Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Tisztelt Doktor Nő!
49 éves vagyok.Március 17.-én rendellenes vérzés és egy 3 cm-es miómás göb miatt küretem volt. Szövettani vizsgálat eredménye inactív endometrium, cytológia negatív. Március 31.-én erős darabos menstruációm kezdődött ami 4 napig tartott, utána még 4 napig kisebb vérzés. Visszamentem a nőgyógyászhoz aki azt mondta két héttel a küret után normális az erős darabos vérzés,és hogy elhúzodó. Április 22.-én kezdődött a következő menstruációm ismét nagyon erős darabos vérzés.Dupla védelem super tampon és betét 1-1.5 óra 27 .ig .Ma május 1.van és még mindig van gyenge vérzésem.Vashiányos vérszegénység alakult ki .Mi lehet az oka hogy ugyan úgy vérzek mint a küret elvégzése elött.Segítségét és tanácsát nagyon szépen köszönöm.
Tisztelettel Anikó

A méhkaparás a hormonális egyensúly problémát nem oldja meg. A változókor környékén ösztrogénből még sok van, de nincs sárgatet hormon ( progeszteron) ami a méhnyálkahártyát egészben leválasztaná. Ezért szoktunk Norcolutot adni a ciklus második felében. Akár hónapokon át is lehet úgy szedni, hogy 2 hét gyógyszer nélkül, 2 hét Norcolut 2x1. Így minden hónapban van vérzés, amíg elég tüszőhormont vagyis ösztrogént termel a petefészek. El is múlik 3-4 nap alatt és megakadályozhatjuk, hogy később a méhnyálkahártya elfajuljon és rákmegelőző állapot legyen. Méhösszehúzót és vérzéscsillapítót is szoktunk ilyenkor adni: Ergam és Exacyl.

Tisztelt Doktornő!
Korábban már volt kérdésem ezzel kapcsolatban, Mirabella fogamzásgátlóról váltottam Zoelyre, a váltáskor a menstruációm elmaradt viszont a következő havi menstruációm is elmaradt. Lehetek terhes? Vagy mi okozza ezt a problémát? (Eddig mindig rendszeres volt a menstruációm.)
Válaszát előre is köszönöm!

A Zoelyben 24 aktív tabletta van és 4 nap a szünet vagyis hatóanyag nélküli tabletta szedése. A 4 napos szünetben mindig kevesebb vérzés jön, mint a 21 napig szedendő tablettáknál a 7 napban. A kevés vérzés nem kóros, minden fogamzásgátló levékonyítja a méhnyálkahártyát, hogy ha mégis odakerülne egy megtermékenyült petesejt (szedési hiba miatt) akkor ne tudjon beágyazódni. Ha nem hagyott ki egy tablettát sem, akkor nem kell terhességtől tartani.

Tisztelt Doktornő!
50 éves leszek. Rendellenes vérzés miatt 3 hónapja volt egy küretem, a szövettan eredménye ennyi volt: polypus cervicis uteri. Küret után 5 héttel normálisnak mondható vérzésem volt, aztán 2 hónap szünet után most nem akar elmúlni a vérzésem. Norcolut tablettát kaptam. Azt mondta az orvos, ha nem rendeződik, méheltávolítás következhet. Ultrahangon, hormonvizsgálaton nem voltam. Kérdésem, valóban indokolt lenne a műtét? Nincs más megoldás?
Köszönöm válaszát!

Úgy látszik, nincs rosszindulatú elváltozás. Ilyenkor a tüszőhormonból még sok van, de nincs sárgatet hormon ( progeszteron) ami a méhnyálkahártyát szépen leválasztaná. Ezért szoktunk Norcolutot adni a ciklus második felében. Vannak nők, akik hónapokon át úgy sezdik, hogy 2 hét gyógyszer nálkül, 2 hét Norcolut 2x1. Így minden hónapban van vérzés, amíg elég tüszőhormont vagyis ösztrogént termel a petefészek. El is múlik 3-4 nap alatt és megakadályozhatjuk, hogy később a méhnyálkahártya elfajuljon és rákmegelőző állapot legyen. Tehát a rendszeres Norcolut szedés rákellenes hatású ilyenkor. Jó kezelési mód. Így nem kell műteni.

Tisztelt Doktornő!
4.levélnél tartok a Zoely tablettánál. a 3.levél 12.napján pecsételő vérzés jelentkezett, ami nem múlt, ezért orvosom javaslatára Norcolut tablettát szedtem a a zoely mellett, 20 napig. Mosta 4.levélnél tartok, a menstruáció hosszabb volt,m int lenni szokott, 2 napig ezután semmi, majd újra jelentkezett a pecsételő vérzés, ami már most 3. napja egyre erősödő vérzéssé alakult. Napról napra rosszabb, ezért szeretném megkérdezni, abba lehet-e hagyni a gyógyszert, vagy feltétlen végig kell szedni a levelet? Mindenképp abba szerettem volna hagyni ezután a levél után, mivel majd babát szeretnénk.

Hagyja csak abba nyugodtan. A vérezgető méhnyálkahártya úgysem lesz már stabil. Ha gyógyszerszedés nélkül is van vérezgetés, akkor meg kellene nézni, honnan jön: méhnyálkahártyáról vagy csak a méhszájról, valami kis hám probléma miatt.

Tisztelt Doktornő!
5+4 napos terhes vagyok. 5+2 naposan lett pozitív a tesztem.
Ultrahangon nem látott semmit az orvos. A betaHcg 328 mlU lett a leleten a ref.tartomány >30.00 volt megadva.
Május 10.-én lesz uh.kontroll. Azt mondta az orvosom akkor derül ki hol a baba. Tesztelek 2 naponta vizeletből de nem erős a csík és nem nagy külömbség van a 2 nappal ezelőtti és a mai teszt között. A melleim fájnak nagy csomók alakultak ki és egyre csak nőnek 4-6 napja. 4 napja erős izomláz szerű érzésem volt alhasba.Más tünetem panaszom nincs.
Ön szerint normális ez az érték?
Köszönöm a válaszát!

Egy értékből nehéz megmondani. Ha van két vagy több érték, abból lehet tudni, hogy élő terhességről van-e szó. A méhen kívüli terhesség vérellátása egyre rosszabb, ezért nem emelkedik úgy, ahogy a normális trehséégnél. A méhen belüli terhesség is elhelhet és nem növekszik a HCG. Ez a terhesség annyira pici, hogy ez az érték lehet egészséges is, de a következő kontrol már biztosat tud mondani

Kedves Doktornő,
45 éves vagyok, jövő héten lesz eü.i küretem mirigyhám atypia miatt. Jelenleg Milligest fogamzásgátló tablettát szedek. A kérdésem az lenne, hogy a tablettaszedést addig is és utána is folytathatom? Vagy a beavatkozás után abba kell hagyni? Hiszen a tabletta mesterségesen csinál vérzést. Ilyen esetben (tablettaszedőnél) a küret után mikor várható vérzés? Mármint ha folytatom a szedését.
Illetve még azt szeretném megtudni - sok egymásnak ellentmondó információt olvastam és hallottam - hogy mi a véleménye arról hogy ennyi idős korban szedhető-e még a Milligest, s ha nem javasolja, mit javasolna helyette? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Ha nem szedné a tablettát, akkor 4-6 hétre jönne a vérzés a műtét után. Ha szedi, akkor a tabletta szabályozza a vérzést, de sokszor a két hatás keveredik. Mostanában azt lehet hallani a konferenciákon, hogy a kor önmagában nem ellenjavallata a tabletta szedésének. Ha nincs dohányzás, thrombozis hajlam, túlsúly stb. akkor 50 éves korig szedhető. Sokszor javasolják azt, hogy természetes ösztrogén tartalmú tablettát szedjenek ilyenkor az etinil ösztradiol tartalmú helyett, vagy ha ez utóbbit választja a kezelőorvos, akkor kis hormon tartalmú legyen

Kedves Doktornő,

Lenne egy másik problémám, a menstruációt megelőző héten rendkívül dühös, ingerült, ideges és kötöszködő vagyok. Enyhén agresszív is vagyok, pedig erre semmi okom nincs.
Amikor a menstruáció elmúlik akkor jobban leszek, de minden hónapban ismétlődik.
Orvosom MagneB6-ot ajánlott de nem ér semmit, ennél szerintem komolyabb kétszítményre lenne szükségem.
Mi okozhatja a panaszaimat?

Köszön a válaszát!

Ez egy jól ismert kórkép, premenstruális szindrómának hívják. Ha nem akarna babát, akkor drospirenon tartalmú fogamzásgátló és az escitalopram nevű hangultajavítók közé tartozó gyógyszer nagyon szépen helyrehozza, különösebb mellékhatás nélkül. Ha szeretne teherbe esni, akkor csak a 2x1 Magnerotot lehet javasolni és a Premens nevű gyógyógynövény készítményt, mert az escitalopramról nincs elég adat arra, hogy nem árt a terhességnek.

Kedves doktornő,

38 évesen most próbálkozunk először a teherbeeséssel.
Az a problémám, hogy bár minden rendbent találtak hormonálisan, és találtak két 18-20 mm petét is, méhnyálkahártya megfelelő, elég száraznak érzem a hüvelyemet, nincs elég nyák a termékeny időszakban.
Erre az orvsom Ovestin krémet ajánlott.
Szerinte ebben az életkorban már le vannak lassulva a sejtek és lehet nehézkes a teherbeesés.
Én megkérdeztem miért nem ajánl egy hormonkúrát vagy injekciót mert nekem igazából már elég sürgős lenne a baba érkezése.
Erre nem válaszolt semmit, azt mondta hogy elég az Elevit tabletta mivel minden rendben, próbálkozzak természetes úton teherbe esni.
Én az Ovestin krémet nem váltottam ki mert annyi mellékhatás van felsorolva....

Én is nagyon ajánlom az Ovestin krémet. Sajnos azt írják a krémre is, amit a változókorúaknak adandó tablettára írnak és arra is ráírják legeslegritkább mellékhatást is - mert ez a szabály. Volt olyan páciensem, aki csak Ovestin mellett lett terhes. Fellazítja a méh nyakcsatornájávan levő nyákot és sokkal könnyebben jutnak fel a hímivarsejtek.

Kedves Doktornő!
Lassan a 11. terhességi hetet kezdem, az 5. hetes UH óta 2*1 Duphastont szedek. Az lenne a kérdésem,hogy meddig kell szedni és mekkora adagot?
Válaszát előre is köszönöm: egy ikres kismama!

Legalább a 16. hétig biztosan szedni kell. De van, ami még tovább javasolja. A méhnyálkahártyának segít a terhesség megtartásában és a méh izomzatát is nyugalomban tartja, akárcsak a magnézium. 2x1 -et szoktunk javasolni.

Kedves Doktornő,

44 éves vagyok. 1,5 éve eü. kaparásom volt elhúzódó (9 hét) vérzés és megvastagodott nyálkahártya miatt. A szövettani eredmény jó volt, semmi kóros elváltozás nem volt, "csak" ösztrogén dominancia. Norcolutot szedtem 10 napig, és egész eddig nem is volt problémám. Most újra elhúzódó vérzésem van, a menzeszem (ami nem volt bő) nem akar elmúlni, kevés mennyiségű vérzésem van, olykor csak sárgás-barnás folyás, de ez folyamatosan 14 napja (a menzesszel együtt) Ma már több kb egy bő evőkanályni élénk piros vérzésem is volt, így megijedtem, és szeretném kérdezni:
Ön szerint szedjek újra Norcolutot és mennyit? Napi 2x1 -et?
Köszönöm szépen előre is a válaszát.

Ebben az időszakban legjobb minden ciklus második felében Norcolutot szedni: szépen felfrissíti, letisztítja a méhnyálkahártyát. A menstruáció így csak néhány nap és nem bőséges valamint mindig megjósolható, hogy mikor jön és meddig fog tartani. Általában 2x1 et szoktunk, a szövettan indokolttá teheti, hogy nagyobb legyen a napi adag. Úgy a legkönnyebb szedni, hogy 2 hét gyógyszer nélkül, 2 hét Norcoluttal, mert az nem nehéz számolni. Ez a kezelés megakadályozza a méhnyálkahártya elfajulását így hosszú távon rákellenes hatású, tehát nagyon javaslom.

Kedves Doktornő!
Symicia fogamzásgátló tablettát szedek, de az első hét első napján elfelejtettem bevenni a tablettát. Bevettem, amint észrevettem, de aggódok, hogy esetleg nagy esély van a terhességre. Mi a teendő ilyen esetben?

Ha elfelejtette bevenni, minden bizonnyal pótolta 36 órán belül. Így nem kell aggódni.

Jó napot doktornő!

Hüvely heveny gyulladásra kaptam Macmiror Complex lágy hüvelykapszulát és fluconazole-Qpharma 150 mg-os kemény kapszulát. Ha végeztem a 12 napos kezeléssel, akkor kell valamilyen hüvelyflóra helyreállító szert alkalmaznom? Ha igen milyet?
Előre is köszönöm a válaszát!

A probiotikumok mindig hasznosak, segítik a hüvelyflóra egyensúlyát, egészségét. Lehet helyi kezelés pl Lactinelle-lel vagy ha nem kedveli a hüvelykapszulát, akkor szájon keresztül is lehet pl Protexin, de bármelyik gyógyszertárben kapható probiotikum sokat javít a nyálkahártyák immunitásán. A gombás elváltozások kezelése után nemcsak a normális hüvelyflóramiatt használjuk a Lactinelle-t, hanem azért is, hogy ne térjen vissza a gomba, ellenálló legyen a hüvely.

Kedves Doktornő!Már korábban irtam önnek meg történt az eü küret március 10.-én.26 este menszesz szerü vérzés kezdődött ami kb 3 napig tartott nem volt erős a hasam fájdogált.Küret előtt norcolutot szedtem ettől 4.-én erős vérzés kezdődött de a műtétre elmult.A szövettan eredménye a méh idült gyulladásos betegsége valamint a méhnyak gyulladásos betegsége.rosszindulatú elváltozás nincs.Kaptam rá antibiotikumot.Csak panasz esetén kell vissza mennem,az orvoshoz.Az lenne a kérdésem,hogy azóta még nem jött meg ,meddig normális a késés mikor forduljak ismét orvoshoz?Köszönöm válaszát.Rita

Ilyen műtét után általában 6 hét múlva jön vérzés, néha hamarabb. Ha 26-tól számoljuk, akkor még van kb 10 nap. Ha továbbra sem akar kb 24-32 napot tartani, akkor érdemes beállítani, hogy ne forduljon elő ismét ilyen kellemetlenség.

Tisztelt Doktornő!

Minden esetben szükséges vérvétel az első fogamzásgátló tabletta szedése előtt ? 21 éves vagyok és ez az első tabletta, amelyet kirpóbálok, azonban vérvételre nem küldtek el.
(Symicia fogamzágátló tablettát írtak fel.)

Köszönöm válaszát!

Való igaz, hogy régebben rutinszerűen elküldtünk mindenkit májkörre. Ez a vizsgálat nagyon-nagyon ritkán mutat eltérést olyan nőknél, akik tünetmentesek, így mostanában akkor van feltétlenül laborvizsgálat, ha valami egyéb orvosi indok van: pl előzményben máj eltérés vagy a családban thrombózis hajlam lehetősége.

Kedves Doktornő!
E héten kedden voltam Önnél és javasolta a HPV elleni védőoltást(fertőzés miatt) , illetve Isoprinosinet, és Betadine hüvelykúpot , tegnap megkaptam az oltást és az lenne a kérdésem , hogy mikor kezdjem el szedni az Isoprinosinet és a betadinet használni???.a gyógyszerből mind az 50 szemet be kell vennem ? ( napi 2*1) A hüvelykúpból is mind a 14- et el kell használni? Eddig az oltás miatt nem kezdtem el szedni , mert bizonytalan voltam !
Köszönöm válaszát !
Nagy Anett

Ha humán papillóma vírus okozta szemölcsök vannak jelen vagy herpes vírus okozta fertőzés, akkor érdemes végig szedni az izoprinozin hatóanyagú tablettát, néha még több dobozzal is. A vírusok elleni immunitást javítja. A Betadin hüvelykúp nemcsak a vírusok ellen hatásos, de más kórokozók okozta folyásnál is. Ez azért fontos, mert rosszabbul gyógyulnak a nemi szervi szemölcsök, ha baktérium okozta folyás nap mint nap feláztatja a bőrfelületet. Az összes hatóanyagot szedheti, használhatja egyszerre.

Kedves Doktornő!
43 éves vagyok és Tri regol fogamzásgátlót szedek. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy időnként ( nem mindig ) erősebb a megvonásos vérzésem. A múlt hónapban az első napon ijesztően erős és darabos vérzésem volt, ilyen eddig még nem fordult elő. Január végén voltam rákszűrésen, az negatív lett. Van egy 65 mm-es subserosus myomám, de az orvosom azt mondta, hogy ettől nem lehet, vagy mégis?
Köszönöm válaszát!

A subserosus myoma a méh külső felszínéhez közel van, nem zavarja a belső felületet, a méhnyálkahártyát. Ha bővebb a vérzés tabletta mellett, akkor a méh összehúzódását kell segíteni, amire a jól ismert Ergam csepp és Exacyl tabletta teljesen tökéletes. Így nem folyik a petyhüdtebb méhizomzat miatt nyitott méhereken a méhűr felé a keringő vér, mert a méhösszehúzó " elzárja a csapot" és csak a menstruációs szövettörmelék ürül. Egyszerű, de hatékony megoldás.

Kedves Doktornő!
48 éves vagyok 3 hónapig nem menstruáltam. Utána egy igen erős vérzés lépett fel, nőgyógyász 6 mm nyálkahártyát és 16 mm tüszőt látott. Norcolut tablettát írt, melyet 10 napig kell szedni. Utána elmúlik, vagy méhkaparás. Most még nem szedtem be a tablettát, mert elkezdett csökkenni a vérzés, de még élénk piros.- Meddig várhatok (12 napja kezdődött) Sok nő hónapokig szedi a Norcolutot, nekem miért kell méhkaparás? Meddig fog ez tartani? hány küret után lehet tablettával rendezni? nagyon félek. Novemberben P2 rákszűrés.
tanácstalan

Ilyenkor arról van szó, hogy a ciklus első felében termelődő ösztrogénből túl sok van, míg a második felében termelődő sárgatest hormonból kevés. Így nem tud szépen átalakulni a méhnyálkahártya és 3 nap alatt szépen leválni. A hiányzó sárgatest hormont pótoljuk a Norcoluttal. Legjobb valóban minden hónap második felében Norcolutot szedni: szépen letisztítja a méhnyálkahártyát, normális mennyiségű lesz a vérzés és mindig lehet tudni előre, hogy mikor jön és meddig tart. Sőt vérszegénysége sem lesz. Én úgy szoktam javasolni, hogy 2 hét gyógyszer nélkül, 2 hét Norcoluttal. Nem feltétlenül szükséges egy gyógykaparás sem. Ha beáll a ciklus a Norcolutra, akkor semmi más kóros nem áll a háttérben. A méhnyakrák szűrése is tökéletes, ezen sem kell aggódnia.

Kedves Doktornő!

Néhány napja érdeklődtem, hogy nyaralás miatti ciklusszabályozásra a Lyndinette 20 jó-e? Az lenne a kérdésem, hogy a 30-as is megfelelne-e erre a célra, így, hogy ezidáig nem szedtem semmit, és 40 felett vagyok /ismerősömnek megmaradt/, vagy jobb a 20-as.
Illetve, hogy el lehet-e kezdeni a vérzés 2.-5.- napjáig is? Az első hónapban ez egyébként védettséget is ad? /bár ez nekem nem olyan fontos :) ) Köszönöm: K. Nikolettta

Ha nem szedett fogamzásgátlót,akkor amellékhatások miatt lehet, hogy előnyösebb a kisebb hatóanyag tartalmú. Persze csak akkor lehet tablettát szedni, ha nem dohányzik, nincs elhízás, visszeresség vagy májbetegség, thrombózis hajlam a családban. Ha a 2-5 napon kezdjük a tablettát, akkor még nem áll be a azonnal a fogamzásgátló hatás. Ha az első napon kezdjük, akkor mondhatjuk, hogy véd is a terhességtől.

Kedves Doktornő!
38 éves vagyok. Néhány hónapja vettem észre, hogy nincsen méhnyaknyákom, illetve csak egy nagyon kevés. Gyakran viszket a szeméremajkam., láthatóan minden ok nélkül. Elkezdtem hízni, láthatóan ez is minden ok nélkül. A menstruációm 5 helyett 4 napra csökkent. Voltam vérvételen, a TSH-m 2,55 lett. A hőmérsékletem szerint peteérésem van. A luteális fázisom ingadozó, van, hogy csak 7 nap. Kb fél éve méhszájsapkát használok, már elkeseredésemben arra gondoltam, hogy esetleg ettől lehet......Tudna esetleg segíteni, hogy mi lehet ennek az oka? Merre keressem a megoldást a problémámra? Használhatnék Ovestin krémet?
Válaszát előre is köszönöm: Edina

A méhsapka mellé spermiumölő anyagot is is tesznek vagy azzal vonják be. Elég gyakran látok allergiát erre az anyagra, ami legtöbbször nonoxinol. A kisajkak viszketése erre utaló tünet. Sajnos ha valóban ilyen allergia okozza a viszketést, akkor más fogamzásgátlásra lesz szükség. A méhnyakban levő nyák mennyisége növekszik Ovestinre, tehát ez egy jó elgondolás. A luteális fázis hossza akkor lenne fontos, ha terhes szeretne lenni vagy ha bő mestruáció lenne. Ha nincs ilyen panasza, akkor ez nem gond.

Kedves doktornő !
46 éves vagyok , méhtükrözésem volt polipok és vastag méhnyálkahártya miatt, kérdésem az lenne, hogy az első menstruáció lehet-e bővebb és elhúzódóbb a tükrözés után? Valamint a továbbiakban az orvosom Donasert spirált javasol probléma megoldásként, ön ezt mennyire látja jónak? nagyon szépen köszönöm válaszát, további szép napot :)

A méhpolip és a vastag méhnyálkahártya annak a következménye, hogy viszonylag sok az ösztrogén, a sárgatest hormon viszont kevés. Ilyenkor azért is javasoljuk a hormonok kiegyensúlyozását, hogy nehogy átcsússzon a méhnyálkahártya vastagodása rákmegelőző állapotba. Erre az egyik legjobb módszer a sárgatest hormon tartalmú méhen belüli spirál. Másik lehetőség, hogy minden ciklus második felében sárgatest hormonszerű gyógyszert szed. A spirállal néhány hónapig még előfordulhat rendszertelen pecsételés, míg levékonyodik a méhnyálkahártya, de aztán egyre kevésbé. A bő menstruáció a jelenlegi kiegyensúlyozatlan hormonhatás miatt jelentkezett, nem améhtükrözés miatt és valószínű, hogy kezelés nélkül újra jelentkezne.

Elnézést, még az előbbihez. A késleltetésnél nem egyszerűbb akkor, ha progeszteron tartalmú készítményt szednék, amíg szükséges?

Kísérleteztem én is a progeszteronnal, de szinte mindig túl hamar megjött, legalábbis pecsételgetni kezdett - ami persze nem túl jó üdüléskor. Nem tarta olyan jól a méhnyálkahártyát, mint a kétkomponensű fogamzásgátló.

Köszönöm szépen válaszát. Ha a továbbszedés is megfelelne, akkor meddig szedhetem tovább? Vagy akkor már legjobb, ha a második levelet is beszedem? Ill., Ön melyik gyógyszert ajánlaná nekem e célból? A Lyndinette 20 is jó, vagy inkább mást ajánlana? Köszönöm: K. Nikoletta

A Lindynette 20 teljesen jó erre a célra. Elég addig szedni, míg haza nem ér az üdülésből.

Kedves Doktornő!

Olvastam egy cikket melyben egy hölgynek 10 évig nem volt menstruációja. Azt mondták neki más orvosok,hogy meddő. Kivizsgálása során kiderült, hogy inzulin rezisztenciája van. Ön kezelte, egy hónap múlva újra volt menstruációja. Még egy hónap múlva kismama lett.

Nekem is IR-t diagnosztizáltak 2013-ban. Kaptam rá Merckformint kaptam. Amit egy darabig szedtem. Mellékhatásai miatt már nem szedem. Az orvoshoz sem mertem vissza menni mert nem sikerült a minimum 10kg fogyàst produkálnom.

Három éve nem védekezünk a férjemmel, de nem jött össze a baba. Voltam nőgyógyásznál ahol megnézték, hogy peteérésem van. Férjemet idén februárban műtötték hereviszér tágulattal.

Szeretnénk már babát. Vane esélyünk rá, így, hogy csak kínkeservesen mennek le a kilók?

Válaszát előre is köszönöm

Pomáziné B. Réka

A férjén végrehajtott műtét önmagában is javítja az esélyeket. Az Ön anyagcseréjét viszont muszáj rendbehozni. Kis adag Merckformin mellé lehet inozitolt szedni és így csökken az inzulinrezisztencia. Sokkal könnybben fogy, mert az izmok is jobban égetik a vérben levő cukrot.A baba szempontjából is előnyös lenne ez, mert az ő anyagcseréjének programozása az első-masodik méhen belüli hónapban zajlik. Pajzsmirigy működést és D vitamin szintet is nézni kell, mert az is gyakran eltér ilyenkor. Lehet kapni diétás könyvet II. tipusú diabetesre. Azokat a szempontokat is jó betartani.( Springmed kiadó honlapján tudja rendelni)

Tisztelt Doktornő!
2 hete voltam önnél, Mirabella fogamzásgátlóról Zoelyre váltottunk. Elkezdtem szedni a 7 nap szünet nélkül, viszont azóta nem jött meg a menstruációm, lehetséges ez a gyógyszer hatására?

Igen, nem ritka, hogy nagyon jevés, vagy éppen semennyi menstruáció nemjön a fogamzásgátló mellett. Levékonyítja a méhnyálkahártyát és nincs minek távozni. Ez nem kóros és nem jelent terhességet. A szabályos váltásnál, amikor előző fogamzásgátlóról váltunk Zoelyre, akkor méggyakoribb. Nagyon valószínű, hogy a következő vérzés meg fog jönni.

Kedves Doktornő!
Zoely szedése óta a 2.havi vérzésem se jött meg. Lehetek terhes? Vagy mi okozza ezt a problémát?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Doktornő!
szeretném a tanácsát kérni,mert nagyon aggódom..47 éves nő vagyok.
2 hónapja volt egy eü.kaparásom elhúzodó ,bő vérzés miatt.
majd a Doktor Úr norcolut tablettát irt fel nekem.
amit el is kezdtem szedni mégpedig úgy..16.napon napi 2x1 aztán 10 nap szünet..csak hogy a 10 napban a vérzésem nem állt el.az első napokon nagyon sok jött majd kevesebb de nem maradt abba,az orvosom azt javalta kezdjem el elöbb 5 nappal a gyógyszert és szedjem majd 5 nappal tovább...igen ám de ez az idő ezen hét péntekén járna le de nekem már hétfői napon , azaz ma kevés vérzésem van.kérdésem az lenne szedjem be péntekig a vérzés mellett is vagy hagyjam most abba a norcolut tablettát?
nagyon szépen megköszönöm a válaszát ! sokat segítene nekem!
kívánok nagyon jó egészséget Önnek!

Tovább kellene szedni és meg is lehet emelni 3x1-re. Méhösszehúzó és vérzéscsökkentő tovább javít a helyzeten ( Ergam 3x20 csepp és Exacyl 2x1)

Tisztelt Doktornő!

41 éves vagyok, és nyaralás miatt szeretném előbbre hozni a menstruációmat. Nem szedek gyógyszert, de megoldható-e, hogy egy levéllel beszednék, és 1-2 nappal korábban abba is hagynám, hogy előbb megjöjjön. Lyndinette 20 megfelelne-e erre a célra, ill. mit ajánlana? Tudom, a késleltetés talán jobb lenne, de én a lehető legrövidebb ideig szeretnék hormonokat szedni, és nem fog.gátlás céljából. Köszönettel: K. Nikoletta

Biztonságosabb elkezdeni és tovább szedni. Ha hamarabb akarja abbahagyni, akkor pedig méhösszehúzót és vérzéscsökkentőt szoktunk javasolni, hogy hamarabb leálljon a megjött vérzés, semmiképpen ne tartson a nyaralásig.

Tisztelt Doktornő!

4napja szedem a symiciat és azóta több a folyásom és néha úgy feszül/fáj a hasam mint amikor megjön. Ez normális?
Válaszát előre is köszönöm.

Nem jellemző, hogy ilyen panaszokat okozzon ez a fogamzásgátló a szedés elején sem. Előfordulhat, hogy a szedéstől függetlenül enyhe felfázás alakult ki. Tőzegáfonya kapszula és valamelyik probiotikum szedése egy hétig, nagyon jó szokott lenni. Ha nem szűnik, érdemes lenne szakorvoshoz fordulni

Tisztelt Doktornő!
Vérzészavarom kezelésére a nőgyógyász Norcolut tablettát írt fel. Az első 10 napos kúrát ma kezdtem, napi 2x1 tablettával. A következő két hónapban előre megbeszélt napokon ismét 10 napos kúra következik, majd UH, s egyeztetés a továbbiakat illetően. Kérdésem, hogy az elkövetkező hónapokban szükségem van egyéb fogamzásgátlásra a párommal, vagy ez a kezelés önmagában felér a védekezéssel. Ez a kérdés csak utólag merült fel bennem, ott, a nőgyógyászati rendelőben elfeledtem megkérdezni.

Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Réka

Norcolut mellett védekezni kell, a Norcolut szedése után megjött vérzéskor viszont elkezdhet fogamzásgátló tablettát, ami védi a terhességtől és a vérzészavart is rendbe hozza.

Tiszteld Doktornő!
Üdvözlöm! Az én esetem a következő: 2015.szeptemberben megműtöttek egy 87mm-es petefészekcisztával laparoszkópiával. A szövettan eredménye a következő volt: Kevert cystadenoma atypia vagy malignitás jelei nélkül. 2016. február 16-án voltam nőgyógyászomnál kontrollon, amikor is, megint cisztát talált a bal oldali petefészkemben egy 47x57mm-es cisztát. Ez a diagnózis áll a leletemen: Norm. uterus. Nyh.: 7mm ,Jobb ov.: 32x29mm, benne 17mm-es f., bal ov.-ban: 47x57mm-es , homogén bennékű, 3mm falvastagságú cysta. Kaptam Norcolutot, melyet 10 napig kellett szednem napi 1X1-et( ciklus 16.napjától a 26.-ig).Voltam CA 125 vizsgálaton is melynek eredménye: 23 lett.Még mielőtt a Norcolutot szedni kezdtem, elkezdem a varga gyógygombák használatát(ekkor volt kisebb barna folyásom). 2016. 03.21-én voltam orvosomnál( ciklusom 19.napján) újra,ugyanúgy a bal oldalon egy kisebb cisztát talált ( 43x53mm ). Ekkor ez volt a pontos diagnózis: norm. uterus, nyh: 11mm jobb ov.: 35x28mm Bal ov.-ban: 43x53mm-es homogén, sűrű bennékű, 3mmes falvastagságú képlet. Az orvosom mindenképpen újra műteni szeretne, amikor is a bal petefészkem egy részét is eltávolítaná.Panaszaim nincsenek. A kérdésem az lenne hogy tényleg szükséges a műtét elvégzése? Már babát szeretnénk nagyon. Valami más megoldás nem lenne a problémára?

Válaszát előre is köszönöm

Sajnos a sűrű bennék cisztákat mindenképpen jó megoperálni, míg a vízszerű tartalmúaknál lehet várni. A teherbe esést is zavarhatja és a terhesség alatti megrepedése is veszélyes lehet. A bal petefészeknek biztosan csak a kóros részét távolítaná el az orvosa,ahol a ciszta van. A maradék petefészek szövet továbbra is jól tud működni. Üdvözlettel, dr Gyovai Gabriella

Tisztelt Doktornő!

Elhúzódó vérzésre már szedtem többféle módon Norcolut-ot.
Szeretném kérdezni, Ön szerint melyik a leghelyesebb adagolása?
20 napig 2x1 majd 7 nap szünet és újra 20 napig 2x1 (mint egy fogamzásgátló), vagy elegendő a ciklus második felében 10 napig 2x1???

Köszönöm válaszát.
Renáta

A ciklus második felében 10 napig 2x1. Azért így, mert a ciklus első felében normálisan is csak a tüszőhormon hat és a közepétől van jalan a sárgatest hormon, ami minőségében átalakítja a méhnyálkahártyát, hogy egyben le tudjon válni.Ha nagyon vastag lenne a méhnyálkahártya, akkor szoktuk a Norcolut napi adagját emelni. A vérzés idején a méhösszehúzó Ergam csepp Exacyllal további segítség, rövidebb ideig tart a vérzés.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés