Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a gyors válaszát! Elnézést kérek, hogy még mindig kérdezek, mert ezt szeretném konkrétan tudni:
- akkor a méhen belüli polip, amit láttak nálam hüvelyi UH-n és azt követően a hasi UH-n látott mióma az én esetemben egy dolog, tehát egy és ugyanaz?
- Az átküldött linkre nézve az volt a kérdésem, hogy az ott említett selyemhernyó enzim gyógyszer, mennyire lehet hatékony?

Köszönettel:

Erika

Két külön képződmény a méh külsején levő myoma és a méh belsejében levő polip. A méh belsejében levő polipról nem tudjuk, hogy izomfalból származik-e ( tehát myoma) vagy méhnyálkahártya eredetű. A selyemhernyó enzimről nincsenek profi orvosi vizsgálatok megfeleő mennyiségű asszonyon, legfeljebb néhány eset elbeszélése, ezést orvosi szempontból sem hatékonyságáról nem lehet nyilatkozni, sem arról, hogy nem árt-e.

Bocsánat, még egy kérdésem volna, amit az előbb elfelejtettem föltenni. Doktornőnek mi a véleménye erről a mióma "kezelési" módról: http://mioma.hu/gyogyitas-termeszetes-modon-i/
Ill. az még a kérdésem, hogy ezt vajon a polipra is lehet alkalmazni?
Előre is köszönöm szépen a válaszát!

A méh belsejében levő polipok lehetnek méhnyálkahártya eredetűek vagy izomfal eredetőek - tehát myomák. A legtermészetesebb módja ezek eltávolításának egy rövid műtét, mert akkor semmi kémiai anyag nem éri az embert. ( hiszteroszkóp méhen belül, laparoszkóp a hasüregben)A gyógynövény hatóanyaga sem teljesen ártalmatlan. Ami hat, az árthat is - ráadásul nem bizonyított a hatékonysága, lehet, hogy hiába eszegetjük hosszú hónapokon keresztül. Ha a nyomásos tüneteket valóban a myomák okozzák, akkor jóbb eltüntetni őket. 35 év felett a nők 40 százalékánál látható kisebb-nagyobb myoma, a legtöbbről nem is tudunk. Attól, hogy látszik ultrahangon, nem kell feltétlenül műteni, mert nem "rákosodik el". ( A mioszarkóma eleve rosszindulatúnak indul és a változásai gyanússá tészik az ultrahangos szakember számára ) Van egyébként hatékony gyógyszer a myomára, szépen csökken a mérete tőle, 3 hónapig kell szedni. A méhen belüli, méhnyálkahártya eredtű polipot én biztos eltávolíttatnám, ha nekem lenne.

Kedves Doktornő!

Ismételten szeretném kérni a tanácsát. Kb. 1 éve használok kocka pesszáriumot (időnként szüneteltetem a használatát) a következő ok miatt:
- már 2 X fordult elő, hogy felhelyezés után kisebb fájdalmat éreztem a bal petefészkem környékén és picit véreztem is. Nem tudom túlfeszítettem-e belül vmit vagy megsértettem vmit? Nos, ilyenkor mindig szüneteltettem a kocka használatot és elmegyek nőgyógyászhoz. A nőgyógyász viszont nem látott mást, csak egy méhen belüli polipot. Korábban viszont már megállapították, hogy külső miómám is van. Ez a két dolog összefügg valahol, összeérhetnek? Mi okozhatja a bal petefészek körüli fájdalmat és a pecsételő vérzést? Mostanában nem csináltak külső, azaz hasi UH-t, ahol lehetne látni a miómát is. Elég az ilyen vizsgálatokhoz a hüvelyi UH is? Ön mit javasol?
Más:
- Ovestin krémet olyan nők is használhatnak, akik még menstruálnak?

Doktornő megtisztelő válaszát megköszönve, maradok tisztelettel:

Debreceni Erika

Kedves Erika!
Bármilyen korúak vagyunk, a kocka mellé feltétlen kell krém. Egyéb esetben a hám a nyomásnak kitett helyeken károsodhat. Az enyhe folyások is jobban kárt tesznek iylenkor a hüvelyfalban. Az ösztrogénes krémek ilyenkor a regenerációban segítenek. Lehet időnként hyaluronsavas hüvelykrémet vagy C-vitaminosat is hesználni, felváltva. A külső myoma nyomhat kismedencei területeket. A hüvelyi ultrahang a külső myomát legtöbbször még jobban is látja, mint a hasi. Nagyon sokszor a kismedencei izomzat görcskészsége áll a háttérben, amit tornával helyre lehet hozni.

Kedves Doktornő!
Kombinált fogamzásgátlóról váltanék Mirenára, amit a 7 napos szünet 6. napján raknak majd fel.
Ilyen esetben hogy alakul a védelem? Van olyan időszak, ami nem biztonságos pl. a gyógyszermentes napokban, de a Mirena felhelyezése előtt?
Előre is köszönöm válaszát:
Anna

Kedves Anna!
A soros gyógyszer szünet mind a 7 napja biztonságos. A Miréna is biztonságos a felhelyezéstől kezdbe. Így semmilyen külön védekezésre nem lesz szükség.

Kedves doktornő.
Egy éve szedek yadine fogamzásgátló tablettát. Volt már hogy elfelejtettem bevenni és éltem is szexuális életet a párommal. De olyan még nem volt hogy a kihagyott gyógyszer után ilyen pecsételő vérzés szerű dolog lett volna. Most kimaradt két szem és szeretkeztünk többször is. Par napja viszont van ez a vérezgetés, folyás. Lehetek várandós?

Nagyon kicsi a valószínűsége, mivel a méh nyálkahártyája nem stabil most, hiszen vérezget. Viszont nagyon fontos a következő menstruációig kiegészítő védekezésként óvszer, mert már elindulhatott fejlódésnek egy tüsző, ami megrepedhet. A következőlevélnél ismét védett lesz.

Kedves Doktornő!

24 hetes kismama vagyok ès a hüvelytörletemben baktèriumot talàltak. Sajnos elkezdett kinyìlni a mèhnyakszàjam is. Az orvosom Macmiror hüvelytablettàt irt fel. Èn egy kicsit aggòdok, hogy nem lesz-e baja a kisbabàmnak!???

Kedves Enikő!
Ha olyan baktérium tenyészett ki, ami ellátást igényel, akkor azt nem lehet halogatni. Van olyan is, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség a felfelé haladó fertőzés megelőzésére. Ilyenkor mindig olyan készítményt választunk, ami nem árthat a magzatnak. Ha kezelőorvosa csak Macmirrort írt fel, akkor nyilván ez nem egy veszélyes kórokozó. A Macmirrort egyébként nyugodtan lehet használni terhességben, nem okoz semmi gondot a babánál.

Kedves Doktornő!

Nem rég kezdtem el szedni a Corenelle fogamzásgátlót és anőgyógyászom nem mondott semmit arról, hogy milyen készítményeket szedetek mellete és olvastam hogy elég sok minden befolyásolhatja a fogamzásgátló hatását. ezért azt szeretném meg kérdezni, hogy mely gyógyszereket kell elhagynom?
Amiket szedek:
Vitaminok: Acerola étrend kiegészítö c vitaminnal, Bilobil, B vitamin komplexum és bio vas cseppeket szoktam szedni, van hogy mindennap mikor hogy.
Van, hogy nem tudok aludni, ilyenkor Sedacur fortet szoktam be venni, de ez se mindennapos.
Illetve gyógyteákat iszok sokat, citromfüvet kamilla és bodza teát.
Segítségé előre is nagyon szépen köszönöm!
Dorottya

Kedves Dorottya!
Örömmel olvasom, hogy felvetődik Önben, hogy a gyógynövények és a gyógyszerek is hathatnak egymásra. Az Ön által felsorolt gyógynövények nem csökkentik a fogamzásgátlók hatását. Az orbáncfű viszont csökkenti a hatékonyságát sokféle gyógyszernek, mert a máj egyik lebontó enzimének a működését fokozza. Ha mégis orbáncfű kellene bármilyen gyógyszer mellett, akkora Remotiv nevű készítményt javaslom, mert gyártásánál azt a komponenst eltávolítják, ami zavarná a többi gyógyszer hatását. A jelenleg szedett gyógynövényekkel semmi gond nincs.

Üdvözlöm!

Szeretném megkérdezni, mi a véleménye az Adelle nevű fogamzásgátló tablettáról? Októberben szültem, a második gyereket, (nem szoptathatok sajnos). Január 2-án jött meg először a menstruációm, nagyon sok volt a vér mennyisége, 5 napon keresztül kitartott az erős vérzés, nem is tudtam elmenni itthonról, fél óránként cseréltem a betétet. Van rá esély, hogy a fogamzásgátlótól csökken a mennyisége?
Válaszát köszönöm!

Nagyon valószínű, hogy csökkenni fog a mennyiség. Ha mégsem így lenne, másik készítményt is meg lehet próbálni. Nagyon fontos viszont a méhet összehúzó cseppek használata. Háziorvos is felírhatja és ezzel megakadályozható a vérszegénység kialakulása. Sajnos sokan elhanyagolják ezt, pedig a vérszegénység nemcsak fáradékonyságot okoz, hanem fertőzéseket is könnyebben kap el az anyuka.

Kedves Doktornő.
Aknemicin krémet kaptam aknéra, ( külsőleg) ami eritromicin antibiotikumot tartalmaz. Azt szeretném kérdezni, hogy ez az antibiotikus krém gyengíti a fogamzásgátló hatását? Kell kiegészítő védekezés?

Az Aknemycin helyileg hat, a felszívódott mennyiség kevés, nem akadályozza a tabletta hatását a hatóanyaga, az erythromycin. Remélhetően úgy választottákki a fogamzásgátlót, hogy önmagában is segítsen az aknés panaszokon. Szoktunk még góckutatást javasolni, például fogászati panoráma röntgent, mert a tünetmentes fogászati góc sokszor okoz bőr tünetet.

Kedves Doktornő!

3napja van fent a Nuvaring hüvelygyűrűm. A menstruációm 2.napján tettem fel, a betegtájékoztatón ugyebár az szerepel, hogy az első 7 napban kiegészítő védekezést kell alkalmazni, így is történt, azonban ma a menstruációm 5.napján, az óvszer kiszakadt, és bár a párom gyorsan kapcsolt, valószínűleg nem sikerült maradéktalanul megakadályozni a balesetet.. Novemberben sajnos kellett már 72órás tablettát alkalmaznom, utána több, mint egy hónappal később jött meg újra. Érdemes lenne most is bevennem egyet, vagy a nuvaring mellé már nem lenne tanácsos és esetleg már kifejthetett kellő hatást a terhesség elkerülése érdekében?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Klaudia!
Nem szükséges bevennie sürgősségi tablettát a Nuvaring mellett, ne aggódjon!

Kedves Doktornő! 8 hónapig szedtem a Zoley fogamzásgátlót, 37 éves vagyok, de most úgy döntöttünk, mégis vállalnánk egy 3. babát férjemmel. A gyógyszert így két hete abba is hagytam. A kérdésem az, hogy mennyi időt kell még várnunk, míg újra biztonsággal próbálkozhatunk, mire a szervezetből kiürül a hormonanyag? Akár a következő ciklusnál már lehet is babát tervezni?

Kedves Ildikó!
Igen, már akövetkező ciklusban lehet próbálkozni. Egy éven belüli nőgyógyászati vizsgálatot szoktunk javasolni, hogyha kiderülne eltérés vagy fertőzés rákszűrékor, akkor még nem-terhes állapotban lehetne kezelni. A baba vitamint is érdemes minél hamarabb elkezdeni.

Kedves Doktornő!

28 éves vagyok. Május 31.-én született a kisfiam, 6 hetes kontroll után Azalia-t kezdtem szedni. Azóta olykor-olykor vérzek tőle. (van, hogy hónapokig semmi) Azt olvastam, hogy ez normális. Most azonban már legalább 2-3 hete vérzek, van, amikor elég erősen, mintha rendesen menstruálnék, néha alhasi fájdalmaim is vannak. A kisfiamat nemrég kezdtem hozzátáplálni, így a szoptatások száma lecsökkent. Lehetséges, hogy ez okozza? Ez normálisnak tekinthető és majd abba marad? Meddig húzódhat el a vérzés?

Köszönettel: Katalin

Kedves Katalin!
Ezzel a fogamzásgátlóval elég gyakori,hogy rendszertelenül jön vérzés, pecsételés. Sajnos azt se mondhatom, hogy ez elmúlik egy idő után. Tapasztalataim alapján csak akkor szűnik meg a vérezgetés, amikor abbahagyja ennek a szedését és óvszerrel védekeznek vagy ha a szoptatás befejeztével másikat kezd majd el szedni.

Tisztelt Doktor nő!
41éves vagyok és fél évvel ezelőtt 8 év után abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését. Menstruációm ezt követően is megjött, 25-29 napra, azonban ezt mindig megelőzi egy két nappal előtte barna, vöröses-barna folyás, hol erősebben, hol gyengébben,van ennek köze a gyógyszer elhagyásához.fél évvel ezelőtt voltam nőgyógyásznál, mindent rendben találtak. Esetleg elkezdődött a változókor?
Továbbá szeretném megkérdezni, hogy milyen hormonmentes fogamzásgátlás javasolna esetemben, párommal külföldi munka miatt ritkán találkozunk így szeretkezésünk is sajnos havi egy-két alkalomra korlátozódik.Hüvelyi fogamzásgátló tabletta óvszerrel, esetleg megszakítással?? válászát tisztelettel köszönöm.K.Nelli

A ciklus második felében a menstruációt megelőző vérezgetés sárgatest elégtelenséget jelent. Vagyis termelődik sárgatest hormon, csak nem elég hosszan. Bár ez 20 évesen is előfordulhat, gyakoribb 40 évesen és felette. Nem javaslom a hormonmentes hüvelytablettát fogamzásgátlásra, mert 20% a teherbe esés. Nagyon gyakori. A tabletta mellett 0,5 %. Ha nem elhízott, nem dohányzik, nincs magas vérnyomása, akkor a kis hormontartalmú fogamzásgátló nagyon jó választás. Lehet még sárgatest hormont tartalmazó hurok is, ami 5 évig fent lehet.

Jó estét doktornő! A mai rendelésén voltam, de annyira össze voltam zavarodva, hogy elfelejtettem megkérdezni, hogy a Zoely-t hogyan is kell kezdni elszedni? Nagy baj lenne, ha a menstruáció 2. napján, holnap kezdeném el? előre köszönöm.
M. Meláni

Ha csak a ciklus szabályosabbá tétele a cél, akkor semmi gond nincs azzal, ha a második napon kezdjük szedni. Azoknak fontos első nap kezdeni, akik fogamzásgátlás céljából szedik.

Kedves Doktorno!
Olyan kerdessel fordulok Önhöz,hogy ha kb 3 eve szedtem a fogamzasgatlot lindynette 20 esmos e honapban kimaradt nehany tabletta az unnepi hercehurcamiatt...sajnos figyelmetlensegbol es nem is eltem nemi eletet illetve megjott a menszeszem ebben a karacsonyi idoszakban de ezutan 1.2.3an tortent kozosules akkor mi a teendo ? Lehetet e terhes? Mikor celszeru tesztet venni ? Esemenyutani tabletta lehet meg megoldas ? Megjek e anbulanciara vagy varjam a menszeszt ???
Varom mielobbi valaszat!!!!
Koszonettel.

Kedves Viktória!
Ilyenkor nem hatékony a sürgősségi tabletta. A teszt leghamarabb egy hét után lehet pozitív, de inkább 2 hét után, tehát a napokban már meg tudja csinálni. Míg nem jön vérzés, jobb lesz óvszerrel rásegíteni a védekezésre.

Kedves doktor nő! Olyan kérdésem vagy gondom lenne,ha lehet így fogalmazni hogy nem ismerem a saját testem,képességeim! 20éves vagyok, nagyon fiatalon 14évesen elveszítettem a szüzességem! 2évig voltunk együtt a párommal,utána lett egy következő kapcsolatom akivel pár évig együtt voltunk,és pár hónapja újra lett egy kapcsolatom. X hónap után megtörtént az első szex,miután jott a kérdés hogy minden rendbe volt e és hogy 2*-3* élveztem el?!erre én hogy egyszer sem!kellemetlenül éreztem magam,hogy 6éve élek szexuális életet és szinte nem tudom mi az az érzés,vagy mit várjon az ember!Soha senkivel nem beszéltem erről,soha nem kérdeztem senkit! Kívántam,jól esett a szex,egyből egymásra hangolódtunk,ahogy hozzám ér kiráz tőle a hideg,és szex közbe remegtem! Ebben szeretnék segítséget kérni!Mit tegyek,vagy mit várjak,mitcsináljak másképpen?

Kedves Mariann!
Az orgazmus egyrészt az agyban zajlik, másrészt a kismedencében és a gátizmokon, ritmikus összehúzódás formájában. Sok nő nem érzékeli annak ellenére, hogy létrejön, mert nem tanulta meg az agy érzékelni. Én azt szoktam tanácsolni, hogy érdemes elmenni egy Intim torna tréningre. Ilyen szinte minden városban van. JavasolhatnámKriston Andrea könyvét és DVD-jét, de a személyes tréning a leghatékonyabb.

Kedves Doktor Nő!

4 hónapja szedem a Mirabella fogamzásgátló tablettát (4. hónapban Lyndinette-t, mert nem volt Mirabella a gyógyszertárban). Amióta szedem a gyógyszert az első nap óránként kell betétet cserélnem és nagyon darabos a vérzés. Meg fog szűnni, vagy másik gyógyszerre kéne váltanom?

Judit

Kedves Melinda!
A fogamzásgátlótól elvárjuk,hogy csökkentse a menstruációs vér mennyiségét. Ha nagyon kedveli ezt a készítményt, hozzá lehet szedni a legnehezebb napokon a közismert méhösszehúzó Ergam cseppet. A dienogest és chlormadinonacetát tartalmú fogamzásgátlók jobban csökkentik a vérzés mennyiségét. Lehet, hogy előbb-utóbb váltani kell.

Kedves Doktor Nő!!Olyan problémám van,hogy a fogamzásgátlóm első hetén vagyok,amit kedden kezdtem el szedni,és most az ünnepi felhajtás miatt elfelejtettem bevenni a csütörtöki illetve a pénteki gyógyszerem!Corenellet szedek,szombat reggel egyidejűleg bevettem az elmaradt tablettákat,ma pedig bevettem szokásos időben a folytatott tablettát,viszont az a bökkenő,hogy tegnap aktusom volt!!Teherbe eshetek??Mi tévő legyek??Folytassam a tabletta szedését?Sajnos nincs gyógyszertári ügyelet ahol lakom és nem tudtam esemény utáni tablettát sem bevenni!!
Kérem tanácsoljon!!
Köszönöm

Kedves Tamara!
Már a sürgősségi tablettával sem lenne nagyobb biztonságban, ezért a legjobb folytatni és óvszerrel kiegészíteni ebben a ciklusban a védekezést.

Kedves Doktornő!

Nagyon sokféle fogamzásgátló gyógyszert kipróbáltam már (nuvaring előtt: gracial, marvelon stb. nuvaring után: yandine, symicia de mindegyiktől köztes vérzésem volt és elég zavaró. Ha nem szedek gyógyszert akkor teljesen normális a ciklusom de védekezésnek a gyógyszert tartom a legbiztonságosabbnak ezért szeretném megtalálni a megfelelőt. Sokáig használtam (kb. 6 évig) Nuvaringet,amitől vérzésem nem volt de ennyi év után úgy éreztem mintha belülről kisebesített volna és híztam is tőle. Ez azért is biztos mert háromszor hagytam abba akkor fogytam, amikor elkezdtem megint elkezdődött a hízás.Ezért is hagytam abba. Érdekes a gyógyszerektől ez a probléma nincs "csak" a vérzés. Most milligestet szedek. Az első hónapban megnyugodtam mert nem volt vérzés de a 2. hónapban előjött és most a 3.-ban is. Úgy döntöttem, hogy a maradék két havit még beszedem aztán kiderül,hogy lesz e változás. Arról is olvastam,hogy ha jelentkezik a vérzés nekem kb a fogamzásgátló 6. szeménél szokott abba kell hagyni megvárni az egy hét szünetet és újra elkezdeni. Melyik gyógyszer számomra a megfelelő?Vagy talán nincs is ilyen hiába próbálok másfajtát szedni? Gondoltam már arra is, hogy lehet másik készítményt szedni a fogamzásgátló mellett, ami az ilyen vérzészavarokra való? Csak gyógyszerben gondolkozok. Előre is köszönöm a válaszát.

Vannak olyan fogamzásgátlók,amelyek jobban tartják a méhnyálkahártyát és sokszor inkább a három fázisú válik be azoknál, akinél középidőben vérezgetés jelentkezik. Az is előfordul, ahogy a méhszáj hámjának gyengesége hajlamosít erre a problémáta. Ilyenkor a gyógyszertátban, recept nélkül kapható hüvelykrémek javasolhatók.

Kedves Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a menstruáció előtt pár nappal érdemes-e elmennem nőgyógyászati vizsgálatra, mert az ultrahangon ciszta gyanús lettem? A hasam bal oldala már több mint egy hónapja fáj, van, hogy görcsöl is. Háziorvos írt fel felfázásra antibiotikumot, de nem használt, az UH pedig "enyhe" eltérést mutatott.
A hasam azóta is fáj, és tartok is tőle egy kicsit.
Menjek el Önhöz amint tudok, vagy várjam meg a ciklus végét?

Kedves Mónika!
A menstruáció előtt, sőt alatt is meg lehet állapítani ultrahanggal, hogy van-e eltérés ( ciszta, endometriózis ). A félfázást - vagyis hólyaghurutot - is lehet vizeletvizsgálattal diagnosztizálni és így a megfeleő kezelést kiválasztani. Valójában csak a nőgyógyászati szűrést, a citológiát és a folyások kezelését zavarja a mentsuáció.

Tisztelt Doktornő!
38 éves vagyok,2008-ban volt egy vetélésem és azóta nem estem teherbe,de az a kapcsolatom már véget ért.Most egy éve van új élettársam,és megbeszéltük hogy nem szeretnénk gyereket.Részemről félek hogy már túl idős vagyok az első gyerekvállaláshoz,neki pedig van egy öröklődő szembetegsége ami sajnos vaksághoz is vezethet!Most a tri-regol fogamzásgátló tablettát szedem.Az lenne a kérdésem hogy én használhatnám-a Mirenát vagy van valami oka amiért ez nem lenne lehetséges?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Kovács Annamária

Kedves Annamária!
Ha nincs elhízás, májbetegség, dohányzás vagy visszeresség, akkor az újabb tudományos vélemények szerint a Tri-Regolt is folytathatja. A Mirena is jó megoldás, ha nincsen myoma, sőt létezik olcsóbb, de ugyanolyan jó változat, a Levosert. A felhelyezés után néhány hónapig lehetséges pecsételő vérzés, de aztán sok esetben szinte nincs is vérzés.

Jó napot doktornő!
Múlt héten pár napos barna folyást észleltem, ami a bugyin is megjelent (5 napig tartott). Szombat este szexuális együttlét után egy kis vérzést észleltem és másnap ismét megjelent a barna folyás, de most inkább rozsdabarna.
Komolyabb lehet a probléma vagy ez egy kisebb, könnyen kezelhető probléma része lehet?
Válaszát előre is köszönöm!

Ha nincs alhasi fájdalom, akkor inkább a méhszáj hámjának kis sérüléséről van szó, ami bakteriális folyás talaján szokott kialakulni. Nincs semmi sürgető, de előbb-utóbb érdemes lenne megnézni, hogy mi okozza és helyre hozni. Addig is lehet használni a recept nélkülkapható probiotikumokat vagy a hialuronsav tartalmú hüvelyi hámjavító készitményeket.

Kedves Doktornő!

Zoely tablettát szedek az Ön javaslatára. A mostani levél szedése alatt kétszer is volt nem egymást követő napokon hasmenésem (este bevettem a gyógyszert, és másnap ebéd után volt hasmenésem). A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszer védő hatása így is megvan, vagy kell más módszert is alkalmaznom a védekezésre?

Köszönettel: Ildikó

Kedves Ildikó!
A Zoely szerencsére egy olyan fogamzásgátló, ami ebben az esetben is megbízható. A hányástól jobban tartunk, mint a hasmenéstől. A hígabb széklet nem annyiraveszélyes, inkább a napokig tartó vizszerű széklettel van gond és főként ha bizonyos antibiotikumokat szed az elhárítására. Tehát nem szükséges ebben az esetben kiegészítő védekezés.

Kedves Doktornő!

42 éves vagyok évek óta Nuvaringet használok.
Sajnos elszámoltam és egy héttel előbb szedtem le a gyűrűt.
46 óra után érdemes felhelyezni új gyűrűt vagy várjam meg a 7 napos szünetet?
Elvileg azt olvastam hogy 24 óra eltelte után még belefér új gyűrű felhelyezése. De én abból már kicsúsztam.
Tanácstalan vagyok, várom válaszát!

köszönettel: V. Csilla

Ilyenkor legjobb 5 napos szünetet tartani és egy új gyűrűt feltenni a hatodik napon, amit szokásosan 3 hétig hagyunk fent. Ha az 5 napból kicsúszott, még 7 nap is elfogadható.

Kedves Doktorno!

Másfél éve szoktam le a dohányzásról és valószínű ezért nem kaphatok más fajta gyógyszert. Nincs trombózis hajlamom,legalább is nem tudok róla és a családban sem fordult elő . Mit ért az alatt hogy a termeszeteshez közel álló készítmény?

A kombinált fogamzásgátló tablettákban a női szervezet által termelt hormonokhoz hasonló hatóanyagok vannak: tüszőhormonhoz hasonló és sárgatest hormonhoz hasonló. A tüszőhormon-szerű komponens eddig csak etinil ösztradiol lehetett, ami miatt egy kicsit tartottunk a trombózis veszélytől. Az új fogamzásgátlók közül néhányban ezt sikerült olyan hatóanyaggal helyettesíteni, ami még közelebb van a női szervezet által termelthez, így kevesebb a mellékhatás és a trombózis veszély is.
Változó, hogy melyik nőgyógyász hogyan áll hozzá a 35 éve feletti nők fogamzásgátlásához. A nemzetközi tudományos kongresszusokon egyre inkább az a vélemény, hogy ha nincs ellenjavallat, akkor felírható 50 éves korig. De ezt az adott nőgyógyász dönti el, mert övé a felelősség.

Kedves Doktornő!

Előző kérdésemből kimaradt, hogy estére mindig felpuffad a hasam... (múlt hónapban 2 nappal előbb jött meg a menstruációm, 5 napig tartó, erős, darabos vérzésem volt).

Megtisztelő válaszát várva..

Kedves Doktornő!

Pár napja az alábbi tüneteket tapasztalom magamon:

Rossz közérzet, étvágytalanság, nagyon erős verejtékezés, izzadás (nem tettem semmi megterhelőt), hangulat ingadozás, tegnap hőemelkedésem volt.

Sienima fogamzásgátló tablettát szedek. Eddig másfél levéllel szedtem be.
Kérdésem, hogy ez lehet a tabletta mellékhatása?

Illetve a Flector por, Cataflam V tabletta, Algopyrin csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát? Néztem a tájékoztatókat, de nem igazán igazodtam el rajta.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Kedves Glória!
Nem szokott a Sienimának ilyen mellékhatása lenni, mint verejtékezés, hőemelkedés, puffadás. Ez inkább valamilyen vírus fertőzésre utal. Ha hosszabban tart, akkor esetleg pajzsmirigy vizsgálat jön szóba. A szedett gyógyszerek sem csökkentik a fogamzásgátló hatékonyságát. Sajnos ezt a fertőzést ki kell pihenni: valamilyen probiotikummal,( pl Normoflor) puffadáscsökkentővel ( pl Degasin) és diétával, sok folyadékkal, pl tea.

Kedves Doktorno!
39 eves vagyok. Több mint egy evig volt Mirena spiralom, ami az el múlt honapokban egyre több problemat okozott. Hangulat ingadozas, folyamatos hányinger, fejfajas, almatlan ejszakak, ho hullámok és a rák szűrési eredmenyem és p3 volt. Az orvos nem akarta be látni hogy a spirál az ami a hatterben okozza a gondjaimat, igy volt pajzsmirigy szuresem, ami negatív lett. En döntöttem és kertem hogy vegyek ki mert az életem szinte maga lett a pokol az el múlt honapokban holott a nagy Atlas közé sorolnam magam, nem vagyok érzékeny vagy allergias tipus. Most a Cerazette nevu gyógyszert írta fel az orvosom, de nem tudom mikor merjem el kezdeni szedni. A spirál kivetele után következő napon meg jött a menzeszem, most a harmadik napján vagyok. On mit tanácsol?

Kedves Renáta!
Vannak nők, akik nem jól viselik a sárgatest-hormon származékokat. Nem biztos, hogy a Cerazette mellett visszaáll az élete a normális kerékvágásba, mivel az is ilyen származék. Van valami oka annak, hogy nem szedhetne ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlót? ( dohányzás, elhízás, visszeres láb)Manapság - ha nincs ellenjavallat - kkor még 39 évesen fel lehet írni. Van természeteshez közel álló készítmény is. Sokaknál ez a legjobb megoldás, mert a későbbiekben is kiegyensúlyozza a hormonális működést, amikor már rendetlenkedne a menstruáció.

Kedves Doktornő!

Egy évig szüneteltettem fogazásgátló szedését, majd nemrég újra elkezdtem szedni a Dienille nevű fogamzásgátlót. Ezzel egy időben az orvosom felírta a Macmiror hüvelykapszulát, mivel fertőzésem van. Az érdekelne, hogy a hüvelykúp gyengíti e a fogamzásgátló hatását. (most kezdem a 3. hetet az első levélből ) Válaszát köszönöm! M. Nikolett

Kedves Nikolett!
A Macmirror hüvelykapszulának egyikkomponense sem gyengíti a fogamzásgátló hatását. Nyugodtan használhatja a fogamzásgátló szedésével együtt.

Jó estét! A fogamzásgátló szedesenek 7.napjan pecsételő vérzés jelentkezett. A terhességi teszt negatív lett. Az orvosom Norcolut tablettát írt fel a fogamzasgatloval párhuzamosan kell szednem. Nem igazán merem elkezdeni szedni. Ön mit gondol? Szedjem vagy várjam meg amíg a vérzés magától elmúlik?

Válaszát előre is nagyon köszönöm

Vérezgetés nemcsak a fogamzásgátló miatt lehet: folyás is árthat a méhszájnak vagy felfázás mellett is van pecsételő vérzés. Ovestin krém és Rutascorbin ( 2x2) vitamin recept nélkül kapható a gyógyszertárban. Ezek a készítmények gyorsan helyre szokták hozni a problémát

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés