüvelyi úton érezni ......??szerepet játszhat a dologba hogy mielőtt ténylegesen szexuális életem lett sokat pegtingeltem a párommal ?

Kedves Réka!
Az elsődleges teendő a gátizom torna elsajátítása. Ez a módja annak, hogy kialakuljon a kapcsolat az agy és a gátizmok között. Nemcsak az agy utasítását tudja egyre jobban végrehajtani a gátizomzat, hanem a női nemi szervek felől érkező ingereket is egyre élesebben és differenciáltabban dolgozza fel az agy. Gyakorlással a hüvelyi orgazmus is tanulható tapasztalataim szerint. Eddig leginkább a csikló orgazmust gyakorolta, ami ugyanolyan "értékes", mint a hüvelyi, de miért ne fedezné fel más lehetőséget is. DVD-t is vásárolhat, de talán legjobb, ha beirtakozik egy Intim Torna tréningre,

Tisztelt Doktornő!
A párommal babát tervezünk.az lenne a kérdésem,hogy a fogamásgátló abbahagyása után mennyit érdemes várni,hogy kiürüljön a szervezetből. Milyen viamint érdemes addig szedni,esetleg terhes vitamint?
Válaszát előre is köszönöm

A fogamzásgátló tabletta napok alatt kiürül a szervezetből. Azért szoktunk 3 hónapot mondani, mert így látható, hogy visszaveszi-e a szabályos irányítást az agyban lévő ciklus generátor központ. A másik ok az, hogy ilyenkor már a nők nem vesznek be olyan gyógyszert, ami árthat a babának és olyan környezetbe se mennek. Ha az abbahagyás után rögtön teherbe esik valaki, az sem árt a babának, de ez az elővigyázatosság gyakran hasznos. A terhesvitamint legalább fél évvel a teherbe esés előtt már érdemes szedni. Én szeretem testre szabottan javasolni a vitamin megválasztását: Ha a terhesvitamin nem tartalmaz kálciumot vagy magnéziumot, akkor ki kell egészíteni 1000mg kálciummal és 500mg magnéziumot. Ha omega-3-at nem tartalmaz, akkor az is kiegészítendő, mivel nem lehet annyi halat enni, ami megfelelően emelné a vérszintet. A terhes lakóhelye is fontos lehet, mert például a Dél-Alföld termőtalaja jód és szelénhiányos, ezért ennek a pótlása is fontos lehet. Ha a kismamának erős bélgörcsei van a terhesvitamin vas tartalmától, akkor vas nélkülit választunk és máshogy pótoljuk a vasat. Persze az is fontos, hogy az egészségesség mellett finom legyen az étel, amit általában eszik, hogy örömét is lelje benne.

Tisztelt Doktornő!
3 hónapja szedem a fogamzásgátlót .Az első 2 hónapban az utolsó szem beszedése után a gyógyszermentes hét 3 -dik napján jött meg a menstruációm .
A 3 hónapban az utolsó gyógyszer beszedése után közvetlen másnap reggelre megjött .Erős fizikai megterhelés alatt vagyok az utolsó hónapban .Ez minek lehet az oka ,hogy a 22 napra megjött a ciklusom .
Előre is köszöm

Valóban ez lehet az oka. Nem ritka ez, ha keményebb súlyzózás vagy hosszútávfutás miatt a szervezetet megerőltetjük. A 7 nap szüneten belül nem muszáj ugyanazon a napon jönnie, nem kóros, ha változik a vérzés jelentkezésének megszokott napja.

tisztelt doktornő ! köszönöm a válaszát. Tabon voltam már nőgyogyásznál és ott is el mondtam ezeket a problémákat.ott azt a választ kaptam mikor fogamzás gátlot szerettem volna iratni. az orvos válasza asszonyom ön meg akar halni.ennyi. akkor nem vágom most meg itt ezt javasolja. köszönöm.

Kedves Andi!Természetesen a fogamzásgátló felírása mindig annak a felelőssége, aki felírja. Vannak esetek, amikor nem lehet felírni, például dohányzás, elhízás, visszeresség, trombózis-hajlam. Régebben ide tartozott a 35 év feletti életkor is, de manapság a nemzetközi nőgyógyászati kongresszusokon is engedik az 50. évig, ha nincs dohányzás, elhízás, visszeresség, trombózis-hajlam. Így távolról nem tudhatom, mire szedi a metoprololt és az aspirin protectet - gondolom magas vérnyomásra vagy ritmuszavarra. Ebben az esetben is a konkrét betegség dönti el, de nem feltétlenül zárja ki a tabletta szedését. Kezelőorvosa többet tud az Ön esetéről, mint én így távolról. Azt is figyelembe kell venni, hogy az orvosok nagyon óvatosak manapság akkor is, ha esetleg felírható lenne egy gyógyszer, mert nagyon megszaporodtak a perek és a fogamzásgátlóra szeretnek ráfogni mindenféle betegséget, ami a fogamzásgátló nélkül is kialakult volna.

tisztelt doktornő! 35éves vagyok két gyereket szültem simán má. az a problémám hogy mikor meg jön a mestruáciom akkor a betétem alig véres de mikor pisilek akkor alvadt vér távozik tőlem sok. ijenkor feszült nyuktalan vagyok és most már félek mikor megjön. hasam puffadt és most már a derekam majd be szakad ugy fáj. szivemre szedek metaprorolt és aszpirinprotektort. pajzsmirigy gondjaim is vannak de még gyogyszert nem szedek csak vérvételre és ultrahangra kell járnom. kérem segitsen mert a munkám is nehezen tudom ellátni. andi

Kedves Andi! Az Ön által tapasztalt panaszok a premenstruális szindrómára utalnak, melynek testi és pszichés tünetei vannak. A drospirenon tartalmú fogamzásgátlók nagyon jót szoktak tenni ebben az esetben - nem látok olyan betegséget, ami akadályozná a szedését, sőt a vérnyomás és szívritmus problémáknak inkább jót tesz, sőt a hangulati problémákon is segíthet.A másik lehetőség az ízületi gyulladásokra szedhető gyulladáscsökkentők, 10 nappal a várható menses előtt elkezdve. Sajnos az aspirinnel együtt irritálhatja a gyomrot és a véralvadást is megnyújtja.

Kedves Doktornő!
20 éves vagyok, évek óta rendszertelen a menstruációm. Mivel úgy gondoltam, ,,kinőttem abból a korból", hogy ez normális legyen, elmentem nőgyógyászhoz. Norcolutot írt fel, amit már négy hónapja szedek. Magától továbbra is késik a vérzésem. Az orvosom nem küldött el semmiféle vérvételre, ultrahanggal megnézett, első alkalommal talált cisztákat, másodjára nem. Érdemes lenne másik orvos véleményét is kikérnem abban az esetben, ha még az étkezési szokásaimra, vérszegénységre, stb-re sem kérdezett rá?

Másik kérdésem: rendszertelen menstruáció mellett lehet kisbabám?

Válaszát előre is köszönöm!

Valóban érdemes lenne hormon profilt nézni, kizárni a policisztás petefészek lehetőségét, az agyalapi mirigy serkentő hormonjának eltéréseit, a prolaktin nevű hormon túl magas szintjét. Ha most nem is látszik ultrahangos jele a policisztás petefészeknek, akkor is lehetnek anyagcsere jelei - ez az inzulin érzékenységgel kapcsolatos probléma petefészek működését befolyásolja. Ha így lenne, akkor valóban változtatni kell az étkezési szokásokon és lehet, hogy gyógyszerre is szükség van. Valószínűleg teherbe tud majd esni, de jó lenne valóban kivizsgálni a rendszertelen vérzés okát

Kedves Doktornő !

Bevettem az esemény utáni tablettát és rá egy hétre most van egy kis gyenge vérzésem de a megszokott menstruációmnak még csak egy hét múlva kéne megjönnie . A megbeszélt fogamzás gátlót a mostani menstruációm után kell elkezdenem . Akkor ami most van pecsétes vérzésem utolsó napján kezdjem el szedni vagy egy hét múlva is meg fog jönni és most csak a gyógyszer miatt van ?
Válaszát előre is köszönöm !

A sürgősségi tabletta "elrontja" a méhnyálkahártyát, hogy az esetlegesen megtermékenyült petesejt ne tudjon beágyazódni. Ez az "elrontott" méhnyálkahártya távozott egy héttel a tabletta bevétele után. Ilyenkor legjobb megvárni a rendes vérzést, mivel még azt sem tudjuk, hogy hogy hatott-e a sürgősségi tabletta. A pecsételő vérzés utáni rendes vérzés időpontjában érdemes elkezdeni a naponta szedendő fogamzásgátlót

Kedves Doktornő!
48 éves vagyok és már több éve lerövidült a ciklusom, 21-22 napra. Ebben az évben nem egyszer 18- 19 nap volt és most utoljára 14 napra megjött a menstruációm. Az orvos ultrahangot nézett és ezt írta a kezelőlapra: uterus 40x47x75 mm, endometrium 20 mm! Abrasio javasolt. A megvastagodott méhnyálkahártyát el kell távolítani és nem ártana a szövettan is. Ez érthető is számomra, de nagyon félek, hogy eddig a normálisnak mondható menstruációm, ami fájdalommentes és normális mennyiségű vérzés rosszabb lehet a beavatkozás után, nem beszélve a lehetséges szövődményektől. Bizonytalan vagyok, hogy vállaljam-e a beavatkozást, vagy kérjek még haladékot.
Válaszát előre is köszönöm!

A 20 mm-s méhnyálkahártya valóban vastagabb a normálisnál. Úgy szokott kialakulni, hogy a tüszőhormon termelés a petefészekben még normális, de a sárgatest hormon termelése már csökkent. Így a méhnyálkahártya nem alakul át tökéletesen a ciklusnak megfelelően és előbb-utóbb a bő, darabos vérzések is megjelenhetnek. A méhnyálkahártya lekaparása szövettan céljából hasznos dolog, de hosszú távon nem oldja meg a problémát. Mindig azt javaslom ebben az esetben a pácienseimnek, hogy a hiányzó sárgatest hormont adjuk vissza a ciklus második felében tabletta formájában. Így mindig letisztul a méhnyálkahártya, nem vastagszik meg, nem lesz rendszertelen a vérzés - amíg van vérzés. A legfontosabb előnye még ennek a kezelésnek, hogy nem alakul ki a méhnyálkahártya túltengése, ami a méhnyálkahártya rákjához vezethetne hosszabb távon.

Kedves Doktornő!

6. hónapja szedem a fogamzásgátlót(21+7), eddig mindig a tablettamentes időszak 2-3. napján megjött a menstruációm, (5. napon sem jött még meg) előfordulhat-e, hogy kimarad, vagy forduljak nőgyógyászhoz az esetleges terhesség miatt? (A tablettákat mindig pontosan bevettem, nem maradt el.)
A vérzésem a tabletta szedésével jelentősen visszacsökkent az első 3 hónapban, azóta picivel több lett, de még így is elmarad a tabletta szedése előtti mennyiségtől, de más gond eddig nem fordult elő, emiatt Ön szerint aggódnom kellene-e?

Válaszát előre is köszönöm.

Ne aggódjon! Előfordul, hogy a fogamzásgátló szedése mellett változik a menstruáció mennyisége, de az is, hogy nem a szokásos mennyiség jelentkezik. Többnyire vékonyabbá teszi a méhnyálkahártyát, ezért kevesebb lesz, mint a tabletta szedése előtt volt. A stresszesebb időszak, több edzés is változtatja. Ha rendesen szedte és hasmenés sem volt, antibiotikumot sem szedett, akkor semmi gond nem lehet.

Kedves Doktornő!

A cickafark teával kapcsolatban érdeklődnék, úgy tudom hogy kifejezetten jótékony hatása van, csökkenti a menstruációs görcsöket, valamint a különböző hüvelyfolyásokon is segít, ezért szeretném kipróbálni, de azt hallottam, hogy ha valaki fogamzásgátlót szed akkor akár daganat is kialakulhat, ez valóban így van? És amennyiben nem, mennyit kell inni belőle, hogy hasson?

Előre is köszönöm válaszát!

A menstruációs görcsökre jelenleg is sokan alkalmazzák. A hormonális változások a menstruációs ciklus vagy a változókor folyamán gyakran járnak puffadással és alhasi fájdalommal. Ezekben az esetekben is gyakran hatékony. Hüvelyöblítésre nem javaslom, mert sokféle összetevője közül egyik-másikra előfordulhat allergia. Fogamzásgátló mellett sem okoz daganatot. Nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását: 3-szor 2 dl tea bőven elég naponta.

Kedves Doktornő!

A nőgyógyászom legutóbb javasolt egy fogamzásgátló gyógyszert, amit én egyből el is utasítottam, viszont a nevét elfelejtettem feljegyezni, most viszont utána szeretnék nézni.
19 éves vagyok, a bőröm aknés - erre javasolta a gyógyszert. Ön mit javasolna hasonló helyzetben?

Előre is köszönöm válaszát!

A fogamzásgátlók közül a drospirenon tartalmúakat szoktuk javasolni acnera. Igen hatékony, nem jellemző a hízás és különösebb mellékhatása sincs. Ilyen hatóanyagú fogamzásgátló elég sok van a piacon. A nőgyógyász bármelyiket írja fel, kb 3 hónap múlva megszépül a bőre. Pattanásosság esetén én még góckutatást is javasolnék, leginkább panoráma röntgent a fogászaton. A másik a táplálkozás: a chips, csokoládé és cukros üdítők mellőzése nagyon fontos valamint a rostos étkezés, a mozgás és a széklet rendezése. Szerencsés, ha szereti a nyers répát, mert az is sokat javít. Vitaminok közül még az omega-3 is csökkenti a gyulladás-hajlamot. Ez így együtt általában nagyon szép bőrt eredményez.

Kedves Doktornő!

Orvosom Femiflo tablettát írt fel, az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer befolyásolja e a fogamzásgátló tabletta hatását!?
Köszönettel.:

Anett

Kedves Anett!
A fogamzásgátló hatékonyságát olyan gyógyszerek befolyásolják, amelyek
- a felszívódását befolyásolják
- vagy a receptor kötődését
- vagy a lebomlását
Ezzel a gombaellenes szerrel az a helyzet, hogy a májban csökkenti a fogamzásgátló lebontását. Ezért a fogamzásgátló vérszintjei inkább egy picit még magasabbak is, mintha nem szedné. - Tehát nyugodtan szedheti együtt a kettőt, a hatékonysága megmarad, a védettség teljes.

Minden terhességben megnövekszik az inzulin szükséglet: hónapról hónapra egyre többet kell termelnie a hasnyálmirigy speciális sejtjeinek. Sokat tanulmányozták a betegség genetikáját és azt találták, hogy többféle összetevő is kell a kialakulásához, de a családi hajlam is kimutatható. Pályafutásom során találkoztam - igen ritkán - olyan asszonyokkal, akiknél kialakult a terhességi cukorbetegség és aztán nem javult meg igazán. Másoknál nyoma sem maradt. Megint másnál nagyon figyelni kellett az elhízásra, mert akkor újra kialakult. Amint mozogni kezdett és egészségesen táplálkozott a páciens, újra eltűnt. Ha terhesség alatt megjelenik a diabetesz, akkor javasolni szoktuk a vércukor kontrollt évente , a mozgást és a túlsúly megelőzését.

Kedves Doktornő!

Az érdekelne engem, hogy a terhességi diabétesz miért alakul ki? Ha valakinél a terhesség folyamán kialakul, akkor ez azt jelenti, hogy egyébként is hajlamos a cukorbetegségre? Vagy ez mitől függ?

Nagyon szépen köszönöm válaszát!

Tisztelt Doktornő!

Az a kérdésem, hogy a különböző hüvelyi fertőzésekre használt gombaellenes szerek gyakori használata befolyásolhatja-e a teherbeesést?

Köszönöm!

A gyógyszerek ugyan nem befolyásolják a teherbe esést, de kérdés, hogy miért tér vissza a gombás folyamat és csak gombáról van-e szó. Nincs-e a háttérben a cukor-anyagcsere enyhe zavara? A hajlamosító tényezőket érdemes megvizsgálni teherbe esés előtt. Az sem ritka, hogy a partnernél van gomba a nemi szerven vagy a körmökön. A terhességben már nem javasolt a szájon át történő kezelés és a helyi kezelés nem mindig elég. Nagyon kínzó tud lenni ez a probléma olyankor is, ezért érdemes megszüntetni fogamzás előtt. A méhen belüli magzatra a gomba nem hat, csak születésként fertőzésként szájpenészt csinálhat, ami zavarja a szopást.

Tisztelt Doktornő!

Fogamzásgátló tablettát kezdtem szedni. A betegtájékoztató szerint 100-ból 10 személynél jelentkezik hízás. Mivel én hajlamos vagyok rá, nagy az esélye, hogy nálam is jelentkezik? Minden fajta fogamzásgátló gyógyszer hizlal?
Előre is köszönöm válaszát!

Az a tapasztalatom, hogy nem-igen jósolható meg, hogy valaki fog-e hízni a tablettától. Előfordul - nem is ritkán - hogy egy egyébként hízásra hajlamos nő éppen fogyni kezd egy drospirenon tartalmú fogamzásgátlótól. Jó lenne persze előre tudni, hogy Ön melyik csoportba tartozik. 3 hónap próbát megér a dolog, mert jó esély van arra, hogy a második csoportba. Ha mégsem, akkor még mindig van lehetőség másik fogamzásgátlót választani.

Tisztelt Doktornő!

Szeretném megtudni, hogy mekkora esélyem lehet méhnyakrákra, ha a családban közeli hozzátartozók közül egy nőnél diagnosztizálták már ezt a betegséget (nagyszülőnél). Az életmódom átlagosnak mondható, nem dohányzom, próbálok sok friss gyümölcsöt és zöldséget enni, a menstruációmmal is minden rendben van, továbbá nem volt semmilyen komoly fertőzésem sem életem során.

Köszönöm szépen!

Kedves Kati!
A méhnyakrák nem tartozik az örökölhető rosszindulatú megbetegedések közé. A rizikót a HPV védőoltással csökkentheti, mégpedig nagy mértékben. A méhnyakrákos minták 70 százalékában a 16-os és a 18-as humán papillóma vírus kimutatható. Ezek erősen rákkeltő típusok és a védőoltás biztonsággal véd. Tévhit, hogy csak tizenéveseknek javasolt: rajtuk végezték a vizsgálatokat, de felnőtteknél is hatékony. A dohányzás valóban emeli a méhnyakrák kockázatát, ide értem a passzív dohányzást is. Szerencsére Ön nem dohányzik. Évente mindenképpen szükséges megjelenni rákszűrésen, panaszmentesen is és akkor is, ha nincsen szexuális partner aktuálisan, ugyanis régen szerzett HPV aktiválódhat az immunitás esetleges csökkenésével. A hüvelyi flóra egészségesen tartásában sokat segítenek a probiotikus készítmények is, így az ellenállás a kórokozókkal szemben és a regeneráció tökéletesebb.

Tisztelt Doktornő!

2 hónapja trombózisom volt, kiderült, hogy heterozygota vagyok. Azonnal abba kellett hagynom az előző fogamzásgátlóm szedését 4 év után, az utolsó bevett tabletta után 1 hétig véreztem, de azóta nem jött meg a menstruációm. A nőgyógyászom Cerazette fogamzásgátlót írt fel, amelyet azonnal elkezdhettem, nem kellett megvárnom a vérzést. Azt szeretném kérdezni, hogy kiegészítő védekezés nélkül mikor létesíthetek szexuális aktust? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Brigitta

Kedves Brigitta!
1 hét szedés után biztosított a fogamzásgátlás ebben az esetben. ( Természetesen úgy értem, ha a terhesség kizárásra került és eddig óvszerrel védekeztek - tehát nem lehetséges néhány napos teherbe esés.) Üdvözlettel, dr Gyovai Gabriella

Kedves Doktornő!

Párommal babát tervezünk. Van két cicánk, és úgy hallottam, hogy érdemes még a várandósság előtt elvégeztetni egy toxoplazma-vizsgálatot. Ön szerint ez mennyire fontos? Válaszát nagyon köszönöm!

A magzatra a friss toxoplazma fertőzés a legveszélyesebb, fejlődési rendellenességet okozhat. A vérből megállapítható, hogy volt-e régebben ilyen fertőzés vagy esetleg aktuálisan van-e. Két vérvétel kell ahhoz, hogy az ellenanyagok szintjéből megállapítható legyen, mennyire friss a fertőzés. A terhességben is elvégzik ezt a vizsgálatot egyszer vagy kétszer. Ha fertőzést mutat ki, akkor gyógyszert kell szedni, hogy ne árthasson a babának. Nem rutinvizsgálat terhesség előtt elvégeztetni, de jó ötlet. Ha egyébként is megy ilyen vizsgálatra, akkor érdemes még mást is levetetni. TORCH vizsgálatnak hívják ezt a több fertőzésre kiterjedő vizsgálatot

Tisztelt Doktornő!

Szeretném megtudni, hogy a fogamzásgátlóval történő menzesz-eltolásnak vannak-e valamilyen kockázatai?

Köszönöm szépen!

A jelenleg orvosi irodalom szerint nincs ilyen kockázat. Sőt bizonyos esetekben javasoljuk a folyamatos szedést.

Kedves Doktornő!

Az előző témához kapcsolódva az én 19 éves lányomat már érinti a fogamzásgátlás kérdése, az lenne a kérdésem hogy Ön milyen fogamzásgátlási módszert javasolna lányomnak, másfél éve van párkapcsolata, és voltunk már Nőgyógyásznál, aki miután megvisgálta, javasolta a hormonális fogamzásgátlást.
Köszönöm

Kis hormontartalmú fogamzásgátlót szoktam javasolni ebben az esetben. Az esetleges bő menstruációt és a menstruációs görcsöket is enyhíti. Ha a leány az óvszert kedveli inkább, akkor mindenképpen legyen a közelben sürgősségi tabletta, mert az óvszer esetleg elszakadhat.

Tisztelt Doktornő!

17 éves nagylányom van. Ha más nem indokolja (rendszeresen és problémamentesen menstruál, fogamzásgátlás még nem érinti, stb.), mikor érdemes először elvinni nőgyógyászhoz?

Köszönettel

Kedves Anyuka!
Azt szoktam javasolni, hogy 17-18 évesen akkor is érdemes elmenni nőgyógyászhoz, ha rendszeresen és problémamentesen menstruál, és fogamzásgátlás még nem érinti. A találkozás egyik célja, hogy a kis-nagylány számára ismerős legyen a nőgyógyászos szituáció, amikor panasz jelentkezik vagy tanácsot szeretne kérni fogamzásgátlás ügyében. Jómagam ilyenkor előre megmondom, hogy nem szükséges feltétlenül a hüvelyi vizsgálat, viszont elbeszélgetünk arról, hogy milyen a normális hüvelyváladék, hogyan változik a ciklus alatt és mikor beszélünk kóros folyásról. Milyen mennyiségű és hány napig tart a normális menstruáció és hogyan kezeljük a menstruációs fájdalmakat. Sokszor vannak olyan panaszok, amit a kislány azért sem mond el az anyukájának, mert maga sem tudja, hogy az kóros. A sürgősségi fogamzásgátlást és a rendszeresen szedhető tablettákat valamint az óvszert mindig meg szoktam beszélni a lányokkal, mert megesik, hogy egy nem kívánt aktus történik esetleg alkohol mellett - nem feltétlenül az adott leánnyal,hanem egy barátnővel. A jól informált kortárs nagyon sokat segíthet ilyen esetben. Legtöbbször a lányok kíváncsiak, hogy "minden rendben van-e" és a hasi fejjel készült ultrahangos képet is szívesen nézegetik. Próbáljuk elérni, hogy szükség esetén ne halogassa majd a vizsgálatot, amikor majd szükség lesz rá az ismeretlen vagy kellemetlennek gondolt szituáció miatt.

Tisztelt Doktornő!

A kérdésem a következő: a stressz mennyire befolyásolhatja a menstruációs ciklust, esetleg van-e szerepe abban, hogy több mint 2 hetet késik. Általában minden hónapban 2-3 nap eltéréssel van ciklusom. Fogamzásgátló tablettát nem szedek.

Köszönöm válaszát!

Menstruáció kimaradásakor mindig először a terhességet kell kizárni. Az idegesség elég gyakran okoz ciklus zavart, mert az agy egyik területén a prolaktin nevű hormon termelődését fokozza. ( Ez egyébként egy hasznos mechanizmus a természetben: a nehéz időszakokban csökkenti a termékenységet )
Ki szoktuk még zárni a petefészek cisztát. Ha negatív a menoteszt, akkor a menstruációt meg lehet hozni hormonális úton. Ha nagyon stressz-érzékeny, akkor érdemes megtanulni a relaxációt - akár kazettáról,- mert a ciklus stabilabb így és persze jobb a munkabírás is.

Tisztelt Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen gyakran kell rákszűrésen részt venni, elég-e évenként egyszer elmenni, továbbá rizikófaktort jelent-e az a betegség szempontjából, ha a családban előfordult már egyszer ilyen.

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Zsanett

A szűrés azt jelenti, hogy panaszmentes pácienseket vizsgálunk, akiknek az előzményben sem utal semmi a szűrendő betegségre. Nőgyógyászati rákszűréssel a méhnyakrákot szűrjük,ami nem örökölhető, de dohányosoknál, HPV fertőzötteknél gyakoribb. Ha az előzményben volt gyulladás vagy HPV fertőzés, akkor a kenetet értékelő orvos kérheti, hogy félévente vagy 3 havonta legyen ismétlés, kezelés után. Egyébként évente ajánlott levenni. Tudom, hogy vannak TB költség takarékosságot szem előtt tartó ajánlások, hogy 3 évente elég, de ez szakmailag nagyon hibás, ennyi idő alatt már egy méhnyakrák nagyon elterjedhet. A méhtestrákra nincs szűrés, de rendszertelen, vagy változókor után jött vérzés utalhat rá és a gyógykaparás szövettana bizonyítja. Ultrahang képe alapján is gyanús lehet. A petefészek rák sem szűrhető, de ha volt a családban, akkor speciális vérvizsgálatot lehet végezni úgy nevezett tumor markerre és az ultrahang is gyanús lehet. A mellrákot a mammográfia szűri, 45 év-65 évig 2 évente. Ha volt a családban, akkor külön beutalóval megcsinálják a vizsgálatot.

Tisztelt Doktornő!

Az egyik emlőmben kitapintottam egy pici csomót, amely érintés hatására kissé fáj. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak a mammográfián kívül a kivizsgálásra, hiszen úgy hallottam, hogy a mammográfia is okozhat daganatot, nem tudom mennyire valós ez az információ. Életkorom 22.

Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Emília

A mammográfia nem okoz rákot, de ilyen fiatal korban nem is lenne értelme elvégezni, mert a mirigyes emlőkön keresztül nem jól hatol át a röntgen sugár, így ultrahangot szoktak végezni. Ebben a korban nagyon-nagyon ritka a rosszindulatúság, lehet viszont ciszta vagy úgy nevezett fibroadenóma, ami egy kis kötőszövetes csomó. Mindkettő növekedhet és fájdalmas lehet, változhat a menstruációs ciklusnak megfelelően. Sebész, nőgyógyász vagy háziorvos be tudja utalni erre a vizsgálatra. Nem fájdalmas, végeztesse el nyugodtan.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés