Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Tisztelt Doktornő!

Nőgyógyászom tegnap felírt nekem Macmiror komplex lágy hüvelykapszulát. Ma este volt az első nap, hogy felhelyeztem.
Az lenne a kérdésem, hogy normális-e, hogy sárgás hüvelyi folyásom van, és akárhányszor megyek wc-re nem múlik el. Ez így nem probléma?

A betegtájékoztató erről semmit nem ír.

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel: Zsófia

Kevés folyás valóban lehet a kapszula mellett, de ha kifejezetten sárgás, az a folyás szine: a baktériumok ilyen váladék termelődését okozzák. Ha 2 nap alatt nem javul, akkor lehet, hogy szükség lesz szájon át szedhető kezelésre.

Tisztelt doktorno! Feleseggemnek 3het ota visza tero huvej viszketese van amihez nem tarsu gombas fertozes .Ijen kor elofordul hogy 2 keresztes a vizelete .Eves szinten 3 -4 alkalommal is elofordul.2eve klimax korba lepet. Lehet e a klimax tunete.

Ezekre a tünetekre hajlamosít a klimax, de nem feltétlül okozza. A hüvelyszárazságra helyi krémeket szoktunk használni ( Ovestin és Vagisan -mindkettőt egyszerre) Viszonylag gyakori a lichen nevű betegség, mely kezdeti állapotában alig látszik és erre is kell egy krém, amit csakvényre adnak ki. Viszont feltétlen kezelendő, nemcsak a kellemetlensége miatt.

Tisztelt Doktornő!

Felmerült bennem egy kérdés és mindenképpen szeretnék választ kapni rá,mert sehol nem találok erre vonatkozóan leírást.
Korábban visszatérő problémám volt a hólyaghurut gyulladás,"felfázás". Végül kiderült,hogy bakteriális vaginózis van a háttérben,amire tejsavas hüvelykúp használatát javasolták,akár kúra szerűen is.Úgy gondolom,hogy meg is oldotta a problémát.
A férjemmel való együttlét után előfordul,hogy használok ilyen kúpot,mert mindig rettegek,hogy visszatér a bajom.Az lenne a kérdésem,hogy ez a kúp ilyenkor nem csökkenti a spermaszámot?Vagyis nem gátolja-e meg a teherbeesést?Lehet ilyenkor használni?Vagy mellőzem?

Köszönettel:Kata

De igen, a tejsavas kúp rontja a hímivarsejtek életkilátásait. Ha babát szeretnének, akkor ovulációs tesztet érdemes használni és ha megjelenik a két csík, akkor 2 napig mellőzze a kúpot. Szájon keresztül szedett probiotikum is nagyon hatékony, ezért a középső hétben inkább azt javasolnám.

Tisztelt Doktornő !

Segitségét szeretném kérni ! Februàr 9.-én 28 napra megjött pontosan a menstruàcióm de februàr 1.-én be kelett vennem egy eset utàni tablettàt . Majd februàr 23.-àn amikor a ciklusom 15 . napjàn voltam 2-3 napig kis mennyiségű folyàsos vérzésem volt ! Màrcius 7.-én kellett volna megjönnie akkor volt a ciklusom 28. Napja de nem jött meg ! Ma màrcius 19.-e van ès a 40. Nap hogy nem jött még meg ! Vettem terhességi tesztet negativ lett, a hasam pàr napja nagyon görcsöl pont ott ahol szokott mint mikor menstruàlok ! Mit tegyek ? A gyógyszer zavart be igy ? Vagy lehetek terhes is ?

Sajnos az esemény utáni tabletta néha fél évre is összezavarja a ciklust. Ha ovuláció környékén kényszerül rá az ember, akkor pedig 20% a teherbe esés valószínűsége, tehát kizárólag katasztrófa elháritásra való. Ha negatív a teszt, akkor nem terhes, az aktus után 10 nappal már ki kell mutatnia - ha ugyan azóta nem történt gyanús aktus. Legjobb rendes fogamzásgátlót szedni, kevesebb is a hormon terhelés és biztonságosabb is. Ha nem jönne meg 2 héten belül, akkor érdemes hormonális kezeléssel rendezni.

Tisztelt Doktornő!
Múlthéten voltunk önnél a tíz éves kislányommal folyásra panaszkodva,A felírt gyógyszert "Supplin " beszedte három napig ,viszont a tünetei nem múltak el.Egye tovább a gyógyszert vagy vigyem vissza önhöz ?
Köszönöm a segítségét!

Ha nem javul a kezelésre, akkor sejnos meg kell nézni kicsit részletesebben. Addig is érdemes omega3 tartalmú gyerekvitamint szedegetni és a Immunokid is szokott javítani. Kívül a cinkes TENA krémet kellene használni, hogy ne legyen csípős érzése a kislánynak az iskolában.

Kedves doktornő!
2 hete voltam önnél, Volina fogamzázsátlóról váltottunk Zoelyre. Mennyire normális, ha közti vérzést oko, illetve libidócsökkenést?
Legetséges, hogy most a szervezetem nem tolerálja jó a hormonokat? Érdemes még harmadik fajta fogamzásgátlót próbálnom?
Kszönöm válaszát!

A Zoely mellett általában kevésbé van libido csökkenés. A közti vérzés a Zoely mellett gyakoribb, mint a Volina mellett, bár azt nemcsak tablettára adott méhnyálkahártya válasz okozhatja, hanem kisebb gyulladás is. Szerintem 3 hónapot érdemes neki adni és ha nem lenne elég, akkor még szóban jön másik fajta gyógyszer.

Tisztelt Doktornő!
54 éves vagyok, kb. 7. éve szedem a Tri-Regol tablettát. 13. éve kezelnek magas vérnyomással, illetve egy éve diagnosztizálták a cukorbetegségemet, amit gyógyszeresen kezelnek. A házi orvosom javasolta, hogy kérjek tanácsot nőgyógyásztól, mert ilyen betegségek mellett a tabletta okozhat trombózist.
Köszönettel: Ilona

Manapság a konferenciákaon arra bátorítanak, hogy az Önéhez hasonló esetekben a fogamzásgátlót váltsuk hormonpótlásra. Ha magasabb a vérnyomás, akkor drospirenon tartalmú tabletta kellene ( pl Angeliq) ami csökkenti a vérnyomást. Cukorbetegség esetén az erek állapotának romlását is csökkenti. Sok folyadékot kell fogyasztani hozzá és mérni a vérnyomást, mert csökkenni szokott és stabilabb is.

Kedves Doktornő!Először is köszönöm eddigi válaszait.Sajnos nem kerültem el a eü küretet,10.-én meg is csinálták.Norcoluttól erős vérzésem volt de kaptam rá ergam cseppet mire műtöttek el is mulasztotta.Műtét után volt egy kis vérzés még a kórházban de aztán reggelente pici bordós nyálkás valami volt csak a papíron.Ma hajnalban ez az 5.nap ,kicsit több volt ez is ilyen nyálkás bordós de jött a wc be is .Normális hogy 5.nap erősebben van eddig meg szinte semmi.Jövőhéten kell visszamennem,vagy ez miatt menjek előbb .3-4 napot mondtak a kórházba addig lehet vérzés nekem pedig addig nem is volt szinte semmi.Köszönöm válaszát.

A beavatkozás után kevés pecsételő vérzés visszatérése lehetséges. Ilyenkor a méhnyálkahártya felépülésének el kell indulnia, ehhez pedig a szabályzásnak újra kell indulnia.

Tisztelt doktornő, 46 éves vagyok, nem szűnni akaró vérzés miatt volt egy küretem. A küret után a szövettan: méhnyálkahártya polip ( lehet csavart, részben elhalt ) a zárójelben levő szöveget fordítóval fordítottam mivel román nyelven van a diagnózis. Dokim méhtükrözést javasol, ha szükséges polip és méhnyálkahártya eltávolítást is, mivel sajnos elég vastag most is a nyálkahártya menstruáció után 2,5 cm és pecsételő vérzés is folyamatosan tart. Van két miómám is azokról egyelőre nem esett szó. Mi az ön véleménye erről az egészről lehet-e ez már daganat és milyen kezelést javasol a továbbiakban (engem már teljesen kikészít ez az egész idegileg) köszönöm szépen, további szép napot .

A vastag méhnyálkahártya miatt érdemes a ciklus második felében mindig Norcolutot szedni, ami leválasztja, letisztítja a méhnyálkahártyát, A vastag méhnyálkahártya azért alakul ki, mert a petefészek tüszőhormon termelődése még rendben van, de a ciklus második felének hormonja,a progeszteron már kevés. Ezt adjuk vissza és így visszaállítjuk a természetes folyamatot. Ez azért is fontos, hogy nem alakuljon ki a méhnyálkahártya rákmegelőző állapota. A myomára nincs különösebb hatással. A Norcoluttal újra rendszeres és normális mennyiségű lesz a vérzés


Kedves Doktornő! Segítséget szeretnék kérni 45 éves vagyok még nem szültem és terhes sem voltam soha. A jobb mellemben két ciszta van 1cm meg egy kisebb. Ultrahang vezérelt citológiára kaptam beutalót a kórházba. Abba kellett hagynom a Miligest fogamzásgátlót mert valószínűleg ettől lett a melleben a ciszta. Ciklusrendezésre szedtem a fogamzásgátlót mert különben állandóan vérzek.Most hogy, abbahagytam tényleg állandóan vérzek. Abban kérném a segítségét mit kellene tennem hogy, beálljon a vérzésen a normális állapota! Kihez fordulhatók ilyen problémával? Köszönöm válaszát!

A fogamzásgátlók közül nem mindegyik hajlamosít a mellben ciszta képződésre. A drospirenon tartalmúak például kevésbé okoznak ilyen problémát. (Végeztek vizsgálatokat a mellszövetre való hatással kapcsolatosan ) Érdemes lenne egy ilyet elkezdeni és persze figyelni a hatást.

Kedves Doktornő!2héttel ezelött voltam Önnél,hogy szeretnek kisbabát.Ajanlotta nekem az inofolicot es azota szedem.Jövöhét végén (20.a) körül kell megjönnie,de tegnap ota van egy kis barnás folyasom es volt pár csepp vér is nagyon minimalis.Ovulacio 5.e körül volt.Lehet az inofolictol?Köszönöm válaszát!:)

Nem valószínű, hogy az Inofolic okozta a barnás pecsételést. Az ovuláció környékén van egy kis tüszőhormon esés és ez sokaknál okoz a középidőben egy kis pecsételést. Ne aggódjon, nem jelent gondot. Ha bővebb lenne a vérzés, akkor persze érdemes megnézni az okot.

Kedves Doktornő! Hétfőn fejeztem be a norcolut szedését,ma reggelre megjött.Reggel óta félóránként megyek wc re annyira meg jött,volt benne egy nagy kb 4cm nyálhahártya darab,sok kicsi meg alvadt vér.Normális ennyire erős vérzés meddig tarthat kell vele orvoshoz mennem?Mit tegyek hogy csökkentsem a vérzést?Köszönöm válaszát:

A Norcolut segít leválasztani a méhnyálkahát. A bő vérzésre és megelőzésére mindig érdemes méhösszehúzót és vérzéscsillapítót szedni ilyenkor ( Ergam, Exacyl) Amikor sok a vérzés és alvadt is, akkor legtöbbször már nemcsak menstruációs szövettörmelékről van szó, hanem a keringő vérből is a kelleténél több jut a méhűrbe. Ezért kell összehúzni a méhizomzatot gyógyszeresen. A vérszegénység megelőzésére érdemes vaskészítményt szedni.

Kedves Doktornő! 48 éves vagyok. 2012 márciusában petefészek ciszta miatt eltávolították a bal petefészkem. Novemberében pedig volt egészségügyi kaparás következtében egy mióma eltávolításom. Azóta úgy két havonta volt menstruációm, de nagyon kevés volt hogy a betéten nem is látszott vagy alig. Tavaly augusztusban is így kezdődött, aztán kb 1 hét után egyre erősebb lett. Akkor csináltak nálam egy egészségügyi kaparást, aminek az eredmény hormonális dysfunctió zavara lett.A kezelőorvosom azt tanácsolta, hogy ne szedjek hormont, mert soha nem szedtem, majd ha legközelebb megjön akkor beszélünk róla. Azóta kétszer volt valami nagyon kevés szinte rózsaszín nyákos váladékozásom pár napig (október végén, meg decemberbe) Most viszont megint febr 15-el kezdődött hasonlóan, egy hete viszont 23-ával erősődött. Ma voltam orvosnál, de nem volt akihez szoktam járni és kaptam Norcolut tablettát. Azt mondták 20 napig szedjem napi 1-et majd egy hét szünet.3 hónapon keresztül. Ez rendezni fogja a ciklusom.
Kérdésem az lenne, hogy 3 hónap múlva vissza kell mennem kontrollra ugye, mert erre nem adtak felvilágosítást, sőt még ambuláns papírt sem kaptam csak receptet. Mitévő legyek? Csináljam végig ezt a kúrát? Ma már bevettem az első tablettát. Sokfelé olvasgattam a hormonkezelésről is, de kicsit félek tőle. Sajnos viszont ez sem megoldás ha egy kicsit erősödik a mensim már pánikrohamot kapok, hogy újra gondom lesz :( Segítségét előre is megköszönöm.

A lehető legjobb megoldás a Norcolut tabletta. A normális ciklusban a petefészek az első két hétben tüszőhormont ( ösztrogént) termel, a második 2 hétben sárgatest hormont ( progeszteront). Az ösztrogén megvastagítja a méhnyálkahártyát, a sárgatest hormon pedig átalakítja úgy, hogy 4-5 nap alatt teljesen leváljon, normális mennyiségű vérzés kíséretében. A változó korban gyakori,hogy a petefészek még elég ösztrogént terem, de a sárgatest hormon már kevés. Így a méhnyálkahártya vastagszík, bő, darabos vérzés lesz és nem is mindig akar elállni. Ha ezt kezelés nélkül hagyjuk, akkor hosszú idő elteltével méhnyálkahártya rák irányába alakulhat a folyamat. Ezt akadályozza meg a Norcolut, ami sárgatest hormon készítmény. Használatától nem kell félni, mert inkább megvéd a bajtól, minthogy okozná. A sok gyógykaparás nem természetes dolog, nem is egészséges. Nagyon jól tette, hogy szedi a Norcolutot. Vannak asszonyok, akik a ciklus második felében mindig szednek 10 napig Norcolutot, amíg hoz vérzést. Így kiszámítható a várzés, nem lesz vérszegénység és a méhnyálkahártya rosszindulatúvá válása is kizárható. Nagyon jó kezelést választott.

Kedves Dr.nő Gombás fertőzésre A Macmiror Complex hüvelykapszulát és a krémet írták fel. Nem ismerem ezt a fajta gyógyszer. A krém mellé van aplikátor, ami segítségével bejuttatom a krémet a hüvelyembe. A kérdésem az lenne, amiről elfelejtettek tájékoztatni, hogyan használjam helyesen? Először a hüvelykapszulát, majd a krémet helyezzem fel? Vagy esetleg fordítva? Vagy este a kapszulát és reggel a krémet? Fogalmam sincs, és a betegtájékoztatóba sincs leírva .Köszönettel : Berni

Én úgy szoktam javasolni, hogy a hüvelykapszulát esténként, míg a krémet kívül. Elég gyakori, hogy a combhajlatban vagy a gáton máshol is van piros, gombás terület. Ez napi 2-szer érdemes bekenni. Ha nem javul egy hét alatt vagy visszaesik, akkor szájon keresztüli flukonazol kapszulás kezelést javasolok és a partnernek is be kell vennie egy kapszulát. Ha nem gyakori a gomba, akkor elég a helyi kezelés.

Kedves Doktornő!
21 éves vagyok elkezdtem szedni az Elizette nevű fogamzásgátló tablettát,de ez az első hogy tablettát szedek korábban nem szedtem. Egy havit be is szedtem és most jön a 7 nap szünet. Sötét barna váladékozásom van, Egy hónapja kb. halványbarnás volt. De kaptam már hüvelykúpot fehérfolyás miatt. Ez a sötét barna színű a fogamzásgátló miatt lehet? Előre is köszönöm a válaszát!

Igen, így van. A barnás vérezgetés a menstruációnak felel meg. A fogamzásgátló vékonyabbá teszi a méhnyálkahártyát, ezért nincs olyan mennyiségű szövet, ami leválna. Ez normális, ne aggódjon.

Kedves Doktornő! Múlthét csütörtökön voltam Önnél magánrendelésen és gyulladás miatt Dalacin hüvelykrémet, valamint Femiflo tablettát kaptam (megelőzés képpen). A krémet csütörtök este és péntek este használtam is, azonban szombat este óta hányás,hasmenés,fejfájás és láz gyötör. Ez lehet a krém mellékhatása? Ha igen mi a teendő? A gyógyszert mikor szedjem be? Fehér folyást is tapasztaltam az elmúlt napokban. Ez is összefügghet a helyzettel? Válaszát előre is köszönöm!

Ezek a panaszok nem a gyógyszerek mellékhatásai. Sajnos ezekben a hetekben elég sokan szenvednek vírusos fertőzéstől, melynek ezek a tünetei. Ennél a fertőzésnél különösen fontos a bő folyadékfogyasztás ( akár gatorade sport ital), mivel az ion és folyadékvesztés kifejezett. A hasfogó hatású Lopediumra is szükség van. Az immunitás ilyenkor tovább gyengül, így a hüvelyi panasz fokozódhat. Jobb lenne ha tudná használni a hüvelykrémet és legalább egy kapszulát bevenni. Valamilyen probiotikumra is nagy szükség van. A hányásra nap közben a vény nélküli degasint tudom javasolni, ami nem álmosít.

Kedves Doktornő!időközben voltam orvosnál,hüvely ultrahangal 21.8mm méhnyálkahártyát állapított meg.Norcolut tablettát írt 5napig 2x2.Pecsételés elmult ha beszedtem megfog jönni és ha elmult ujra ultrahang.Ha ekkor is vasta lessz akkor eü küret.Azt szeretném kérdezni hogy elkerülhetetlen a küret vagy van más megoldás?A norcoluttól lefog válni rendesen a nyálkahártya?Köszönöm válaszát.

A 21, 8 mm valóban nagyon vastag. Akkor szokott előfordulni, amikor túl sok az ösztrogén és kevés a sárgatest hormon, aminek a ciklus második felében kellene termelődnie. Ennek pótlására szoktuk adni a Norcolutot. Ilyen vastag méhnyálkahártya mellett bővebb, darabos vérzés szokott jelentkezni. Ha hosszabb ideig áll fenn ez a hormonálisan nem kiegyensúlyozott állapot, akkor a méhnyálkahártya rákmegelőző állapota alakulhat ki. Ennek a megoldása: vagy minden ciklus második felében sárgatest hormon készítmény ( pl Norculut, Utrogestan stb) vagy kis hormontartalmú fogamzásgátló. Mindkettővel megelőzhető a fenti szövődmény

Kedves Doktornő! 38 éves nő vagyok. Soha nem szedtem fogamzásgátló tablettát. A ciklusom 26 napos. Eddig semmi probléma nem volt vele. Most peteérés idején fájt a hasam, és két nap múlva barnás pecsételés kezdődött. Egyik nap van, másik nap nincs. Nem erős, sokszor csak a WC papíron látható. Már 6. napja tart ez a folyamat, de semmim nem fáj. Okozhatja-e ezt a stressz, mert mostanában nagyon sokat idegeskedem. Válaszát köszönöm!

A stressz mindenképpen tud ilyen panaszt okozni. Úgy tűnik, hogy kevés sárgatest hormon keletkezett ebben a ciklusban. Hormon vizsgálat is segít az okot kideríteni, ha ez ismétlődne: prolaktin, pajzsmirigy, AMH. Első lépésként gyakran segítség a Premens vénynélküli gyógynövény alapú tabletta és a rutascorbin. Az inozitol tartalmú táplálék kiegészítők is javítják a működést.

Kedves Doktornő, érdeklődni szeretnék hogy a Betalocot és a Symicia fogamzásgátlót lehet e egyszerre szedni? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugodtam szedheti egyszerre. Ne felejtkezzen el arról, hogy a Symicia mellett elég folyadékot fogyasszon. Ha kevés a folyadék, gyakoribb a rohamszerű gyors szívdobogás

Kedves Doktornő!42 éves vagyok,olyan problémám van,eddig 21-24naposak voltak a ciklusaim.Dec.30.-án volt meg normálisan.A következő csak febr 5.-én kezdődött de 15ig csak pecsételő volt szinte csak a papiron volt élénk rózsaszin16 .-án kezdődött normálisan ami még a mai napig tart de már nagyon gyenge szinte csak papiron látszik de még van.Lehet ez már a változó kor kezdete?Jövőhétre tervezem hogy orvoshoz menjek.Rutascorbin lehet rá megoldás?Vagy cickafarkfű tea?Köszönöm válaszát.Rita

Lehet a változás első szele, de az is lehet, hogy stresszesebb időszaka volt és 40 év után az agyban található hormonális vezérlés egy kicsit sérülékenyebb. Hormon vizsgálat is segít, ha ez ismétlődne: prolaktin, pajzsmirigy, AMH. Első lépésnek gyakran segítség a Premens vénynélküli gyógynövény alapú tabletta és a rutascorbin.

Kedves Doktornő!

Petefészkemben kialakult ciszták miatt Doktornő az Inofolicot javasolta nekem, amit szedtem is 4 hónapig, de az árát kicsit sokalltam, ezért kerestem helyette mást. A Pharmekaltól találtam Myo-inositol plus folic acid nevű inozitolt. Kérdésem az lenne, hogy erről van-e valamilyen véleménye Doktornőnek, lehet-e olyan hatásos, mint az Inofolic. Kétségeim csak az ára miatt vannak, mert dupla adag majdnem fele árú, egyébként összetevői megegyeznek az Inofolicéval.

Válaszát előre is köszönöm!

Valóban lehet kapni másik inozitolt tartalmazó készítményt, fontos, hogy ellenőrizzük a dózist: napi 2-4 gramnak meg kell lennie ( attól függően, hogy hogyan javasolja a szedést a kezelőorvos ) A myoinozitol nem teljesen ugyanaz, mint az inozitol, de én is észrevettem, hogy egyre több asszony választja az olcsóbb megoldást és náluk is ugyanolyan sikerességet tapasztalok.

Kedves Doktornő.
Barátnőm elkezdte a zorllyt használni első menzesz helyett napokig görcsölt,reggel néha alvadt véres volt és napokig csak ilyen barna volt. Ez a gyógyszerhez való hozzászokási idő alatt normális??? Vagy kezdhetek megilyedni?

A fogamzásgátló elkezdésekor előfordulhatnak ezek a panaszok. Az első levélnél leginkább, a másodiknál már sokkal ritkában. Utána már nem szabad kiefejezett görcsöknek jelentkeznie a menstruáció alatt, mert ha így lenne, akkor másik tablettát kell választani.

Kedves Doktornő!

A menstruációm az elmúlt 3 ciklusban össze-vissza jelentkezett.Jártam orvosnál,hüvelyi uh-n nem látott semmi kórosat,menszesz rendezésre Noroclut szedését javasolt,majd utána hormon labort.
A Norcolutot úgy beszéltem meg vele,hogy hétfőn kezdem szedni,10 napi napi 2x1.
Sajnos ez az időpont beleesik egy utazásba(szerdától vasárnapig),amit hónapokkal ezelőtt lefoglaltunk(családlátogatás),és 5 órás repülőúttal jár.
Okozhat e bármilyen kockázatot(pl.trombozist illetően)?Esetleg toljam el a gyógyszer szedését egy héttel?
Trombózisra nem vizsgálatak,de szerencsére családban nem fordult elő,illetve hasonló problémák miatt kb.2,5 éve 3 cikluson keresztül szedtem Norcolutot,ami akkor semmilyen kellemetlen tünetet,mellékhatást nem okzott.
28 éves,egyébként egészséges nő vagyok,nem szedek semmilyen gyógyszert.
Mit javasolna?

Köszönöm a segítségét!
Andrea

Nyugodtan szedje a Norcolutot, addig se fog meglepetésszerű vérezgetés jelentkezni. Csak sárgatestszerű hormont tartalmaz, nem ösztrogént, így egyáltalán nem fokozza a trombózis rizikót. Minden repülőútnál érdemes mindenkinek figyelni a trombózis megelőzésre: sok folyadék-fogyasztás, mozgás a folyosókon, vagy legalábbisa széken kell tornáztatni a lábakat. Ehhez vásárolni kell plusz ásványvizet a tranzit váróban. Utazás előtt egy szem Aspirin bevétele mindenkinek jót tesz ( kivéve a gyomorfekélyeseknek).

tisztelt doktornő januàr 17-én volt menszim tiz napig tartott ezért elmentem nőgyogyászhoz babàt szeretnénk azt mondta minden rendbe és hogy megfog jönni látta hogy érik a tüsző de még azota sem jött meg ezért 15-én tesztet csinàltam ami negativ lett van egy pici esély hogy mégis babàt vàrok???

Kedves Erzsike!
A fogantatás után kb 10 nap mulva többnyire pozitív a teszt, mert be kell ágyazódnia, magzatbolyhoknak kell fejlődnie és azok fogják a terhességi hormont termelni, amit a teszt kimutat. Peteérés - tehát fogantatás -bármelyik napon lehet, nemcsak a 14.napon, tehát nincsen kizárva a terhesség, ha a megtermékenyülés kicsit később következett be, mint a ciklus közepe. Ha mégsem, akkor érdemes lenne inozitol tartalmú vitamint szedni, ami recept nélkül kapható a gyógyszertárban.

Kedves dr no!
Egy honapja szedem a fogamzas gatlot.enyhe egest erzek a huvelyemnel eggyuttletkor...valamit tudna ajanlani amivel vedeni lehetne vagy helyre allitani a huvely ph jat?fertozesem nm hiszem h van mert csakis olyankor erzem...ugy gondolom ez mellekhatas lehet.nem sokara megyek orvoshoz kisse keson tud fogadni,addigis jolenne valami amivel megszuntethetnem.Koszonom valaszat elore isml.

Kedves Enikő a viszketés leggyakoribb oka a gomba. Erre a recept nélkül kapható gomba ellenes krémek,( mint Canesten ) hatékonyak szoktak lenni. Ha nem, akkor úgyis el kell menni vizsgálatre, ahol felírják a hetékonyabb gyógyszert.

Kedves dr.no!
Fogamzasgatlot szedek (Yaz t) amit a nogyogyaszom irt fel,kivizsgalas utan (minden rendben volt)az elso plikket beszedtem ,volt barnas folyasom menstruacio utan is amirol azt mondtak ez teljesen normalis az elso - harom honapban.
A kerdesem az lenne ,hogy neki fogtam a masodik plikknek (egyik nap nem volt mar csak enyhe verzes masik nap volt , ez normalis?? )valamint az erek falainak erosittesere rutascorbint vagy inkabb 1000es C vitamint szedhetnek? Koszonom elore is valaszat!

Kedves Enikő!
Valóban így van: a fogamzásgátló szedésének elkezdésekor lehetséges ilyen kis vérezgetés vagy barnás pecsételés. Az 1000-es C vitamin jó ötlet,van akia Rutascorbint kedveli, 2x1 adagban

Kedves Doktornő!
5 napja tették fel a Mirena spirált, előtte Dande tablettát szedtem. A vérzés a felhelyezést követő második napon elmúlt, viszont sárgás folyásom van.
Viszketés, fájdalom, égő érzés nincs.
Ellenőrzésre egy hónap múlva kell mennem.
A kérdésem az lenne, hogy normális-e ez a sárgás folyás, vagy esetleg valami sürgősebb teendőt igényel, mint a kontroll ideje.
Köszönettel várom válaszát: Heni

Kedves Heni!
A sárgás folyást valóban legjobb lenne kezelni szájon keresztül pl. klion tablettával. Ha ez nem elérhető, akkor legalább Betadin hüvelykúp kellene, ha nincs jód allergiája. Ez nem recept-köteles.

Tisztelt Doktornő!

Férjemnek 22 év házasság után korai magömlése van, még behatolás előtt. Urológusnál volt, szervi bajt nem talált nála, felírta a 30-mg-os Priligy tablettát.
Ez sem használt. Kérem segítségét. mit tudunk tenni?

Ez a problém jól kezelhető. Vannak más gyógyszerek, amelyeket érdemes kipróbálni vagy hozzáadni. Úgy tapasztalom hogy a szexuálterápiával is ki kell egészíteni a kezelést. Én sajnos csak Szentesen rendelek, Budapesten Füredi Krisztiánt vagy dr Süli Ágotát javasolnám.

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a gyors és nagyon konkrét választ a mióma és polip kapcsán!
Most már csak az a kérdésem: mit tegyek? Hogyan lehet kivizsgáltatni a polipot és a miómát a leghatékonyabban?
Ha csupán a polipot távolíttatnám el, az nem lenne fél megoldás ebben az esetben? Hiszen lehet, hogy a fájdalmak továbbra is fennállnának a bal petefészek körül.
Ön mit javasolna?

Köszönettel:
Debreceni Erika

Kedves Erika!
Ezkét teljesen külön probléma. Az ultrahang mindkét elváltozás elhelyezhkdését és szerkezetét le tudja írni. A méh belsejében levő polipot kb 20 perces hüvelyi műtéttel lehet eltávolítani. Ez nem nagy megterhelés a szervezetnek. A méh külső felületén levő myomagócot laparoscóppal vagy nyitott műtéttel lehet eltávolítani. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ez okozza a fájdalmat, lehet, hogy másik méretű pesszárium kell - mert ez szokott változni. A kezelőorvos dönti el, hogy érdemes-e belenyúlni a hasba, amikor nem is biztos, hogy a külső myomagóc bármi gondot is csinálna. 35 év felett 35-40 % a különböző nagyságú myomák gyakorisága, legtöbbször nincs orvosi indok arra, hogy eltávolítsák, mert teljesen ártalmatlan. Ettől függetlenül a méh belsejében levő képletet érdemes eltávolítani.

Kedves Doktornő!
Munkahelyemen rendszeres szűrésre keretén belül azt tanácsolták , hogy sürgősen keressek fel szakrendelést a citológiai eredményemmel!
A leleteimnél a következők vannak bejelölve: CIN I., HSIL (súlyos), CIN II.
Ezek láttán nagyon megijedtem...Mennyire lehet ez súlyos?
Köszönöm válaszát!
Andrea

Kedves Andrea!
Ez az eredmény olyanmértékű gyulladást jelent, ami feltétlenül sürgős kezelést igényel. Ez lehet helyi kezelés vagy a hámelváltozás eltávolítása kis műtéti beavatkozással. A beavatkozás után teljes a gyógyulás szinte mindig. Ezt legtöbbször a humán papillóma vírus okozza. Semmiképpen ne halogassa és ne kezdjen "természetgyógyászati " módszereket keresgélni. A nőgyógyászati rendeléseken alkalmazott kezelések hatékonyak, sok páciensem szült. Van, hogy műtét se kell, de kezelés feltétlenül.
Sok páciensem szült a beavatkozás, kezelés után.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés