Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Marianna

Tisztelt Doktornő!

41 éves vagyok. Október 5-én, két hetes késéssel jött meg a menstruációm, majd nem akart elmúlni.Felkerestem a nőgyógyászt, aki azt mondta, hogy szövettanra van szükség. Október 21-én átestem az egészségügyi küreten és egyben méhszájseb műtéten is. A műtét után két nappal újra menstruáció szerű vérzés kezdődött az ezzel járó tünetekkel együtt ( mellfeszülés, hasfájás). Az orvos , aki arra számított, hogy a küret után a problémám rendeződik azt mondta, hogy csak rózsaszínes vérzés jelentkezhet a gyógyulás miatt.Amikor a kórházból hazamentem, Exacyl-t kaptam. Amíg szedtem, valóban enyhe volt a vérzés. Reménykedtem, hogy el is múlik majd és rendbejövök. Amint elfogyott a gyógyszer, ismét menstruáció jellegű vérzésem lett ( és van is már 4. napja) bár naptár szerint is itt az ideje.Az orvos megint Exacyl-t írt fel.Közben megkaptam a szövettani eredményt, ami szerencsére teljesen jó lett. A kérdésem az lenne, hogy ez a gyógyszer megszűntetheti -e a vérzést, rendeződni fog -e a ciklusom? Nem kellene esetleg másik gyógyszer? A műtét után tíz nappal egyáltalán lehet menstruáció? Nem lehetséges, hogy hormonzavar okozza nálam ezt a problémát?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Marianna

Kedves Marianna!
Ilyenkor a legjobb minden ciklus második felében sárgatest hormon jellegű készítményt szedni ( pl Norcolut) Igy biztonságosan visszatér a ritmus, 4 napig tart maximum a vérzés és a várt időben jön. 2 hét gyógyszerre, 2 hét gyógyszer nélkül.Tudom, hogy nem minden orvos szeret hormont felírni, csak nem tudom, miért. A hormonális helyzet rendezése elejét veszi későbbi szövődményeknek, például a méhnyálkahártya elfajulásának, tehát azt mondhatjuk, hogy egészséges és természetes kezelés. Sőt jó esély van, hogy hamarosan, 4-5 hónap múlva elhagyható lesz.

Tisztelt Doktornő!
Szilvia vagyok 36 hetes kismama és azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a napokban készült el a mikrobiológiai leletem amiben stenotrophomonas maltophilia nevű baktériumot mutattak ki. A kérdésem az lenne, hogy szülhetek e természetes módon? Természetesen megismételtetem a vizsgálatot, mert nem tudom, hogy hogyan kerülhettem kapcsolatba ezzel a baktériummal.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel Szilvia

Kedves Szilvia!
A stenotrophomonas maltophilia valóban olyan baktérium, ami a kórházakban hosszan bennfekvő, csökkent ellenálló képességű betegeknél okoz problémát. Ezért is kell megismételni a tenyésztést, amihez ilyenkor szoktunk kérni antibiotikum rezisztencia vizsgálatot is. Ha ismét ugyanez a kórokozó tenyészik ki, akkor lehet látni, hogy milyen anitibiotikumot érdemes használni. A lehetséges hatóanyagok között olyan is van, ami terhességben is szedhető. Nagyon valószínű, hogy ez az eredmény nem akadályozza a hüvelyi szülést, természetesen kezelőorvosa tudja ezt megmondani az új tenyésztés/ antibiogram ismeretében

Kedves Doktornő!

Varga Zsuzsa vagyok és azt szeretném megkérdezni, hogy a szoptatás alatt szedhetem-e a Symicia nevű fogamzásgátló tablettát? Befolyásolja a tej mennyiségét vagy minőségét?

Visszajelzését nagyon szépen köszönöm.

Üdvözlettel:

Varga Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
Szoptatás alatt nem lehet kombinált fogamzásgátlót szedni, mert nagyon lecsökkenti az ösztrogén összetevő a tej mennyiségét. A fogamzásgátlók közül csak azokat lehet használni, amelyek csak sárgatest hormon-származékot tartalmaznak, dezogestrelt. Ilyen a Diamilla. Általában nincs vele vérzés, de a kezdés után hónapkig előfordulhat kis pecsételés. Így sajnos sürgősen abba kell hagynia a Symicia szedését és Diamillára váltani.

Kedves Doktornő!

Yadine fogamzásgátlót szedek kb. 2,5 éve. Nagyjából fél évvel ezelőtt barna folyásom volt, nőgyógyászhoz mentem, aki elmondta hogy nem szívódott fel a tabletta. Nem szedtem antibiotikumot, tehát nem tudtam meg az okot. Továbbra is Yadint szedek, s most ismét hasonló a problémám. A kérdésem a következő: szedek allergiagyógyszert (Loratadine hexalt), asztmasprayt is használok (Fostert), ha fáj a fejem akkor Béres trinell prot veszek be. Ezek közül bármelyik okozhat felszívódási panaszokat? Vagy egyszerűen csak váltsak egy új fogamzásgátlóra, mert ezek szerint ez nekem nem tökéletes? És emellett még dohányzom is, esetleg ez is befolyásolhatja a felszívódást?

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Márta

Kedves Márta!
Vérezgetés nemcsak zéer alakulhat ki, hogy kevés a hormon és túl hamar kezd lepotyogni a méhnyálkahártya. Előfordul, hogy kisebb gyulladás van a méhnyálkahártyán, pl a chlamydia nem is fájdalmas, vagy enyhe hólaghurut indítja a vérezgetést. A leggyakoribb mégis az, hogy egy foyás kicsit "kimarja" a méhszájon levő hámot. Ilyen folyás különösen gyakori, ha egyébként is hurutos megbetegedés van. Kis mennyiségű folyás is elég, nem kell, hogy megjelenjen a fehérneműn. Lehet, hogy először az egyéb okokat kell kizárni. Sajnos a dohányzás valóban nem szerencsés fogamzásgátlátló szedés mellett, de az aszthma mellett sem.

Tisztelt Doktornő!

A fogamzásgátló tabletta mellékhatásaként jelentkező hangulatingadozásról érdeklődnék.
Sajnos gyógyszerváltás után (Harmonet, jelenleg Symicia) is tapasztalom az indokolatlan lehangoltság, perceken belül váltakozó hangulat tüneteit. A váltás után 2 hónappal jelentkezett újra, azóta próbálom vitaminokkal, elsősorban B6 vitaminnal csökkenteni a mellékhatásokat, több-kevesebb sikerrel.
Egy újabb gyógyszerváltás Ön szerint megoldást jelentene, vagy létezik olyan vizsgálat, amivel szűkíteni lehet azoknak a gyógyszereknek a körét, ami nem okoz ilyen tüneteket?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dorottya

Kedves Dorottya!
Ebban az esetben a természetes ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlót szoktam javasolni. Mostanában egyre többször lehet találkozni a szezonális depresszióval, ami a fénymennnyiség csökkenése miatt jön létre. Több alvás, energia hiány, esetleges szénhidrát-kedvelés, nagyobb étvágy jellemzi. Könnyen lehet, hogy fogamzásgátló nélkül is jelentkezett volna. A vitaminok mellett eszcitalopram hatóanyagú gyógyszert szoktam javasolni, mely hangulatjavítók közé tartozik, nincs hozzászokás, lényegesen javítja a hangulatot és az energiát, mellékhatás nélkül. Így a téli időszak is értékes és kreatív maradhat.

Üdvözlöm!

Én 2-3 éve járok nőgyógyászhoz.szűrésre.meg ott irattam eddig fel a fogamzásgátló gyógyszert..
most voltam múlt héten.hogy megyek iratni.
doktor úr nem volt bent csak a 2 asszisztens.mondodm jöttem gyógyszert iratni.erre ők.hogy gyógyszer irással nem foglalkoznak már. Mennyek a házi orvoshoz..
meddig tartott volna.h varjak jön a doktor úr felirja.de nem.. akk hol irassam fel a szemészeten csak a nőgyógyászhoz megyek.meddig tart 2 perc.3 havont megyek..Az orvosi protocoll is ezt mondja nem .hogy az orvos első és legfontosabb kötelessége az hogy viztositsa a biztonságos fogamzásgátlási módszert mielőbb..
Most nem értem akkor ki írhatják e a gyógyszert vagy sem?
Előre is köszönöm a választ!

Kedves Krisztina!
Valóban csak orvos írhat fel vényköteles gyógyszert, asszisztens nem. Aki bármilyen gyógyszert felír, azt szakmai felelősséggel tartozik ezért. Hiába írták fel egy rendelésen évekig a fogamzásgátlót egy dohányzó visszeres nőnek, úgy hogy nem figyeltek erre, ha az én általam felírt adag szedése közben kapott infarktust, akkor az én orvosi felelősségem. A háziorvos is felírhat fogamzásgátlót, ha van egy éven belüli rákszűrése a nőnek és orvosi szempontból felírhatónak ítéli meg. Sokszor írunk javaslatot a háziorvos számára, hogy egyszerűbb legyen a tabletta felírása. Ez ugyan nem lenne kötelező, de Önnek is ezt javaslom - akkor könnyebben felírja a háziorvos is a rendszeresen szedett fogamzásgátlót.

Kedves Doktornő!
Tegnap-tegnap előtt kellett volna megjönnie a menstruációmnak(utolsó menses első napja aug.12) Tegnap reggeli xepil terhességi tesztemen nagyon halványan megjelent a rózsaszín csík.Délután a predictor earlyvel erős pozitívat teszteltem.Ma reggel megnéztem újra az x-epillel és a csík erősödött. A kérdésem az lenne , hogy mikor lenne érdemes elmennem önhöz?Első terhességem lesz ha minden jól alakul.Ha közben mégis megjönne akkor is érdemes felkeresnem önt?Szedjek valamilyen vitamint vagy valamit addig is? Az a furcsa, hogy fáj az alhasam , de a melleim nem igazán feszülnek, eddig azt mondják ez tipikus terhességi tünet. Hányingerem is van már 3 napja.Nem korai ez még? Nagyon izgulok :-)
Válaszát előre is köszönöm
Zsófi

Kedves Zsófia!
A pozitív menoteszt mellett viszonylag gyorsan érdemes felkeresni a nőgyógyászt, mert az a szabály, hogy ilyenkor ki kell zárni a méhen kivüli terhességet. Ha pozitív a menoteszt és megjön több vagy kevesebb vérzés, az vagy fenyető vetélés, vagy méhen kívüli. Ennek nagyon-nagyon kicsi az esélye, mégis kötelező, mert akit érint, az veszélyben lehet. A terhesség elején valóban olyan érzés, mintha meg akarna jönni - de nem fog. A fokozott véráramlás a méhben okozza ezeket a tüneteket. Azt javaslom, hogy jöjjön minél hamarabb - egyébként is jó dolog átbeszélni a dolgokat! :) Üdvözlettel, dr Gyovai Gabriella

Kedves Doktornő!
34 éves vagyok, életemben először irattam fel fogamzásgátló tablettát. A nőgyógyász az Omission tablettát írta fel , mert állítólag azt a Chrone betegsegem ellenére is szedhetem. Vashianyoskent gyakran vannak köztes vérzéseim, remélem nem lesz nehez az első napot beazonositanom amikor a gyógyszert elkezdhetnem szedni. Kerdesem az lenni , hogy a kezdés utan valóban 2-5 nap utan vedelmet nyújt ?? Es a placebok alatt se lehet terhesseg ? Köszönöm

Az Omisson valóban olyan tabletta, ami kevéssé okoz köztes vérzést. A vashiány okát meg kellene nézni: Vas felszívódási zavar a Crohn betegség miatt vagy bővebb menstruáció? Ez utóbbita is jó a fogamzásgátló. Már az első levél ideje alatt védelmet nyújt és a placebo alatt is.

Tisztelt Doktornő!

32 éves vagyok, 10 hónapja született kisfiam és a ciklusommal adódtak zavarok. 2014.október 16-án szültem, december 6-án már jelentkezett egy normálnak tűnő menstruáció az előjeleivel együtt,de még szoptattam, azután csak ápr. elején jelentkezett,majd rá másfél hétre,azután 37 napra máj. 22-én,de vagy 2 hétig egyhuzamban pecsételt. Közben szedtem az Azalia szoptatós fogamzásgátlót.
Nőgyógyásznál fogamzásgátló kiíratása közben szóba jött ez a rendszertelenesség és ő ajánlotta,hogy szedjem a Premenst 3 hónapig,az beállítja a ciklusom. Még hozzátartozik a történetemhez,hogy rákszűrés kapcsán hüvelyi ultrahanggal kiderült febr.-ban,hogy van sok apró cisztám.
Jún.-júl. szedtem továbbra is az Azaliat a Premenssel,viszont jún. elején kisfiam elhagyta a szoptatást magától,de a menstruációm máj. 22. óta nem jelentkezett, mivel előtte volt, így a Premensnek tulajdonítottam ezt a változást,így a 3. havit nem vettem be, hátha megjön,de aug.-ban sem. Következett a következő adag fogamzásgátló felíratása,ill. a váltás is,mert ugye már nem szoptattam.
2 év múlva szeretnénk,hogy szülessen újra kisbabánk,tehát kb. másfél év múlva szeretnénk újra próbálkozni. A nőgyógyász spirált javasolt,mire én mondtam,hogy nem rendeződött a ciklusom 3 hónapja nem volt menzeszem. Erre mondta,hogy akkor térjünk át a normál fogamzásgátlóra,ami ugye meghozza. A Meliane-t szedtem régebben,de most a Dande nevűt írta fel.
Én nem tudom,hogy ez jó megoldás-e,hogy mesterségesen hozzuk meg a menstruációm,aztán ha babát szeretnénk, akkor meg fogamzásgátló elhagyás után újra előjön ez a probléma és esetleg beavatkozás kelljen a megtermékenyüléshez.
Előtte sosem volt problémám a havi pontossággal, bár cisztáról sem szóltak eddig,csak most. Ha a ciszták befolyásolják a ciklusom,akkor nem kellene kezelni valamiképp? Vagy megnézni,hogy esetleg nem szaporodtak vagy nőttek-e?
Jó megoldás a Dande tablettát elkezdeni?
Előre is köszönöm segítségét és válaszát.

Kedves Eszter!
Ha vannak apró ciszták, akkor a következő terhesség létrejötte szempontjából kifejezetten jó, ha dienogest tartalmú fogamzásgátlót szed. A kis ciszták ugyanis legtöbbször "férfihormont" - androgént termelnek, ami megzavarja a ciklust lés a peteérést. A fogamzásgátló leállítja ezeknek a keletkezését és amint abbahagyja a tablettát, máris könnyebben tud teherbe esni, mintha nem szedne semmit. Hasonló esetben én még javasolni szoktam a napi 2 Inofolicot, ami tovább javítja a teherbe esést és a terhesség megmaradását. Ez recept nélküli, táplálék kiegészítőként lehet megvenni. Legjobb, ha a tebletta mellett szedi és a terhesség elején is.

Tisztelt Doktornő!

Depo Proverát használtam, április 10-én kaptam az utolsót, a következőt már nem adattam be, mert babát szeretnék. 07.22.én meg is jött a menszeszem, (én menstruáltam a Depo Provera használata mellett is), majd azóta semmi. 08.13-án voltam orvosnál aki ultrahang után azt mondta 2 mm a nyálkahártyám a gyógyszer utóhatása miatt és két hónap múlva menjek vissza. Azt szeretném kérdezni van-e valami lehetőségem, hogy újra beinduljon minden. hisz a baba tervezése miatt nem mindegy mennyit kell várnom.

Köszönettel:Veress Zita

Kedves Zita!
Hormon vizsgálatból lehetne tudni azt, hogy mi az oka pontosan a méhnyálkahártya vékonyságának. Azt is jó lenne tudni, hogy van-e peteérés. Ezt a gyógyszertárban vagy Müllerben kapható ovulációs teszttel otthon is ellenőrizheti. Ha van egy kis mennyiségű vérzés, onnan számított 12-16. napon kellene reggeli vizeletből tesztet nézni. Két hónap múlva úgyis felír gyógyszert kezelőorvosa, ha kell, addig viszont hasznos lehet 2x1 tasak Inofollic és 1x1 Premens. Az első táplálék kiegészítő, a második gyógynövény alapú tabletta. Mindkettővel nagyon jók a tapasztalataim.

Tisztelt Doktornő! 1 hónappal ezelőtt stenotrophomonas maltophilia nevű baktériumot találtak a tenyészetemben. Az orvos sumetrolim( 400mg/80mg) tablettát írt fel 40db-ot kellett szednem, majd utána vagilact hüvelytablettát, a tüneteim sajnos nem múltak el, sőt változott a folyásom állaga (előtte kevés volt, átlátszó, most sárgás, bő folyás van jelen, enyhe viszkető érzés kiséretében). A mai nap folyamán jártam másik orvosnál, aki nem találkozott még ezzel a baktériummal (a másik doktor is megjegyezte, hogy a 30 éves praxisa alatt én vagyok a második.) Most macmiror komplex hüvelytablettát írtak fel. Egyébként, monogám párkapcsolatban élek, párom is szedte a sumetrolimot, illetve a tünetek jelentkezése óta nem élünk nemi életet. Ön mit tanácsolna? Segítségét és válaszát előre is köszönöm.

Kedves Laura!
Attól, hogy kitenyészik egy baktérium, még nem biztos, hogy az okozza a tünteket, panaszokat. A táptalaj is meghatározza, hogy mi tenyészik ki rajta: sokféle táptalaj van a különböző baktériumok "izlése" szerint. Van, amit nehéz tenyészteni és csak nagyon drága táptalajon lehetne - mégis az okozza a bajt. AzÖnnél kitenyészett baktérium legyengült betegeknél okoz tünetet, immunitás zavaránál, gépi lélegeztetésnél. Antibiotikum mellé érdmes egyébként gomba ellenes kapszulát is bvenni, mert gyakori, hogy az antibiotikum gombás átcsapást okoz. Az a tapasztalatom, hogy ezek a sárgás folyások inkább klindamycin tartalmú antibiotikumos hüvelykrémre vagy metronidazol tartalmú tablettára javulnak- többféle tabettát talál gyógyszertárakban ezekkel a hatóanyagokkal, különböző nevekkel más-más gyógyszertáraktól.

Tisztelt Doktornő! Az alábbi problémában kérném ki a véleményét. 46 éves elmúltam. Június 20-án 40 napi késés után (ami nem jellemző) megjött a menstruációm, ami 1 hét kivételével a mai napig tart még. Nem erős, de jelzi jelenlétét. 1999-ben volt egy méhenkívüli terhességem, melynek következtében eltávolitották a jobboldali petevezetékemet. 2013. januárjában eü küretem volt, mert találtak egy polipot. A menstruációmmal különösebben eddig semmi bajom nem volt. Voltam a doktornőmnél aki megvizsgált uh-al és mondta, hogy nem lát semmi eltérést, és lehet, hogy ez már a klima kezdete. 2 évvel ezelőtt kiderült, hogy pm alulműködésem van (jún.16-i eredményem tsh: 4,3, fsh:3.22 prolactin:34.40 ng/mL, ft4, 13.4 pmol/L, Lh2: 5.32) az általános vérképem mondhatni tökéletes. Most már egy kicsit nehezen viselem ezt az egész dolgot. És nem tudom, hogy mitévő legyek. Kérem segítsen, hogy végre rendeződjön a ciklusom... vagy ez már a klimax előszele? A doktornőm Norculotot irt fel 3x1-et addig amit tart a vérzés, majd ha már nincs, akkor csökkentsem le 2x1 szemre. Ettől el fog múlni? vagy esetleg más megoldásra kell számítanom. :(

Kedves Tímea!
Valóban lehet a változókor előjele a menstruáció késése el nem múlása. Nem termelődik sárgatest hormon, ami a megvastagodott méhnyálkahártyát minőségileg átalakítaná, időben leválasztaná. A sárgatest hormont pótoljuk a Norcoluttal. Sokszor előfordul, hogy egy ilyen epizód után rendszeres lesz ismét a vérzés. Más esetben havonta leválasztjuk Norcoluttal a ciklus második felében a méhnyálkahártyát. Ezzel a méhnyálkahártya túltengését is megakadályozzuk, melyből későbbiekben méhnyálkahártya daganat is kialakulhatna. Ha visszatér a rendszeres menstruáció, akkor is várható természetesen 3-4 év múlva a rendszertelen vérzés, vagy megszűnik a vérzés esetleg hőhullámmal. Megoszlanak a szakmai vélmények, jómagam a hormonális támogatásnak és a hormonpótlásnak vagyok híve panaszok esetén, mert manapság a kiszámíthatatlan hormonműködés nagyon előnytelen és kellemetlen.

Kedves Doktornő!
10 napja szedem az Omisson fogamzásgátló tablettát (a ciklusom első napján kezdtem el) és a vérzésem 8 nap után sem múlt el, szeretkezés után pedig fel is erősödött. Ma elmentem orvoshoz, megvizsgált és nem talált problémát. Ezért felírta a Norcolut tablettát, amelyet esténként az Omissionnal együtt kell szednem. 20 db-os a csomag, úgy értettem, hogy az egészet be kell szednem, de most elbizonytalanodtam, hogy akkor is szedjem-e amikor a placebo tabletták következnek.
Válaszát előre is köszönöm!
Lilla

A fogamzásgátló szedésének kezdésekor igen gyakran van kisebb-nagyobb vérezgetés - főleg az aktuális mentstuáció el nem múlása. Ezzel semmi gond nincs, a következő ciklus már rendben lesz. Olyan gyakori ez, hogy általában fel is szoktam hívni a kezdők figyelmét. Ha már elkezdte a Norcolutot, akkor az Omissonnal együtt felezze be. Ha nem kezdt el, akkor nem muszáj elkezdeni.

Tisztelt Doktornő!
46 éves vagyok, kezdődő menopauza tünetekre 3 hónappal ezelőtt elkezdtem használni a fitoösztrogén tartalmú Talitha sprayt. A tüneteim jelentősen enyhültek. A kérdésem az, hogy meddig használjam a sprayt. Köszönettel: Zákányi Eszter

Kedves Eszter!
Azt javaslom, hogy folytassa a Talithát. Most nyáron semmiképpen nem jó kiróbálni, hogy milyen nélküle. A resveratrol hatóanyag nemcsak a hormonális ingadozások szempontjából hasznos, többek közt az erekre is nagyon jó hatással van. További friss tudományos adatokat lehet találni az interneten, sajnos többnyire angolul. Hosszantartó használatát javaslom

Tisztelt Doktornő!

Problémám vagyis inkább kérdésem lenne Önhöz.
Kb 3,5 éve szedem a Jangee nevű fogamzásgátlót. Soha semmi gondom nem volt vele. A szedés elkezdése előtt elég rendszertelen volt a vérzésem, de nem emiatt lett felírva. Mindennap este 6-8 között veszem be. Most fordult elő velem először az, hogy az utolsó hét legutolsó szemét éjjel fél 12kor tudtam bevenni. Utána megjött a megvonásos vérzésem rendesen, aztán újra elkezdtem szedni. Kb. a ciklus közepén enyhe barnás vöröses folyásom volt 2 napig, emellett fájdogált a hasam és a derekam is egy kicsit, mintha meg akarna jönni. Egyszer-egyszer szúr a mellem is. Kb. 2 hónapja voltam elég fájdalmasan felfázva is, amire Rowatinexet szedtem és szerencsére elég gyorsan elmúlt. Nem tudom, hogy ennek a folyásnak mi lehet az oka. Olvasgattam utána sokat és én arra jutottam, hogy hormonzavar vagy esetleg terhesség, de nem tudom. Majd sort akarok keríteni az orvoshoz menésre is, de szeretném megkérdezni az Ön véleményét?

Köszönettel
Zsuzsi

Kedves Zsuzsi! A rossz időpontban jelentkező vérezgetés oka nem feltétlenül a fogamzásgátló. Gyakran tapasztalom, hogy hólyaghurut okozza, pedig a vizelet nem csíp és az is előfordul, hogy a méhnyálkahártya van egy kicsit begyulladva. Ha ismét előfordul a vérezgetés, érdemes lenne a tünetek fennállása alatt megvizsgálni és vizelet gennyet is nézni. A terhességet ki kellene zárni egy teszttel - biztos-ami biztos - bár egyáltalán nem valószínű.

Tisztelt Doktornő! Olyan problémám lenne,hogy 13 éves vagyok és hüvelygombám van. Lassan 1 hónapja elvesztettem a szüzességem,de anyukám nem tud róla. A gombás fertőzés miatt el akar vinni nőgyógyászhoz de félek,hogy kiderül,hogy már nem vagyok szűz. Ilyenkor az orvos köteles elmondani anyukámnak ,hogy nem vagyok szűz vagy ha megbeszélem vele,hogy nem szeretném ,hogy elmondja akkor nem fogja elmondani? Válaszát előre is köszönöm!

Nem köteles elmondani az orvos, mivel sem a szüzesség sem annak elvesztése nem betegség. Ha él szexuális életet, akkor előbb-utóbb majd kellene nőgyógyászati szűrés, ahová évente járni kell akkor is, ha nincs semmi panasza. Ide vagy édesanyjával megy vagy egyedül. Későbbiekben is lehet panasza, folyás, vagy alhasi fájdalom, a fogamzásgátláson is gondolkodni kell. Ha az óvszer elszakad, akkor sürgősségi tabletta kellhet, tehát vagy érdemes lenne beszélnie anyukájval vagy ha ez teljességgel lehetetlen, akkor is keressen egy megértő nőgyógyászt, akihez majd el tud menni, ha kell.

Kedves Doktornő!
Szeretném megkérdezni, hogy a Cyclo3Fort kapszula nem csökkenti a fogamzásgátló hatását? (reggel, délben szedem)

Előre is köszönöm válaszát:
Heni

Kedves Heni!
Szerencsére nincs olyan összetevője, ami közömbösítené a fogamzásgátlót, tehát a lebontását gyorsítaná vagy a felszívódását csökkentené.

Tisztelt Doktornő!Olyan problémám lenne,hogy június 18-án egészségügyi küreten estem át.A szövettan kimutatta,hogy magas az ösztrogénszintem,ezért van problémám a vérzésemmel.A nőgyógyász Norcolutot írt fel,amit a menstruáció első napja utáni 16.-ik napon kell elkezdenem szedni,naponta 2 szemet.Ezt 3 hónapig,majd újra felírják 3 hónapra.A kérdésem az lenne,hogy40 éves vagyok és babát szeretnénk a párommal. Nem tudom ez a gyógyszer megfelelő lesz -e arra hogy a hormonproblémámon segítsen.Sajnos én már nem igazán tudok fél évet elpazarolni arra,ha a gyógyszer nem megfelelő. Tanácstalan vagyok,lehet hogy inkább endokrinológushoz kellene mennem,vagy maradjak a Norcolutnál?Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Klári!
A Norcolut ideális kezelés ebben az esetben, vagyis amikor a magas ösztrogén szint miatt vastag a méhnyálkahártya. Ha nem akarnának babát, akkor jó is lenne ez így, akár hónapokig. A magas ösztrogén szint arra is utalhat, hogy a változókort megelőző hormonális labilitás már megjelenik egyik-másik ciklusban. Lehet, hogy spontás is teherbe esne, mégis azt javaslom, hogy speciális meddőségi rendelésen vagy központban kérjen tanácsot, hogy minél hamarabb sikerüljön teherbe esni.

Tisztelt Doktornő!
36 éves, 2 gyerekes, kis túlsúllyal rendelkező anyuka vagyok.
Régóta szedtem Yadine tablettát, amitől 4 hónapig köztes vérzésem volt a tablettaszedés második felében. Ekkor orvosom Dande tablettát írt fel.
Az utolsó héten 3x is előfordult pecsételő vérzés, amit törléskor vettem észre, pár órán belül elmúlt.
Ez még belefér az új tablettához való hozzászokási időbe, vagy majd megint váltásra lesz szükség?

A másik kérdésem, hogy a Cyclo3Fort kapszula nem csökkenti a fogamzásgátló hatását? (reggel, délben szedem)

Előre is köszönöm válaszát:
Heni

kedves Heni!
Az a tapasztalatom, hogy a tabletta melleti vérezgetés nemcsak a méhnyálkahártyáról jöhet , tehát nem feltétlenül a tablettát kell lecserélni. Nagyon gyakori, hogy a méhszáj felületén van egy kis sérülékeny terület. Jól kezelhető hüvelykrémmel és aztán nincs több pecsételés és vérezgetés. Az újonnan felírt gyógyszert azért érdemes kipróbálni, lehet, hogy több hónapon keresztül használva csökken a vérezgetés.

Tisztelt Doktor Nő!
Köszönöm előző válaszát! Még olyan kérdésem lenne ehhez hogy sajnos muszáj most 1hónapot kihagynom a nuvaringal mert már nem tudok kiiratni ilyet gyógyszert amit Ön ajánlott! Akkor a következő menstruációmnál ugyan úgy első nap tegyem fel mintha először használnám?és védekezzek másképpen mellette? Köszönöm Szépen válaszát!

Kedves Kitti!
Ha már túl vagyunk a 7 nap szüneten és kihagy egy ciklust, akkor a következő Nuvaringet a következő vérzés első napján kell feltenni és ugyanúgy védi mintha először használná. Ha még nem vagyunk túl, akkor használja nyugodtan a következő Nuvaringet és néhány nap múlva úgyis be tudja szerezni a kapszulás gombaellenes gyógyszert. A háziorvos is fel tudja írni. Addig is vannak recept nélküli készítmények ( Canesten, Betadine)


Tisztelt doktor Nő!
Nekem körülbelül 1 hónapja nagyon erős hüvelyi viszketésem van amire először az orvos Gynoxin 2%krémet és kúpot mondott ami 600mg!használtam egy ideig jó volt, de nem használt megint viszkettem és éget mindenem belül..elmentem hozzá megvizsgált mondta használjak klion kúpot 5 napig..használtam jobb volt de utána megint vissza jött elhasználtam a másik 5db is..hívtam őt h nem vagyok jól még mindig de én nuvaring gyűrűt használok amit Pénteken vettem le és most jött meg a menstruációm..azt mondta h akkor megint vegyek gynoxin 600 mg kúpot használjam a krémet reggel este és most hagyjak 1 hónap szünetet a gyűrűvel mert lehet attól fertőződtem vissza újra!a kérdésem az h ugyan úgy kell akkot megint elkezdenem mintha először használnám a gyűrűt?nem lesz ebből bajom h 1 hónapot kihagyok és újra elkezdem?ugyan úgy véd mintha először használnám,vagy használjak mellette más védekezési módszert?Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Lehetne szájon keresztül is gombaölő kapszulát szedni, bármelyik flukonazol tartalmú jó lenne 2x 150mg. Így a Nuvaringgel sem kellene 1 hónapos szünetet tartani. Valóban előfordulhat allergia a Nuvaringre, bár elég ritka, de akkor most, a szünet alatt meg kellene szűniie a tüneteknek. Ha Nuvaringre allergia lenne az ok, akkor esetleg szájon keresztül szedhető fogamzásgátlóra is áttérhet.

Kedves Doktornő!

A párom gombás fertőzés tüneteit észlelte magán, de nálam nem jelentkeztek a tünetek. Mindenesetre le szeretném kezelni magam, és azt szeretném kérdezni, hogy elég Canesten hüvelytablettát alkalmazni vagy antibiotikum szedése is ajánlott, hogy teljesen megszűnjön a lappangó fertőzés?
(Eddig csak canestent alkalmaztam, mikor fennállt a betegség)

Előre is köszönöm válaszát!

Nelli

Kedves Nelli!
Ha egyikőjüknél sem jelentkeznek a tünetek most már, akkor elég volt a Canesten. Ha kiújul, akkor szájon keresztül is lehetne folytatni mindkettőjüknek.

Kedves Doktornő! 39 éves koromig szedtem a yadine tablettát, amit jól bírtam. Mivel idén betöltöttem a 40-et, az orvosom azt mondta, azt már nem írhatja fel, és a qlairát írta fel, amit még nem kezdtem el szedni. 6 hónapig nem szedtem semmit, de most van egy új kapcsolatom, és fontos lenne a tabletta, viszont a Qlairáról azt olvastam, hogy erősen hajlamosít a szorongásra és depresszióra, amikből nehezen jöttem ki. Gondolja, hogy az aggodalmam alaptalan, hogy a Qlaira szorongást, depressziót okozhat, vagy van esetleg más fogamzásgátló tabletta, amit 40 fölött szabad szedni és kevésbé hajlamosít a szorongásos tünetekre? Előre is köszönöm! Orsolya

Kedves Orsi!
A Qlaira önmagában nem okoz depressziót, nyugodtan kipróbálhatja. A Yadine-nak viszont van egy vizsgálatokkal bizonyított jó hatása hangulati zavarokban és premenstruális szindrómában. A külföldi útmutatókban az áll, hogy felíható a kombinált fogamzásgátló 40 felett is ( beleértve a Yadine-t is) ha az előny meghaladja a kockázatot. Jelen esetben a hangulati zavar miatt tehát felítható, ha nem dohányzik, túlsúlyos vagy durván visszértágulatos stb. A Yadin 30ug etinil ösztradiolt tartlamz, inkább a 20 ug tartalmú hasonló készítményt kellene választani.

Tisztelt doktornő!

Egy hónapja kiderül hogy PCO-s vagyok. Emiatt nagyon pattanásos az arcom és borzasztóan törik/hullik a hajam. Az egyik mellemben cyszta volt de az utolsó ultrahang azt mutatta hogy felszívódott. Így a mai napon az orvosom felírta az Elizette (20as hormontartalmú) fogamzásgátlót annak reményében, hogy megszünteti a problémáimat. Ön szerint hatásos lesz?

Az Elizette drospirenont tartalmaz, aminek jó hatása van a hormonális eltérésekre. Szoktunk még javasolni metformint, ami a jellemző cukor-anyagcsere zavaron tud sokat javítani és az Inofollicot vagy más inozitol tartalmú készítményt. Ez a fogamzásgátló önmagában is jó döntés, a többi pedig tovább erősítheti a hatást.

Kedves doktornő! Szülés után elkezdtem szedni a Corennelle 3mg/02mg tablettát! Már a második levélnél tartok és a köztes időben barnás folyást és enyhe alhasi fájdalmat tapasztalok! A kérdésem az lenne hogy ez még természetes e vagy keresem fel a dokim h. írjon fel másik tablettát! Élhetek mellette nemi életet - nem csökken így a hatása? Teherbe eshetek így? Mindig pontosan veszem be, sose marad ki egy szem se! Köszönöm a válaszát

A második levélnél is előfordulhat pecsételő vérzés, ilyenkor még nem szoktuk lecserélni a tablettát és teherbe eséstől se kell tartani. Más is okozhatja a pecsételést, különösen, ha alhasi fájdalommal jár. Leggyakrabban enyhe felfázás, hólyaghurut okozza. Ezt háziorvosnál végzett vizeletvizsgálat is eldöntheti. Ha kicsit nyákos vagy sárgás jellegű és fokozódott az alhasi fájdalom, akkor a méhnyálkahártya gyulladása sem zárható ki. A legvalószínűbb azonban hogy nincs semmi gond és a következő levélnél ez nem fordul elő. Jelenleg is védi a tabletta a aterhességtől.

Tisztelt Doktornő!Nemrégiben jártam Önnél, Sienima fogamzásgátlót írt a havi menstruációs fájdalmak és a hozzá kapcsolódó tünetek elkerülésére. Nem tudom, hogy a gyógyszer okozhatja-e a rosszulléteket, mivel négy napja szedem, de erős hőhullámaim vannak, hányingerem, enyhe szédülést is érzek néha, erős szívdobogás érzést és a fejem is olyan "nyomott". Lehet a gyógyszer mellékhatása? Mit tanácsolna? Szedjem amíg egy levél el nem fogy és ha nem múlnak a tünetek menjek vissza Önhöz?

Köszönettel, Mónika

Kedves Mónika!
A fogamzásgátló elkezdésekor valóban jelentkezhet hányinger, de a szívdobogás nem jellemző. Az első levél szedése alatt ez valószínűleg csökkenni fog. Most egy kicsit egyébként is gyakoribb tünet a hányinger - időnként hasmenéssel. Lehet enyhe vírus fertőzés is. Ha nagyon kellemetlenek a tünetek az egész ciklus alatt, akkor lehet, hogy váltanunk kell.

Tisztelt Doktornő!
Az ősszel betöltöm a 45 évemet. Egy új kapcsolatban élek szerelmemmel, aki nagyon szeretne tőlem gyermeket. A vérzésem rendszeres, bár a menses előtt 4-5 nappal barnás folyásom van. Rendszeresen járok rákszűrésre, orvosi vizsgálatra. Egy hosszan elhúzódó bakteriális fertőzésen vagyok túl, jó lett a kenetminta eredményem. Voltam hormonvizsgálaton is a 21. napon. Eredményem:Ösztradiol:99 ng/l, Progeszteron:11,4 ug/l, Prolaktin: 260mU/l, LH: 2,7 U/l, FSH: 4,4U/L, TSH::3,08mU/l. Lát még arra reális esélyt, hogy sikerüljön, bevállalhatjuk még orvosi szempontból? Ha nehezen jönne össze, van lehetőség valamilyen termékenységnövelő segítségre?A barnás folyás nem jelent problémát? Köszönöm előre is a segítségét: Tünde

Kedves Tünde!
Ezek a hormon eredmények jók, de nemcsak a hormonális eredmények határozzák meg a sikert, hanem a petevezetők átjárhatósága és a partner termékenyítő képessége is. Ezt akkor is vizsgálni érdemes, ha mindkettőjüknek van már gyermeke más kapcsolatból, mert elzáródást okozhat egy azóta megjelent, tünetementes ferőzés is. Mivel nincs sok időnk a próbálkozásra, mindenképpen javaslom, hogy menjen el olyan nőgyógyászhoz, ahol ezzel a kérdéssel foglalkoznak, talán a meddőségi klinikák a leghatékonyabbak. Előfordul, hogy egész kis eltérést kell csak korrigálni és létrejön a terhesség - ami beavatkozás nélkül nem jött volna létre.

Tisztelt Doktornő!
Az Ön által felírt Adelle 3mg-os tabletta sajnos 1 havi kiszerelésben nem elérhető, csak a 3 havi. A kérdésem az lenne, hogy mi az a helyettesítő gyógyszer, amit helyette elfogadhatnék és kiválthatnék?
Válaszát köszönöm!

Többféle fogamzásgátló vana gyógyszertárakban ugyanolyan hormonális összetételben. Ha megnézzük a hatóanyag összetételt a név alatt, akkor azt látjuk, hogy 20ug etinil ösztradiol és 20mg drospirenont tartalmaz. Ilyen még az Elizette, Symicia, Yasminelle, Corenelle és még néhány másik. Fogamzásgátló hatás szempontjából nincs külömbség köztük. A gyógyszerészek úgy szokták kiválasztani a helyettesítő gyógyszert, hogy azonos legyen a hatóanyag tartalom, így amit javasolnak, az megfelelő. A másik megoldás az szokott lenni, hogy másnapra meghozatják a gyógyszer szállítóval a felírt gyógyszert

Tisztelt Doktornő!
Már majdnem két és fél éve szedek symiciát, eddig semmi probléma nem volt, de most minimális barnás folyást tapasztaltam, ilyen se fordult eddig elő (menstruációm két hete volt, akkor szombaton kezdtem az új levelet szedni, ma tartok a 10. szemnél). Gyógyszer nem maradt ki, nem is késtem vele soha, és elvileg semmi olyat nem szedtem, ami csökkentette volna hatását. Mi okozhatta/okozhatja a problémát?
Válaszát előre köszönöm!

Biztosan jár évenként nőgyógyászati szűrésre, mert akkor kizárható, hogy nagyobb gond lenne. Előfordul, hogy kevés barnás pecsételés jelentkezik akár szedünk tablettát, akár nem. Ennek forrás vagy a méhnyálkahártya vagy egy kis hámprobléma a méhszájon. Ez utóbbi gyakran egy kis mennyiségű folyás miatt alakul ki, amit bakteriális vaginózis okoz. Ennek kicsit lúgosabb a vegyhatás, ami a hámnak nem tesz jót. Legtöbbször helyi probiotikum, mint Lactinelle. Ne aggódjon, ártalmatlan jelenség szokott ez lenni . Ha ismétlődik, akkor érdemes egy vizsgálattal tisztásni, mi is a kiváltó ok. Még felfázás is szóba jöhet.

Kedves Doktornő !

Fogamzásgátló módszerként a Nuvaring hüvelygyűrűt használom, amit április 2-án helyeztem fel először, a menstruációm első napján, ami 4 napig tartott. Egy hétre rá pecsételő vérzés jelentkezett, ami 1-2 napig tartott, viszont azóta minden nap barnás folyásom van, mint a menstruáció utolsó napjain. A kérdésem az lenne, hogy ez normális-e és azért van, mert még nem szokta meg a szervezetem ?

Válaszát előre is köszönöm!

Az első hónapban valóban elég gyakori panasz a pecsételő vérzés, ami ugyan kis mennyiségű, de zavaró lehet. Nem kóros, a méhnyálkahártya az első hónapban még nem alkalmazkodott a hormonhatáshoz. Sokaknál segít a Rutascorbin 2x1 tablett, ami recept nélkül kapható és C viatmin valamint P vitamin van benne.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés