Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Tisztelt doktornő.Kérdésem az lenne h 5éve szedek volina fogamzásgátlótablettát és most vasárnap szedném be az utolsót utánna következne a tablettmentes szünet és menszesz..kérdésem az lenne h gyereket szeretnék válalni.és gyógyszer szedését mikor hagyhatom abba?teherbe eshetek e azonnal a vagy idő kell? köszönöm

Kedves Szilvia!
Orvosi szempontból már az abbahagyás utáni ciklusban rögtön lehet próbálkozni, legtöbbször teljes értékű peteérések indulnak. Azt javasolnám mégis, hogy ebben a hónapban kellene friss szűrés, hanem volt esetleg egy éven belül, de vizsgálat mindenképpen, mert ilyenkor még sokkal több gyógyszert haználhatunk,mint terhességben. Érdekes lehet az ovulációs teszt is, ami ha két csíkot húz, akkor 36 órán belül együtt kellene lenni a férjével. Ha fogamzásgátló szedése előtt rendszertelen volt a vérzés, akkor ne várjon a spontán teherbe esésére fél évnél tovább, menjen el vizsgálatra.

Tisztel Doktornő!

Olyan problémám adódott, mondjuk nem biztos probléma, de a Simicia-ról a Zoelyre váltottam és az első hónapnál tartok. A nyaralásra gondolva egy héttel tovább szedtem a placebo tabletta kihagyásával, ahogy letelt az egy hét be vettem a placebo tablettát, de a 4 nap alatt nem jött meg a menstruációm és pecsételő vérzés sem jelentkezett. Az egy hónapban párszor volt együttlét is.

Vagyis az lenne a kérdésem, hogy csináljak egy terhességi tesztet, vagy ne aggódjak, mert egy kicsit várni kell, hogy megszokja a szervezetem vagy valami betegségre utal és forduljak Önhöz?

Válaszát előre is köszönöm.

Köszönettel: Nagy Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!
A Zoely tablettával elég gyakori, hogy nagyon kis mennyiségű a vérzés, sőt egyes ciklusokban nem is jelentkezik. Ez más fogamzásgátlókkal sem ritka, de ezzel még többször van így. A tovább szedés méginkább fokozza annak a valószínűségét, hogy vékony a méhnyálkahártya és nincs minek távoznia a placebo ideje alatt. Nem jelent természetesen terhességet. Terhességi tesztet persze lehet csinálni a megnyugvás végett, de nem valószínű, hogy bármi gond lenne.

Tisztelt Doktornő! 51eves vagyok mar 3 küreten túl. 2008 ösztrogen sok volt 2009 hyperplazia atypus nelkul 2015 jó küret kis ösztrögenel. Kaptam norcolutot. 2015 nov norcolut utan (bar en 21 naposan szedtem ) 5 napos menzesz utan 2016 aprilisig nem is volt verzesem. A mehnyalkahartyam 3.5mm volt ami ugy tudom jo. Havonta utana 1het kis pecsetelesek. Most megjott de 5. Napra sok lett bő vèrzès. Kaptam Ergam cseppet 2x15 es Exacylt 3×1-t 5 napja. Csokkent a verzes de reggelre mèg alvadekos ès ezt szeretnem megkerdezni hogy ez igy jó? Mikor beveszem csokken , hajnalra meg több a vèrzès.Az alvadèkos reggel az baj mèg ?Azt vettem èszre hogy Exacyl bevetele utàn egy kicsivel több a verzes. Ergam utan csokken. 4 küretet ki szeretnèm hagyni. Van egy 2 cm cisztàm. STRESSZES èlet az okozhat vèrzès zavart? Ez egy rèmàlom ez a sok vèrzès problema nekünk Nőknek! :(

Köszönöm szèpen vâlaszat:
Anikó

Kedves Anikó!
A legjobb megoldás ilyenkor minden hónapban "letisztítani" a méh nyálkahártyát Norcoluttal. Ezzel a ciklus második felében mindig pótoljuk a szervezetnek a sárgatest hormont, amiből kevés van. Ez akkor is hasznos, ha 3,5 mm a méhnyálkahártya, mert nemcsak a vastagsága számít, hanem a minősége is. A Norcolut segtségével történő leválással nemcsak felfrissül a méh nyálkahártyája, de megelőzhetjük azt is, hogy évek mulva esetleg a nyálkahártya rákja alakuljon ki. Ilyenkor egyben tud távozni, aminek kell, néhány nap alatt. Ilyenkor a méhösszehúzó Ergam és vérzéscsökkentő Exacyl végig szedhető. Minden hónapban érdemes ezt alkalmazni, amíg vérzést hoz. A stresszes életvitel mellett méginkább indokolt, hogy a vérzés kiszámítható legyen.

Tisztelt Doktornő!

Azalia tablettát írt fel az orvos vérzés eltolás miatt. Két hete kezdtem el szedni a vérzés első napján. Most megint elkezdtem vérezni. Augusztus elején megyünk nyaralni. Pont azért kellene, hogy ne vérezzek, de most nem igazán tudom,hogy ezzel a tablettával elérek e valamit. Szedjem tovább vagy felesleges?

Köszönettel:
Pappné Erika

Kedves Erika!
Sajnos az egykomponensű gyógyszerek ( mint Azália vagy Norcolut) nem szoktak olyan jól beválni a menstruáció késleltetésére, mint a kétkomponensű fogamzásgátlók.A saját ciklus könnyebben visszaveszi az irányítást. Ha már elkezdett vérezgetni, legjobb abbahagyni és csökkenteni a mennyiségét és a hosszát méhösszehúzóval és vérzéscsillapítóval.

Tisztelt Doktornő!
Most kezdtem el először fogamzásgátló tablettát szedni, a Zoelyt. Ma tartok a 22. napnál. De az elmúlt 22 napban a rendes menstruációmat követően gyakorlatilag folyamatosan, minden nap pecsételgető vérzésem van, hol jobban, hol kevésbé. Emellett ettől irritált, kipirosodott, fájdalmas a bőröm is. Tudom, hogy kell a szervezetemnek pár hónap, hogy megszokja a plusz hormonokat és azt is tudom, hogy előfordulhatnak ilyen mellékhatások. De a dolog eléggé kellemetlen és meg szeretném kérdezni, hogy kell-e aggódnom, esetleg mi tévő legyek?
Válaszát előre is köszönöm!

Az első ciklusban ez nagyon gyakori, kb 40% gyakoriságú. A továbbiakban ez a probléma meg szokott szűnni. A ciklus végéig lehet vérzéscsillapítót és Rutascorbint szedni, akkor lecsökken a mennyisége a pecsételésnek.

Tisztelt Doktornő!

Elmúlt hónapban nyaralás miatt nem tartottam meg a tabletta mentes hetet, végigszedtem, most tartok a levél utolsó heténél.
Pár nappal ezelőtt Algopyrint szedtem (3db-ot). Ma pecsételő vérzés jelentkezett. Közel 4 éve szedek fogamzásgátlót (Taisa 3mg/0,02mg), de eddig nem volt semmi gondom.

Az utolsó heti gyógyszert be szedhetem még? Kell -e tartanom ettől?

Előre is köszönöm a válaszát!

Néha a tovább szedett tabletta mellett is lehet pecsételés,ez nemjelent semmi rosszat. Szerintem inkább az az ok,amire az Algopyrint be kellett vennie. Minden estre ne aggódjon, nem csökkent a hatása és nőgyógyászati problémára se kell számítani

Tisztelt doktornő! két hónapja van donasert hormonspirálom (méhnyálkahártya megvastagodás, és rendszertelen szűnni nem akaró vérzés miatt) úgy néz ki, hogy megoldódott a probléma minden rendben, menstruációkor is csak barnás, rózsaszínes inkább maszatolás ami pár napig tart. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a hormonpótlás a későbbiekben nem-e segíti elő a daganatos betegségeket (gondolok itt pl. az emlő vagy más nőgyógyászati daganatra ) köszönöm szépen

Kedves Enikő!
Éppen fordítva: megakadályozza azt, hogy a saját maga által termelt magas és kiegyensúlyozatlan ösztrogén a későbbiekben méhnyálkahártya rákot csináljon. Tehát inkább védi a ráktól hosszú távon. Nagyon jó választás!

Tisztelt Doktornő!
Körülbelül 1 éve folyamatosan hüvelygyulladással küzdök! Sex közben kellemetlen égő,csípő érzésem van és néha erősebb néha gyengébb fájdalmat érzek, bő fehérfolyásom van.
A nőgyógyászom már sokféle kezelést próbált de semmi sem mulasztja el(Klion,Gynazol,Pimafucort,Pimafucin,Augmentin..) jelenleg a Macmiror hüvelykapszulát használom és bízom a változásban.
A párommal 2 éve vagyok együtt neki is volt gyulladása és ecoli baktérium a vizeletében.
Tudna-e ajánlani valami hosszútávra megfelelő kezelést? Már kezdek kétségbe esni és egyre kevésbé kívánom az együttlétet a kellemetlen érzés miatt.
Taisa fogamzásgátlót szedek ez okozhate bármi kellemetlenséget?
Köszönöm előre is a válaszát!

Vizsgálat nélkül nagyon nehéz okosat mondani. Úgy látom, csak helyi kezelést kapott gombára viszont antibiotikumot szájon át és bőségesen. Hetenként szedendő kapszulát szoktunk ilyenkor szedni, a partnerrel együtt. Létezik cytolítikus vaginitis ugyanezzel a tünettel, azt megint máshogy kell kezelni. Visszatérő gyulladásoknál mostanában gyakran adunk nyákoldót,mint Mucopront, mert a baktérium által termelt biofilmet bontja. Ez egyébként megvédené a baktériumokat az antibiotikumtól és az immunitásunktól és megbújnának a hüvelyben addig míg újra gyulladást okozhatnak.

Tisztelt Doktornő!

Pajzsmirigy alulműködésem van. Ebben az esetben milyen ovulációs tesztert ajánl? Utána olvasva mindenhol azt találtam, hogy ebben az esetben egyik teszter sem mutatja a valóságot, hisz plusz hormont szedek minden nap. Ovulációs mikroszkópot szeretnék vásárolni.

Válaszát előre is köszönöm!

A pajzsmirigyhormon nem zavarja az ovulációs tesztet. A tájékoztató nem elég pontos, mert valójában csak a fogamzásgátló szedése zavarja az ovulációs tesztet. Ezekben ugyanis női hormon jellegű hatóanyag van és szedésük alatt nem mutatható ki peteérés, mivel ez az egyik hatásmechanizmusuk. Tehát nyugodtan használja a tesztet. Peteérés serkentő Clostylbegyttel is megbízható.

Kedves Doktornő !

Kérdésem az lenne, hogy a fogamzásgátló tablettát el lehet kezdeni menstruáció kezdetén barnás folyás ideje alatt(1. napján) vagy mindenképp meg kell várni az erős vérzést ? Illetve már az elsőt be is vettem, barnás folyás ideje alatt, remélem jól cselekedtem ! Még nem szedtem soha ehhez hasonló gyógyszert, ez lenne az első alkalom !

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Szandra!
Valóban jó ötletvolt bevenni a kezdetek kezdetén a fogamzásgátló tablettát. Nem kell megvárni az erős vérzést.

Tisztelt Doktorno!
Korulbelul 2-3 hete pecsetelo verzesem van, bar 2014 ota eszem a Cerazette tablettat, amivel eddig nem volt ilyen jellegu problema. Jelenleg is nagyon minimalis mennyisegrol van szo, altalaban csak mosdo hasznalat utan lathazo a papiron. Azonban 1,5 honap fogyokurazom, bar arra figyelek, hogy mindenbol megfelelo mennyisegu tapanyagot vigyek be. A kerdesem az lenne, hogy a ket dolog osszefugghet? Vagy talan csak a tabletta cserelese lenne idoszeru?
Varom megtisztelo valaszat:
Brigitta

A Cerazette kizárólag sárgatest-hormon-szerű hatóanyagot tartalmaz, ezért lényegesen gyakoribb a pecsételő vérzés, mint a kombinált tablettákkal. Előfordulhat, hogy a fogyókúra befolyásolja a méhnyálkahártya állapotát. Ha nem szűnik meg a probléma, akkor valóban érdemes váltani kombinált tablettára.

Kedves Doktornő!
11. napja kezdtem el szedni a Zoely tablettát. Közben a 6. napon laparoszkópos epeműtéten estem át. A gyógyszert végig szedtem. A mai 11. napon is van még menstruációm, nem olyan sok, de még mindig piros színű. Meddig normális a vérzésem? Befolyásolhatja a vérhígító is? Mikor forduljak orvoshoz vele? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Csilla

Kedves Csilla!
Az epeműtét, mint stressz önmagában is hajlamosíthat a pecsételő vérzésre, az alvadásgátló kezeléssel együtt méginkább. Nem kóros ez, de ha a következő ciklusban is jelentkezik, érdemes elmenni egy nőgyógyászati vizsgálatra.

Kedves Doktornő!

Van 2 gyermekem, és szeretnénk még egy tesót nekik. 36 éves vagyok. Pajzsmirigyem, vércukorszintem rendben van. 9 Hónapja próbálkozunk, de nem akar összejönni a baba. Ismerősöm erősen ajánlotta az Inofolic port, hogy segíti a peteérést, illetve a teherbeesést. Másfél hónapja kezdtem el szedni a Myo Inositol + folsav kombinációt. A ciklusomat lerövidítette 26 napról 23 napra, majd a következő ciklusom, most 17 napra jött meg. Normális ez? Én abbahagytam a myoinositol szedését ezek után. Lehetséges, hogy a myoinositoltól zavarodott meg a ciklusom. Előtte mindig pontos volt 26 napra jött meg.
Kérem írja meg, hogy érdemes tovább szedni a myoinositolt? Nagyon elbizonytalanodtam.
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel
Csilla

Kedves Csilla!
A 36 év nem sok, de ilyenkor mindent megteszünk, hogy minél gyorsabban sikerüljön a teherbeesés. Ezért megnézzük a pajzsmirigy működést, a cukor anyagcserét, a chlamydia tesztet, a hormon profilt. Ilyenkor hamarabb alkalmazzuk a peteérés serkentőt is és szabályos ciklus mellett is ellenőrizzük a peteérést ovulációs teszttel. Nekem nagyon jók a tapasztalataim az Inofolliccal és azt hiszem, hogy utána kellene nézni, hogy mi más okozhatta a ciklus rövidülését. Persze ne szedje most, ha gyanús, hogy ez zavarta meg a ciklust, de a fenti vizsgálatokat is érdemes elvégezni.

Kedves Doktornő!

17 éves korom óta szedek L thiroxin tablettát pajzsmirigy alulmüködés miatt, 22éves vagyok . A kérdésem az lenne, hogy emelett szedhetem-e a deciora nevű fogamzásgátló tablettát és ha rendszeresen , rendesen szedem a gyógyszert nem fordulhat elő nem kívánt terhesség?

Válaszát köszönöm.

Kedves Szabina!
A két győgyszert nyugodtan szedheti együtt. Az a tapasztalatom, hogy a gyógyszer leállításakor - például ha babát szeretne - majd ellenőrizni kell a pajzsmirigy funkciót, mert néha megváltozik ilyenkor

Tisztelt Doktornő!
Szükséges-e kiegészítő védekezést alkalmazni, ha a Zoely fogamzásgátló mellett antibiotikumot(Azi Sandoz, Cefzil) szedek?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Éva!
Egy antibiotikum többféle módon befolyásolhatja a fogamzásgátló hatását: ha a bélben a normális bélflórát megzavarja és hasmenés jön lérte valamint a májban a fogamzásgátló lebontásáért felelős enzim működését serkenthei, így a vérben kevesebb aktív hatóanyag marad. Az Azi Sandoz hatóanyaga az azithromycin, ami a lebontó enzimet nem befolyásolja. A Cefzilről azt írja az irodalom, hogy érdemes kiegészítő fogamzásgátlást alkalmazni a szedése alatt.

Kedves DoktornŐ!
Nagyon régóta folyamatosan visszatérö hólyaghurutom van.Nagyon sok antibiotikumot kaptam ami vagy használt vagy nem.Egy urológiai vizsgálaton azt állapitották meg hogy engem urologus nem fog tudni meggyógyitani mert ez nőgyógyászati probléma.Sokszor sexuális együttlét után jött elő a gyulladás amit egyszer-egyszer petefészek gyulladás is követett.Ezután nőgyógyászati rendelésen vettek kenetet,de ezeknek negativ eredménye lett.Elképzelhető az hogy a negativ eredmény annak következménye hogy még a hólyaggyulladásra szedett antibiotikum nem ürült ki a szervezetemböl?mert a sok negativ eredmény után újra petefészek gyulladásom lett.Mivel viszont az eredmény semmit nem mutatott az orvos úgymond találomra irt fel antibiotikumot ami nem használt majd jött egy következő...
A párom is volt urológiai vizsgálaton és negativ eredményt produkált.
Esetleg a doktonőnek lenne valami ötlete hogy mi is történik velem ,hogy ezt egyszerűen nem tudják ki kezelni és mi okozza az állandó vissza térö gyulladásokat?
Köszönöm válaszát
Andrea

a hólyaghurutra hajlamos nőknél a kismedencei izomzat akkor is erősen össze van húzódva, amikor éppen nincs urológiai panasz. A folyamatos görcsös összehúzódás rontja a vérellátást és könnyebben alakul ki a betegség. Hogy mi volt előbb, a fokozott izomtónus vagy a hólyagfájdalom… nem mindig tudjuk eldönteni. Az biztos, hogy a gátizomzat tornáztatása, tónusának rendezése sokszor megszünteti a hajlamot a húgyhólyag bakteriális gyulladására. Ez a módszer inger-hólyag estén is hatékony, amikor mindenféle gyulladás nélkül nagyon gyakran váratlan, erős vizelési inger jelentkezik. a visszatérő hólyaghurut hátterében az is állhat, hogy bizonyos baktériumok úgy nevezett biofilmet termelnek. Ez egy kocsonyaszerű anyag, amivel egyszerre többen is bevonják magukat, kevésbé tudnak átjutni rajta az antibiotikumok és az saját immunitásunk sem tudja hatékonyan támadni őket. Csipkerózsika álmukat alusszák lelassult anyagcserével, arra várva, hogy ismét alkalmasak legyenek a körülmények a gyulladás elindítására. Egyes tanulmányok azt javasolják, hogy a biofilm megbontása céljából szedjünk valamilyen nyákoldót is, hogy a beszedett gyógyszerek hatékonyak legyenek.

Kedves Doktornő!
Kérdésem az lenne, hogy az Inofolic-ot a ciklus mely szakaszában célszerű elkezdeni? Peteérés előtt, vagy nincs jelentősége?
Válaszát előre is köszönöm!

Az Inofolicot folyamatosan kell szedni, a ciklustól függetlenül.

Tisztelt Doktornő!
Nyaralás miatt szeretném egy héttel eltolni a vérzésem. Van Norcolut tablettám. Mikor kell elkezdenem szedni és meddig?
Köszönettel:
Papp Erika

Sajnos a Norcoluttal általában nem lehet olyan biztonságosan eltolni a menstruációt, mint a kombinált fogamzásgátlókkal,amelyekben van ösztrogén és sárgatest-szerű összetevő is. Gyakran megjelenik valamennyi pecsételés. Méhösszehúzó hatású cseppeket esetleg lehetne még vinni,ha megjönne. Egyébként a ciklus közelétől, a 14. naptól kellene szedni addig, amig üdül és nem akarja, hogy megjöjjön.

Kedves Doktornő! A következő ciklusom június 22-dikén kezdődik, az idei nyaralásom kellős közepén. Ismerősömtől az Ergam csepp használatát kaptam tanácsul (csökkenteni a hosszát). Volna kedves megírni, hogy miként kell alkalmazni ezt a gyógyszert? Köszönettel: Alexandra

Az Egram csepp valóban hatékony szokott lenni a méh összehúzásában. Szerintem sokkal több nőnek kellene használnia, mivel a bő, hosszan tartó vérzés nem egészséges. A menstruáció alatt a szövettörmeléknek kellene távoznia, a saját, keringő vérnek nem. Ez pedig igencsak előfordul, ha a méh nem húzódik össze jól. Ekkor alvadékos is a menstruáció. 3x 20 cseppet javasolunk belóle, ha nincs magas vérnyomás.

Kedves Doktornő!

A Belarát szedem mostmár 2 hete. Pecsételő vérzés jelentkezett, görcs nem. Én úgy emlékszem azt mondta Doktornő ettől a gyógyszertől szebb lesz a bőröm. 2 napja folyamatosan pattanások jönnek ki rajtam, az államon vagy 6. Az nem lehet, hogy csak összevesszet a két gyógyszer? Délben nem lehetne bevenni a Balerát? Vagy inkább menjek be Önhöz?

Válaszát előre is köszönöm.

Ha a fogamzásgátló ellenére pattanások jelentkeznek, akkor más okot is keresni kell. Az egyik a góckutatás. A fogászaton panoráma röntgent szoktak végezni. Ezzelés a vizsgálattal a gócok jól kiszűrhetők és kezelhetők. van, amikor kell egy helyi antibiotikus kezelés és a pattanások gyorsan eltűnnek. A harmadik az esetleges diéta, amiről jól használható leírások vannak az interneten. Kozmetikus is sokat tud segíteni. Először én a góckutatást javasolnám.

Kedves doktornő!
Nem rég jártam önnél fogamzásgátló tablettát feliratni. Ön a Symicia nevű készítményt írta fel nekem. Mióta szedem a tablettát a menstruációm hosszabb lett. Már 8 napja tart a szokásos 5 helyett. Nem tudom miért lehet ez. Segítségét előre köszönöm!
Üdvözlettel: Cseri Gitta

Ha az elsőnapont kezdjük szedni a tablettát - ahogyan írják is a tájékostatóban, akkor a menstruáció néha nehezen áll el, néha pecsézelget. Ez minden fogamzásgátlóra igaz. A következő hónapban ennek már nagyon kicsi a valószínűsége, a harmadik hónaptól pedig inkább rövidebb a menstruáció hossza és mennyisége, mint az eredeti.

Tisztelt Doktornő!
40 éves vagyok,zoely fogamzásgátlót írtak fel nekem és ezzel kapcsolatban bele vettek egy kutatásba a gyógyszerrel kapcsolatban.Elbizonytalanodtam merjem e elkezdeni a tablettát?
Köszönöm válaszát:Szági

Manapság egészséges, nem elhízott, nem dohányzó, nem visszeres stb. nőknél fel lehet írni a fogamzásgátlót 50 éves korig. A Zoely nagyon jó választás, mert természetes ösztrogént tartalmaz és a trombózis veszélye is alacsony. A kutatásban való részvétel azért jó,mert ilyenkor a szokásosnál részletesebben és gyakrbban vizsgálják a pácienst, így még annyi veszély sincs, ami esetleg lehetne. Amire figyelnie kell, az a bő folyadék-fogyasztás és a megfelelő mennyiségű mozgás - dehát ezt egyébként is javasuljuk mindenkinek.

Jó napot kívánok!
Hamarosan elfogy a fogamzásgátló tablettám. Párommal babát szeretnénk, de előtte 3 hónap gyógyszer mentes időszakot tervezünk. Elegendő mindez?
Az ovulációs mikroszkóp valóban segít meghatározni az ovuláció időpontját? Érdemes belefektetni mindebbe?
Szeretnék vitamint szedni, hogy minél hamarabb sikerüljön a fogantatás. Ön mit ajánlana? Sajnos soha életemben nem voltam vékony, így nem szeretném, ha a várandósságom során a kelleténél még több súlyfelesleg rakódna rám. Az interneten böngészve bukkantam rá a Trimeszter nevű vitaminra, melyet a teherbe esés előtt és közben is szedhetnék. Önnek mi a véleménye minderről? Válaszát előre is köszönöm!

A 3 hónap bőven elég és akkor se ijedjen meg, ha rögtön teherbe esik, mert a babának nem lesz semmi baja. Viszont jó lenne friss nőgyógyászati szűrés és közben látható lenne, hogy van-e valami kezelendő dolog. Az ovulációs tesztet gyógyszertárban és drogériákban árulják, megbízhatóan jelzi a peteérést. A 2 csík után 36 órán belül érdemes együtt lenni a párjával. Ha avn egy kis túlsúlya, akkor érdemes inozitol tartalmú kiegészítőt választani ( pl inofolic,) a többi fontos alkotó a magnézium (pl Magnerot,) omega 3, és folsan ( bár az van az Inofolicban)

Utánaolvastam ennek az általam is kérdezett ovulációs mikroszkópnak. Mivel pajzsmirigy beteg vagyok, így folyamatosan hormont szedek. Azt olvastam, hogy ez a mikroszkóp, illetve semmilyen teszt vagy bármi ilyen esetben nem mutatja meg, hogy ovulációs időszakban vagyok e avagy sem. Ez valóban így van? Semmivel sem tudhatom ezt meg? Köszönöm!

Jó Napot kívánok Doktornő!
Én Szabó Krisztina vagyok. Elsőnek gombás fertőzéssel mentem el Önhöz. Aztán kiderült epilepsziás vagyok, a Lamolepet szedem. Doktornő felírta a NovaRinget, de viszont ez nekem nem vált be, kellemetlen érzés volt. A neurológus azt mondta szedhetem a Balerát, csak a két gyógyszer között telejen el 2 óra. Ön mit gondol erről?
Válaszát előre is köszönöm.
Szép napot

Teljesen egyet értek. Attól szoktunk tartani, hogy a fogamzásgátló ösztrogén tartalma fokozza a görcs készséget, másrászt attól is, hogy az epilepszia gyógyszer mellett a máj gyorsabban bontja a fogamzásgátlót. Tehát szerintem kezdje el a fogamzásgátló tablettát és figyelje, hogy van-e valami előjele az epilepsziának vagy pecsételő vérzés kialakul-e. Szinte biztos, hogy nem és akkor hosszú távon jó megoldás lesz ez a gyógyszer.

Kedves Doktornő!

18 hónapos a kisfiam és szoptatom (napi 3 alkalom, plusz éjszaka ha felkel). A menstruációm 28 naponta jön meg, viszont néha eltart 9-10 napig is. Ez szoptatás alatt normálisnak mondható? Vagy forduljak orvoshoz? Jelenleg a 8. napon tartok, de közepesen erős vérzésem van, pedig a 6. napon már múlóban volt, azután újra erősödött. Várom válaszát. Köszönettel: Edina

Ebben az esetben legjobb méhösszehózót és vérzéscsökkentőt szedni menstruációkor, még akkor is, ha tudjuk, hogy a szoptatáskor felszabaduló oxitocin is összehúzza a méhet. ( Ergam 3x20 csepp, 2x1 Exacyl) Van, aki szoptatós fogamzásgátlót szed és az is hozzájárulhat a hosszabb vérzéshez. Mivel vérszegénység is kialakulhat, legjobb valamilyen vaskészítményt is beszerezni.

Tisztelt doktorno!

Fel evvel ezelott abba hagytam a fogamzasgatlo tabletta szedeset, mert ugy ereztem befolyasolja a szexualis eletemet. Nem kivantam ugy a sexet.
Sajnos miutan abba hagytam rendszertelenne valt a menzeszem. Volt ugy hogy egy honapban 2-szer is megjott. Tobbszor fordult elo hogy tobb mint 7 napig tartott.
Most fel ev utan ujra elkezdtem szedni. Mult heten hetfon amikor megjott vettem be az elso szemet de sajnos meg mindig nem mult el.
Gondoltam elmegyek orvoshoz, de mivel kulfoldon tartozkodom ez nem olyan egyszeru.
Ezert fordultam Onhoz.
Mi okozza ezt a problemat?

Segitseget elore is koszonom!


Tisztelettel
Ibolya

Ne aggódjon, nagyon gyakori, hogy az első ciklusban még hosszan tart a vérezgetés, ha az első napon vette be a tablettát. Ennek az az oka, hogy a méhnyálkahártya éppenhogy elkezdett leválni, máris beavatkoztunk hormonálisan, nem volt ideje regenerálódni. Ez 40% gyakoriságú. Én ezért azt szoktam javasolni, hogy - ha nem nagyon sürgős a fogamzásgátló hatás beállása,- akkor az 5. napon kezdje a gyógyszert a páciens,mert így sokkal kisebb az esélye annak, hogy az adott menses nem múlik el. Igaz, ígyaz első levél még nem véd.

Tisztelt Doktornő!
Jobb petefészkemben endocisztát találtak nemrégiben. 20 napig Norculutot, az azt követő menstruáció utáni menzesz első napjától pedig után Cerazette-t kell majd szednem. Az a kérdésem, hogy vajon van rá esély, hogy mondjuk fél év Cerazett után elsorvad teljesen ez az endometriozisos ciszta, és többet nem kell majd tablettát szedjek?
40 éves vagyok, nem szültem még, nem is tervezem, és ódzkodom a tablettaszedéstől. Részint azért is, mert eddig minden próbálkozásomnál nagyon rosszul voltam a tablettáktól (minulette, novynette) , és 2 hét után mindet abba kellett hagynom. Részint pedig a lehetséges mellékhatások miatt.
Természetesen megfogadom a doktorom tanácsát, csak latolgatom a gyógyulási esélyeimet, és nagyon bizakodom. Köszönöm válaszát.

Gyógyszer szedése nélkül az endometriózisos ciszta úgy viselkedik, mint a méhben levő méhnyálkahártya: megvastagszik, mald leválik.Mivel kiürülni nem tud, ezért egyre nagyobb lehet és gyulladásos anyagok szabadulhatnak fel a szövettörmelékből, amelyek fokozzák az alhasi fájdalmat. A menstruációval kiürülő vérrel arányos az a vér, ami a cisztában reked. Tehát, ha gyógyszerrel csökkentjük a menstruáció mennyiségét, akkor nem nő a ciszta. Meg is lehet operálni, amit sokan nagyon jól csinálnak laparoscóppal. Legtöbb esetben nem újul ki operáció után. Ha beválik a Cerazette, az nagyon jó megoldás lenne, mert jó esetben nincs vele vérzés, néha egy kevés pecsételés és az endometriosis is csökken a szedésével.

Tisztelt Doktornő!
Áprilisban 3-szor volt vérzésem 3 ill.6 nap különbséggel. Kaptam Norcolut és Dycinone tablettát. 7 napja szedem de ismét megjött. Mit csináljak illetve lehet-e az oka a petefészekciszta? köszönöm

Lehet éppen petefészek ciszta is, méhnyálkahártya alatti myoma, méhnyálkahártya gyulladás is vagy a méhszájon egy kisebb vérezgető terület. Szerintem folytassa a Norcolutot 2x1 adagban és a Dicynone-t is esetleg még Ergam cseppet is. Ha továbbra is bővebben vérzik így is, akkor más okot is érdemes keresni.

Tisztelt Doktornő!

44 éves vagyok. A menzeszem nagyjából 28 napra érkezik, de mindig jó pár napos, barnás pecsételéssel. Aztán a 4.-5. napon megjön rendesen a vérzésem, erős (néha nagyon erős, hányással járó) görcsökkel (ez mindig is így volt sajnos, bár nem minden hónapban jelentkezik), és akkor két nap alatt le is zajlik. Az endokrinológus elküldött vérvételre, kiderült, hogy normális a peteérésem. Mi lehet a barnázás oka? Alacsony progeszteron? Az orvosom azt mondta, hogy kicsi a valószínűsége, hogy teherbe essem. Vagy már ne is próbálkozzam?:( Még úgy érzem, hogy most lenne az utolsó lehetőségem az életben, most érkeztem az életben egy olyan kapcsolatba, ahova szülnék. Köszönöm előre is a válaszát!

Igen,jól gondolta, valószínűleg a peteérés után a sárgatest kevés progaszteront termel és/ vagy rövid ideig. Érdemes lenne a méhnyálkahártya vastagságát is megnézni ultrahanggal a ciklus második felében. Javaslom egy hozzáértő nőgyógyász felkeresését, mert tényleg ketyeg az óra, de nincs bizonyíték arra, hogy ne tudna teherbe esni. Gyorsan ki kellene zárni a többi okot és ha tényleg csak a sárgatest elégtelenség a gond, azt nagyon egyszerű pótolni. Ha hagyjuk így "természetes " úton, kezelés nélkül, akkor lehet, hogy mégis megtapad egy rövid időre a megtermékenyült petesejt, de vetéléssel végződhet a terhesség. Gyakori a sárgatest elégtelenség és hatékonyan kezelhető.

Tisztelt Doktor Nő!
16 éves vagyok, és az orvosom a Lindynette 20-at írta fel. Olvastam róla a neten tapasztalatokat, és nagyon félek a mellékhatásoktól, többek közt a fejfájástól, és a libidó csökkenéstől. Mennyire valószínű hogy ezek előjönnek és ön milyen véleménnyel van erről a gyógyszerről?

Én úgy tapasztalom, hogy azoknál van inkább fejfájás, akik előtte is hajlamosak voltak rá. Nagyon fontos, hogy a fejfájásra panaszkodóknak legalább fele a szedés szünetében tapasztal panaszokat. Ilyenkor csak annyi a teendő, hogy 24 napig szedős gyógyszert írunk és néha másik tablettát javaslunk. A libidócsökkenés sem túl gyakori, inkább idősebb nőket érint, mint fiatalokat, de ilyenkor is van megoldás másik gyógyszer választásával. A lehetsées mellékhatásokat viszont minden gyógyszerre ráírják, az extrém ritkákat is.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés