Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Kedves Doktornő!

Egyszer már iítam Önnek most újra kérdésem lenne.
51. éves vagyok több küretem volt és most is 2016.08.18. napján.

-1.küret: 2008.07. hó
Szövettan: II. Véralvadékba ágyazott számos válzozó méretű proliferatios jellegű endometrium részlet, gócos thorombonecrosissal. A szöveti kép általában fokozott oestrogenhatásra utal 1-1 gócban hyperplasiába hajló.
(Gyógyszer: Controll után 3 hónapig kaptam Norcolutot

-2. küret: 2009.07 hó
Szövettan: I. Szabályosan rétegzett többrétegű el nem szarusodó laphám részletek, törmelékes cervicalis nyálkahártya részletek enyhe specifikus gyulaladással.
II. Atípia nélküli simplex endometrialis hyperplasia
( Gyógyszer: 2009.10-12. hó-ig Orgametril tabletta 3hét 1 hét szünettel
2010.01-2011.01-hóig Azália tabletta.

-3. küret : 2015. 02. hó
Szövettan: Fokozott oestrogen hatás jeleit mutató irreguláris proliferatios fázisu endometrium részletek. Közöttük endocervicalis szövegfragmentumok is megfigyelhetők, bennük reservsejtes hyperplasiával, laphám metaplásiával.
Szedtem 2015. májustól Duphaston, (nem volt jó, pecsételés miatt) Azáliát úgy szintén. Majd szeptembertől de közepéig Norcolut. Utána 4 hónapig nem jött meg a vérzésem, utána is kevés volt . De júliusban egy ciszta miatt elhúzodó vérzésem volt. Utána a ciszta után nagyon sok volt.
----Így 4 . küret 2016.08.18. napján.
Szövettan: Proliferatios fázisú thrombonecrotius, fragmentálódott endometrium részletekben gócosan fokozott ostrogenhatás jelei láthatóak. Cervicalis nyálkahártya részletekben focalisan reservsejt hyperplasia, laphám metaplasia figyelhető meg. T....sos (nem olvasható jól a leleten) szerkezetű ectocervicalis laphámdarab.

Kérdésem az lenne. Ma 18 napon vagyok és barnázom. Fáj a derekam, hasam melleim. Még nem voltam vissza az Orvosomhoz 2 hét múlva beszéltük meg. De a barnázás miatt gondolom mehetek hamarabb is?

Doktornő erre a szövettanra meg az előzőeket tekintve milyen gyógyszert tanácsolna? A norcolut úgy látom, én mint nem hozzáértő hogy kevés vagy nem oldja meg végre, hogy leálljon a vérzésem, mert én már ezt szeretném.
A bal petefészkem már nem működik.

Köszönöm szépen Doktornő válaszát előre is!

Üdv: Anikó

Kedves Anikó!Minden szövettan azt mutatja, hogy ösztrogén termelődik- ezért van mindig hyperplázia ( túlburjánzás)Ha pecsételés van a gyógyszerekre, akkor a ciklus második felében van kell mindig adagolni a gyógyszert ( Norcolutot vagy Duphastont) Tehát így: 2 hét gyógyszer nélkül, 2 heét Norcolut 2x2. Így abbahagyás után 3-4 nappal mindig megjön a vérzés és 3 napig tart. Ezt addig kell így szedni, amíg a Norculut hoz vérzést. Ez néha 1-2 év is lehet. Kiszámítható, hogy mikor van vérzés és a méhnyálkahártya burjánzását , hyperplasiálát is visszafogja. A méhnyálkahártya letisztul, ez pedig segít megelőzni a méhnyálkahártya rosszindulatúvá válását.

Kedves doktornő!

A férjemmel kisbabát szeretnénk. A terhességet megelőzően, valamint majd a terhesség alatt is szeretnék szedni folsavat, omega 3-at, szelént, magnerotot és jódot. A kérdésem az, hogy melyik miért szükséges, valamint a terhesség ideje alatt végig ajánlott ezeket szedni?

Köszönöm válaszát!

Kedves Mariann!
Ezek a táplálékkiegészítők nagyon hasznosak terhesség alatt is,mindet érdemes tovább szedni. A táplálékkal nem biztos, hogy be tudja majd vinni ezeket a fontos anyagokat terhesség alatt. Én a szoptatás alatt is javaslom, hiszen például az omega3-nak szerepe van a gyermekágyi depresszió megelőzésében.

Kedves Doktornő!

2 hete kezdtem el szedni a Diane 35 fogamzásgátló. A védekezést nem befolyásolja az hogy én minden nap reggel 8 és 10 között veszem be a gyógyszert? Vagy ajánlott inkább este szedni és a következő levelet este kezdjem el?

Válaszát előre is köszönöm!

Mindegy, hogy este vagy reggel szedjük a tablettát. Nagyjából kell csak hasonló időben, mert 2 tabletta bevétele közt 36 óra telhet el maximum. A reggel 8 és 10 közti szedés teljesen jó, a védelem tökéletes.

Tisztelt doktornő! 8honapja szultem a lányomat, szülés utan megkapartak mert omlott belőlem a vér. A szules utáni első menstruaciom utan elkezdtem fogamzasgatlo tablettat szedni de abba kelett hagynom mert hamarabb jott mint kelett volna. Június 18-án megjött de juliusba és augusztusban semmi. Csináltam terhességi tesztet 2hete az negatív lett. Mitől van ez. Válaszát előre is köszönöm.

Vérvétellel lehetne tudni,hogy van-e hormonális eltérés: az agyalapi mirigyhormonjai suoktak ilyen gondot csinálni: emelkedett prolaktin, vagy csökkent tüsző serkentő hormon. Ezek az eltérések előfordulhatnak szülés után. Ultrahanggal meg lehetne mondani, hogy vastagodott-e a méhnyálkahártya, aminek le kellene válnia. Ez pedig a petefészek jó hormontermelésétől függ. Vizsgálatok nélkül annyit szoktunk csinálni, hogy Norcoluttal hozunk vérzést,(ami csak akkor jön, ha elég vastag volt a méhnyálkahártya.) és utána elindítjuk a fogamzásgátlót.Nem baj, ha az első 2 hónapban még kicsit hamarabb kezs el pecsételni.

Kedves Doktornő!
Ismételten szeretném segítségét kérni. 5 napos norcolut kúra után 1 hétig tartó erős menstruációm lezajlott. A norcolutot folyamatos vérzésre kaptam. A ciklus 8-9 napján még barnáztam. 11-12. Napon tiszta napok voltak, majd 13-16. Napig napi 1 folt barnázás, 17-19. Napig újra tiszta napok. Majd tegnap a 20. Napon este először pici barnázás és mensesszerű kicsi vérzés következett amelyet most barnázás váltott fel. Lehet hogy ezt a kavart a norcolut okozta? Vagy milyen egyéb más oka lehet ennek? 30 éves vagyok és túl gyakorinak találom a menstruálást, és kisbabát is szeretnék. Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Bereczki Beáta

Kedves doktornő!Azt szeretném kérdezni,hogy femibion2 és utrogestan hüvelybogyó(este1) mellé ajánlott magnéziumot szedni vagy nem szükséges.Előre is köszönöm válaszát!

A Femibion nagyon jó készítmény, de sajnos nincs benne magnézium, ezért 2x1 Magnerotot érdemes hozzá szedni,mert terhességben igen jó hatása van.

kedves doktornő! 10 éve szedek fogamzásgátló tablettát. legutóbbi nőgyógyászati vizsgálatomon cisztát fedeztek fel a petefészkemben, melynek megszüntetésére Norcolut tablettát írt fel az orvosom, azzal az instrukcióval, hogy a fogamzásgátló utolsó 10 napján szedjem. most a 8. napnál járok, este veszem be a Norcolutot, azonban mikor felkelek, pisilés után minden nap egyre fájdalmasabb görcsök jelentkeznek a petefészkemben, amin csak azonnali fájdalomcsillapító bevétel segít (különben felállni sem bírok a fájdalomtól). lehetséges, hogy ez a Norcolut mellékhatása? abbahagyhatom a szedését? ezen kívül érdekelne, hogy milyen hatással lesz ez a tablettaszünetben jövő megvonásos vérzésre, valamint csökkenti-e a fogamzásgátló hatását (kell-e kiegészítő védekezést alkalmazni). köszönöm a választ!

A Norcolutra nem jellemző ez a mellékhatás, viszont a ciszta okozhat ilyen gondot, nem biztos, hogy a Norcolut megszünteti. Meg kellene nézni a gennyet a vizeletben,mert ezek a tünetek hólyaghurutra is jellemzőek. A 8 nap elég a Norcolutból, nem kell folytatni, de a vizeletvizsgálat fontos. A Norcolut csökkenteni szokta a megvonásos vérzést, a hólyaghurut viszont fokozza és a görcsöket is. A terhesség veszélye nem nő - bár ilyen görcsök közt nem is öröm a szexuális élet.

Kedves doktornő!
2hete szedem a SYMICIA fogamzásgátlót es a papíron az szerepel, hogy ha a vérzés első napján elkezdem már egyből védett vagyok! Viszont használtunk óvszert és kiszakadt és nem tudom mennyire igaz, hogy már hat a gyógyszer??!

Ez így igaz. Ha az első napon elkezdte szedni, akkormár védett és nem kell aggódnia azon, hogy kiszakadt az óvszer. Valójában már óvszer nélkül is élhet nemi életet egy megbízható párkapcsolatban.

Kedves Doktornő!

Azt szeretném megtudni, hogy a Loratadin hexal antiallergén készítmény gyengíti-e a symicia fogamzásgátló hatását.
Válaszát előre is köszönöm.

Nem gyengíti, nyugodtan szedheti a két gyógyszert együtt. Nagyon gyakori egyébként, hogy a fogamzásgátló mellé allergia ellenes gyógyszert kell szedni pl pollenallergia miatt. Szerencsére semmi gondot nem jelent.

Tisztelt Doktor nő!16hetes terhes vagyok kontrolba 4hét múlva kell menjek,azt szeretném kérdezni hogy lehet baj ha addig szedem az ultrogestan hüvelyen keresztül?Sajnos már volt tavaly egy vetélésem:(.Előre is köszönöm válaszát!

Én is csak javasolni tudom az Utrogestan további használatát. Nyugalomba helyezi a méhet, nem lesznek görcsök. Magnéziumot is szoktunk még ilyenkor adni ( Magnerot 2x1) Most még pihengessen is többet és érdemes vígjátékokat nézni DVD-n, hogy ne tudjon szorongani :)

Tisztelt Doktor Nő!

Most szedek először fogamzásgátló tablettát,az első levélnél végig barna folyásom volt,amikor már azt hittem vége szeretkeztünk a párommal,de elkezdtem közbe vérezni és abbahagytuk ,utána folytatódott a barnázás.A hét napos szünetben normálisan lezajlott a menstruációm,hatodik napon már nem volt semmi,nyolcadik napon pedig bevettem a második levél első szemét.A bevétel után három órával kevés vérzés jelentkezett,most felváltva vérzek és barnázok.Tudom,hogy az első 1-3 hónapban ez normálisnak számít,de jövőhét kedden megyek a párommal nyaralni és szeretném ,ha addigra elmúlna.
Olvastam ,hogy a Rutascorbin tabletta segít az ilyen vérzéseknél.A kérdésem az lenne,hogy 4 nap alatt kitudná fejteni a hatását a Rutascorbin vagy felesleges elkezdenem?
Ugyanúgy védett vagyok a vérezgetések mellett vagy kiegészítő védekezést kell alkalmaznunk?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
Anita

Igen, ez sajnos nem ritka az első 3 hónapban. A Rutascorbin nagyon jó megoldás 2x1 sőt 2x2 is lehet. Van, hogy a méhszájról is jön a vérezgetés - ezt csak vizsgálattal lehetne megmondani - ilyenkor az Ovestin krém is segít még. Ez is recept nélküli.

Tisztelt Doktor Nő!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy 3 hónapja 3 hétre jön meg a menstruációm.16 éves vagyok,az elmúlt 1 évben 23 kg-ot fogytam,eddig mindig rendszeresen ugyanannyi időre jött meg.Nem tudom,hogy ez gondot jelent-e,ha igen akkor mit tegyek,hogy újra 28 napra jöjjön meg.Válaszát előre is köszönöm!

Valóban van összefüggés a fogyás és a ciklus rövidülés közt. Nagyon jó tapasztalataim vannak a Premens nevű, gyógynövény alapú tablettával, amit recept nélkül lehet kapni. Általában jól visszaállítja a ciklus problémákat. Nem tudom, milyen módszerrel fogyott, de ha a koplalás is része volt, akkor D vitamin és B vitamin is kellene, amihez szintén nem kell recept

Tisztelt Doktornő!
Ma este szeretkeztünk a párommal. Pharmatex hüvelykapszulát alkalmaztunk. Természetesen megvártuk a 10 percet, hogy feloldódjon. Aktus után a mosdóban észrevettem az egészségügyi papíron, hogy egy jókora darab kapszula található. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy nem oldódott fel rendesen. Ön szerint van félni valóm a nem kívánt terhességgel szemben?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Csilla

Az egy dolog,hogy nem oldódott fel rendesen. A Pharmatex mellett 20! a teherbeesési rizikó. Lássuk, egy év alatt hány nő esik teherbe az adott módszert alkalmazók közül! A spermicidekkel, mint a Pharmatex, nagyon nagy. Összehasonlításként leírom a lehetőségeket:
Semmilyen védekezés 85 lesz terhes 1 év alatt
Spermicidek 19! lesz terhes 1 év alatt
Megszakított közösülés 27
Naptármódszer 35
Pesszárium 16
Óvszer5-10
Tabletta 8-0,3 ( 8 a szedési hiba)
Hormontartalmú injekció 3
Spirál 0,8
Hormontartalmú spirál 0,2
Nem nevezhető biztonságosnak, főleg hogy más lehetőségek is vannak.

Kedves Doktor Nő!
Lassan másfél éve próbálkozunk babával a férjemmel,tul petevezetèk átjárhatósági vizsgálaton,hormin vizsgálaton,andrológiai vizsgálaton.Minden rendben van mindkettőnknèl viszont mégsem sikerül teherbe esnek.A nőgyógyàszom 3hónapos Closybegyt ès -norcolut kúràt írt fel.Clostybegyt 5.naptól 5napig kell szednem,naponta kettőt.A norcolutot pedig a 15.-naptól 10napig napi kettőt.Ez a második hónapon,viszont elbizonytalanodtam azzal kapcsolatban hogy a -Norcolut tabletta ez esetben miért kell?Ha létrejön a terhesség attól elmehet a baba.Ezt olvastam több helyen.Valamint ultrahangra sem rendelt vissza az orvos,ahogy ezt is több helyen olvasom hogy a peteérést figyelni kellene clostybegyt mellett.Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Lendvai-Varga Ingrid

A Clostylbegyt mellett azért érdemes ultrahanggal figyelni a hatást, mert így megelőzhető az, hogy egyszerre sok tüsző induljon fejlődésnek. Van, aki hajlamos erre. A tüszőrepedés is látható ilyenkor. Ha nem következik be, akkor injekcióval szoktuk megrepeszteni. Az ovulációs teszt is egy jó lehetőség a kezelés sikerének figyelésére. 12-13-14-15 napon kell végezni. Gyógyszertárban, drogériákban kapható. A Norcolut sárgatest-hormon szerű anyagot tartalmaz, így a terhesség megmaradását segíti. Mielőtt abbahagyná, érdemes menotesztet csinálni, mert ha pozitív a teszt, akkor nem szabad abbahagyni, hanem folyamatosan szedni. Mostanában már a természetesebb progeszteron( sárgatest-hormon) készítményeket részesítjük előnyben ( pl Progesterone Exeltis vagy Utrogestan stb) Ha nincs terhesség és leállítjuk a Norcolut szedését, akkor leválik a méhnyálkahártya és új ciklus kezdődik. Ezért szoktuk a menstruáció "meghozására is használni nem-terheseknél. Vetélés létrehozására nem alkalmas.

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni hogy a nőgyógyàszom felirt nekem Norculot nevű tablettàt meddig kell szednem? 2 naponta 1 tablettàt szedtem be eddig összesen 6 db-ot. Azt is mondt hogy a fogamzàsgàtló melett óvszert is hasznàljak mert a Norculot megyengiti a hatàsàt. Meddig kell még a fogamzàsgàtló mellé óvszert hasznàlni? Vàlaszàt köszönöm előre is.
Kitti

Úgy számolom,hogy már le is járt a fogamzásgátló 21 napja.most már nem kell kiegészítő védekezés.

Tisztelt doktornő!
Kérdésem az lenne hogy felírt nekem a nőgyógyászom Norculot nevű tabletát, mert 1,5 héttel korábban jött meg a menstruációm. 2 naponta egyet kell szednem eddig 6db tablettát vettem be. És a második tabletta után meg is szűnt a menstruációm. Meddig kell szednem a Norculotot? Arról is beszélt nekem hogy a fogamzásgátló mellet védekezek. Meddig kell használni még óvszert a fogamzásgátló mellé?
Válaszát előre is köszönöm.
Kitti

A levél végéig kell szedni a Norcolutot a fogamzásgátló mellé. A szünet után már nem kell kiegészítő védekezés.

Tisztelt Doktornő!
Olyan kérdésem lenne,hogy az mennyire befolyásolja a fogamzásgátló hatását ha úgy éreztem hogy egy kicsit megolvadt a számban amikor vettem be? A levél felénél tartok és 3 éve szedem. Szükséges lenne ebbe a hónapba kiegészítő védekezés ?
Válaszát előre is köszönöm!

Semmi gondot nem jelent. A bevétel után egyébként is rögtön elkezdik oldani a nyálenzimek a nyelőcsőben, majd a gyomorban. A hatékonyság nem csökken. Nem kell kiegészítő védekezés.

Tisztelt Doktor Nő!
21 hetes állapotos vagyok. Amikor még nem tudtam hogy állapotos vagyok akkor táplálékkiegészítőt szedtem, aminek a napi A vitamin tartalma 825 mikrogram. A 4-5 héten pedig több napig csirkemájat fogyasztottam. Az 5. héttől a táplálékkiegészítőt abba hagytam, és a Femibion 800at szedtem.
Kérdésem: kell e aggódnom a kezdeti túl sok A vitamin bevitele miatt? Mennyi a biztonságos mennyiség várandósság alatt?
Válaszát előre is köszönöm
Éva

Ne aggódjon, mert mostanában már a táplálék kiegészítőkben nem az aktív A vitamint alkalmazzák, hanem olyan formát, amiből a szervezet a megfelelő mennyiséget aktiválja. Manapság a pattanásosságra használt aktív A vitamin készítményektől szoktunk leginkább tartani, de ez sem egyezik a táplálék kiegészítők biztonságos vegyületével. Tehát minden rendben, jó egészséget!

Tisztelt Gyovai Doktornő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy most kezdtem el fogamzásgátlót szedni (Yadine) a menses első napján, de a 2. szem bevétele után, a 3. menses napon a szokásosnál erősebb lett a vérzésem, enyhe görcsökkel, de a szokottnál több lett a mennyisége és "darabosabb" is . A nőgyógyászom azt javasolta, hogy folytassam a gyógyszerszedést, mellé pedig Rutascorbin tablettát szedjek, amíg teljesen el nem múlik a mensesem. A fogamzásgátló kiírását megelőzte kolposzkópia, citológia, melyek negatívak lettek. (P2) 37 éves vagyok, 10 éve szültem császármetszéssel, abortuszom, nőgyógyászati problémáim soha nem voltak. Eddig problémamentesek voltak a ciklusaim is. Fogamzásgátlót korábban csak a terhességem előtt szedtem 3,5 évig (Meliane), valamint a szülés utáni szoptatási időszakban Cerazette-t, de az erős vérzést okozott, így akkor a nőgyógyászom azonnali abbahagyást javasolt. Mivel vérszegény vagyok aggódom a "vérveszteség" miatt. Jelen állapot a tablettaszedés kezdeti időszakára jellemző zavarok miatt lehetséges? Válaszát előre is köszönöm!

Valóban, a fogamzásgátló szedésének elkezdésekor még nem ritka a vérezgetés. A gyógyszermentes időszakban kifejlődött vastag méhnyálkahártyának is ki kell ürülnie. Az első napon kell elkezdeni, így nem mindig tud jól regenerálódni. A fogamzásgátlóval vékonyabb méhnyálkahártya alakul ki. Ha mégis bővebb a vérzés, akkor a vérszegénység miatt érdemes méhösszehúzó cseppeket és vérzéscsillapító tablettát szedni, hogy ne veszítsen feleslegesen tovább vért.

Tisztelt Doktornő!

Július 8-i 5 napos mensest követően egész ciklusban tartò pecsételő vérzéssel és barnázással küzdöttem, mire a ciklus 19.napjára újra erős mensesem lett.ekkor norcolutot írt fel az orvosom 5 napig napi 2x1 szemet.míg szedtem sem barnázás sem vérzés nem volt szerencsére.majd az abbahagyást követő 3.napon elkezdtem menstruálni és ma a 3.napon nagyon erős. Azt kell még tudni hogy korábbi 2 hónapban utrogestant szedtem menses előtti barnázásra és teherbeesés elősegítésére. Onnantól kezdődött a folyamatos vérzés. Kérdésem az volna hogy lehet-e a ciklus zavar az utrogestantól illetve normális-e az erős vérzés norcolut után?valamint előfordulhat-e hogy könnyebben teherbeesek a norcolut után?válaszát előre is köszönom. Üdv. Bereczki Beáta

A Norcolut után valóban gyakoribb a teherbeesés: A prolaktin nevű hormon szintjét is csökkenti - ami a teherbe esést gátolhatja. Emellett persze a méhnyálkahártya is " tiszta lappal indul" Lehet, hogy érdemes középidőben ovulációs tesztet is nézni, hogy van-e peteérés. Az utrogestan mindig a ciklus második felében szedve nagyon jól szokta támogatni a beágyazódott terhesség megmaradását, ha így szedi, akkor nem okoz cikluszavart.

Tisztelt Doktornő!

2 hónapja spontán vetélésem volt,ami után 2 hétig még pecsételő vérzésem volt.Hüvelyi ultrahangon mindent rendben találtak,a méh teljes mértékben kiürült.
A következő menstruációm a vetélés beindulásához képest pontosan 4 hétre jött meg, 5-6 napig normális mennyiségű volt,majd pecsételő jelleggel továbbra is megmaradt.Néha barnás,néha élénkpiros várzés volt,de általában vizeletürítés utána wc papíron vagy kis mennyiségben a tisztasági betéten látszott.Mivel nyaralni készültünk elmentem a nőgyógyászomhoz,aki kolposcopia és hüvelyi ultrahang során mindent rendben talált,majd Norcolut tablettát írt fel 10 napig 2x1 mennyiségben.Sajnos a pecsételő vérzés a Norcolut szedése alatt is megmaradt.2 napja hagytam abba a Norcolut-ot,de azóta nem jött meg a menstruációm,továbbra is csak pecsételő vérzésem van(már lassan 30 napja). Sajnos a nőgyógyászom szabadságon van,csak szeptember közepén tud fogadni,de nagyon aggódom emiatt az elhúzódó vérzés miatt,soha nem volt még ilyen tünetem.
Doktornő véleményét kérném,hogy ez az elhúzódó vérezgetés lehet-e a vetélés miatti hormonális zavar vagy valami komolyabb dolog állhat a háttérben?Illetve a Norcolut abbahagyása után hány napra kellene normálisan megjönnie a menstruációnak?Válaszát előre is köszönöm.

Ha nem jött meg a második menstruáció, akkor terhességi tesztet kell csinálni. Nem ritka, hogy azonnal teherbe esik egy nő a spontán vetélés után. A gyors teherbeesés egyébként nem jelent problémát. Ha negatív a teszt, akkor a Premens nevű gyógynövény alapú, vény nélküli tablettát ajánlom. Ha a gond a méhszáj felületével lenne, akkor pedig az Ovestin hüvelykrém segít, ez is recept nélküli. Az összes többi kezeléshez pontosabb diagnózis és vény szükséges, de a fentiek legtöbbször beválnak és a következő terhességnek is jót tesznek.

Tisztelt Doktornő!

Már 2 éve Lyndinette fogamzásgátlót szedek, de általában eléggé rosszul vagyok tőle, így az orvostól egy újat kaptam, az Adelle-t. Azonban nagyon sok rosszat írnak a drospirenon összetételű gyógyszerekről, tényleg ezek vannak a testre legrosszabb hatással? Illetve a másik kérdésem, hogy mitől lehet fehér folyásom? Akárhányszor dokinál kérdeztem, mindig gomba elleni készítményeket ír fel. Nem viszket, nincs semmi egyéb tünete, csupán hogy sosem múlik el semmitől. Mit lehet ellen tenni?
Előre is köszönöm válaszát.

A drospirenon az egyik legjobb hatóanyag: az erekre gyakorolt hatása, a PMS-re gyakorolt előnyös hatása és a súlyra gyakorolt kedvező hatása miatt. Az interneten a trombózissal kapcsolatosan keltik néha a feszültséget. Nézzünk pontos számokat: Nézzük, hány trombózisos lesz 10 ezer! nő közül egy év alatt! Ha nem szed fogamzásgátlót, akkor 1 és 5 között, ha hagyományosat szed, mint Tri-Regol, akkor 3-9 asszony közt, ha drospirenon tartalmút akkor pedig 10 asszony 10 ezrenként. ( persze itt egészséges, nem túlsúlyos, nem maga vérnyomásos, nem dohányzó nőkről van szó )Tehát a fogamzásgátlók közti való különbség fél ezrelék a trombózis gyakoriságban. Ha elég folyadékot iszunk és mozgunk, akkor méginkább kivédhető. A homogén fehér folyást sokszor okozza baktérium, néha bakteriális vaginózis. Ezek valóban nem viszketnek, a legtöbb elmúlik az egyszerű Klionra, van, amelyiknek még más gyógyszer is kell.

Tisztelt Doktornő!
A nővéremmel ő 38 én 25 éves hölgy vagyok rendszeresen járunk nőgyógyászhoz szűrésre és vizsgálatra eddig évente, most úgy gondoljuk, hogy fél évente és ekkor cytológiát is vesz és már folyamatosan évek óta negatív p2-es a cytológiánk, panaszunk nincs és a menzeszünk is rendesen van. A negatív p2-es cítónál nem lehet hpv???? A nőgyógyászunk szerint nem... Sokat hallottam róla, de nekünk még nem volt . Oda figyelünk a tisztálkodásra, az immunerősítésünkre is.
Köszönöm a válaszát--- Dina

Előfordulhat HPV vírus P2 eredmény mellett is, de az erősen rákkeltő típusok mellett inkább P3 szokott lenni. Ezek olyan elváltozásokat okoznak a méhszáj hámsejtjeiben, amelyek a citológus számára jól láthatók: megnőnek és szabálytalanná válhatnak például a sejtmagok. P2 esetén a hámsejtek szerkezete egészséges. Nagyon kicsi jelei mégis lehetnek a nem rákkeltő HPV jelelétének. DNS próbával a kenetből is kimutatható ( pl Synlab csinál ilyen vizsgálatot) Ha nagyon jó a szervezet ellenálló képessége akkor gyorsan legyőzi a HPV-t. Tehát nemcsak a HPV jelenléte, hanem az ellenálló képesség is fontos.

Tisztelt Doktornő!

Barátnőmnél 2 hete hüvelygombát állapított meg az orvos és felírt neki 2 féle gyógyszert. Az egyik egy 2db os tabletta volt, amit 1 hét különbséggel kellett bevennie. A másik gyógyszer a MACMIROR COMPLEX lágy hüvelykapszula volt aben 12 db kúp volt. A kezelés megtörtént a kúpokat esténként felhelyezte és reggelre sárgás színű folyása lett. Feltételeztük, hogy ez normális mivel a kúp feloldódott és így távozott a felesleg. Azonban a 12 napon át tartó kúp lejárt és erre rá 2 nappal barna nyálkás folyása is lett. Ez normális a kúp után ? Mit érdemes tenni?

Hozzátenném, hogy a kezelőovros nem vett kenetet a diagnózis megállípásához, pedig azt olvastam hogy azt szoktak ilyen esetben, hogy a dolog mélyére lehessen járni.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

A kúp önmagában is feloldódik és folyékony váladékot eredményez. Ha nem volt viszketős a folyás és sárga lett, az baktériumot is jelenthet. A barnás színezete sokszor azért alakul ki, mert a folyás PH-ja más, mint a normális hüvelyváladéknak és ez feláztatja kicsit a méhszájon levő hámot. Nem veszélyes, a folyás eltűnésével ez is elmúlik. A bárnázás jöhet még a méhnyálkahártya felől, ha esetleg ott is van egy kis gyulladás, de ez legtöbbször alhasi fájdalommal jár.

Jónapot!
Lehet e egyszerre kétféle gyógyszert szednem ,az egyik a Supplin filmtabletta a folyásra a, másik meg a Mercformin tabletta a menstruációmra, és mindkettőből napi kéttőt kéne bevennem ?!

A Supplint inkább hüvelyi folyásra szoktuk írni, nagyon hatékony. Együtt lehet szedni a Merckforminnal. Mellékhatás esetleg enyhe hányinger, de ritka. Ha eddig sem volt gond a Merckforminnal ( hányinger, hasmenés) akkor a Supplin nem fokozza.

Tisztelt Doktor Nő!

Augusztus végén külföldi nyaralásra indulok, de sajnos pont aznap kell a menstruációmnak elkezdődnie amikor megyek. 23 éves vagyok, nem szedek fogamzás gátlót. Az orvosom Norcolut-ot irt fel 2 dobozzal viszont a vényen az áll h 2*1-et vegyek be, igy viszont nem lenne elég szeptember 2-ig. Ön mit javasol? Egyáltalán jó ez a megoldás? Köszönöm a választ!

Valóban 2x1-et kell bevenni és azoknál nagyon jó, akiknek egyébként bő menstruációja lenne. Úgy kellene elkezdeni, hogy a 20 nap akkor teljen le, amikor már hazaért. Én még vinnék magammal méhösszehúzó hatású cseppet és vérzéscsökkentő tablettát. Ha mégis hamarabb jönne egy kis vérzés, akkor csökkenteni lehet vele. Háziorvos is felírhatja.

Tisztelt Doktornő!

A héten Macmiror Complex lágy hüvelykapszulát (nifuratel/nisztatin) írtak fel nekem candida hüvelygomba kezelésére. A kérdésem az lenne, hogy amióta ezt használom, folyamatosan tompán fáj a fejem. Amúgy is migrénes vagyok, így tartok attól, hogy ez az állapot rosszabbodhat. A gyógyszer leírásán nem találom, hogy okozhatna ilyen tünetet, de én egyelőre csak ezzel tudom összefüggésbe hozni. A gyógyszert valószínű a hétvégén meg kell szakítanom, mert menstruálni fogok. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen fájdalomcsillapítót szabad bevenni a kezelés alatt? Illetve a tilalom, ami a gyógyszeren van (hogy nem alkalmazható más gyógyszerekkel és orvosi ellenőrzést igényel) a megszakítás ideje alattra is vonatkozik?

Egy ideje menstruációs görcsökre és fejfájásra is cataflam dolo-t (diklofenák-kálium) veszek be, mert az hamar oldja a fájdalmakat. Ezt bevehetem most is, vagy ehelyett valami más hatóanyagú gyógyszert javasolna?

Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Rozi

Kedves Rozi!
A hüvelykapszula hatóanyaga nem vagy nagyon kis mennyiségben mutatható ki a vérben, így nem valószínű, hogy ez okozná a fejfájást. A cataflamot nyugodtan szedheti, sőt most nemcsak alkalomszerűen , hanem a menstruáció görcsös napjaival folytatva 2x1-et.

Tisztelt Doktornő!

Évek óta a nőgyógyászati rendelőket járom,visszatérő hüvelyi fertőzéssel,a folyásom,sárga és viszket ,az orvosok gombát állapítottak meg ,ezekre kaptam ,különböző kúpokat,nemrégiben a femilo tablettát kezdtem el szedni ,már a negyedik kapszulát veszem be,jelentős javulást nem tapasztalok.Korábban fogamzásgátló tablettát is szedtem bőrprobléma miatt,szexuális kapcsolatom még nem volt,így méhnyakrák szűrést még nem végeztek,félek,hogy a folyás mögött nem gomba áll,hanem esetleg a méhnyak kóros elváltozása,ez lehetséges?
Válaszát előre is köszönöm !

Kedves Illa!
Nem valószínű a méhnyak kóros, rákmegelőző állapot, ha nem volt szexuális kapcsolata. Annak hátterében szinte mindig HPV fertőzés áll, amit szexuálisan lehet elkapni. A gombás elváltozásokhoz nagyon hasonló más kórokozó által okozott gyulladás. ( van pl a desquamativ vaginitis, aminek nincs magyar neve - ez sem fertőzéses eredetű, de elég makacs és ugyanilyenek a tünetei. )Vizsgálattal többet tudnék mondani. Részletes tenyésztést Budapesten is több helyen végeznek, mint például a Belvárosi Orvosi Centrumban.

Kedves Gabriella!
KLION-D 100 hüvelytablettás kezelést kezdeném el, 10 napon keresztül. Kérdésem, szükséges-e megszüntetnem ezt a kezelést, amennyiben időközben megjön a havi vérzésem?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Kedves Ágnes!
Nem baj, ha a menstruáció időtejére szünetel a Klion D 100 hüvelytabletta.Ha a menstruáció csak 3-4 napig tart és bő, akkor ezeket a napokat jobb kihagyni .

Tisztel Doktornő!
Az lenne a kérdésem, hogy Fluconert és Iualagen krémet lehet e használni menstruáció alatt? Válaszát előre is köszönöm.

A gombaelleni kapszulát nyugodtan lehet használni. Az Ialugen krémet a hüvelybe kell helyezni és a bővebb menstruációval kiürülhet a hüvelyből a hatóanyag. Ha a menstruáció csak 3-4 napig tart, akkor ezeket a napokat jobb kihagyni. Ha hosszabb pecsételés van a menstruáció előtt és után a méhszáj sérülékenysége miatt, akkor lehet használni, mert van ideje gyógyítani a felületet.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés